Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, już od bardzo dawna różne herbaty znane są ze swoich zdrowotnych właściwości, a także pysznego smaku. Dlatego nikogo chyba nie dziwi fakt, że napój ten zagościł w kulturze wielu krajów na dobre. Jedną z herbat,...
Kto z nas nie lubi czekolady? Pyszna, rozpływająca się w ustach słodycz, którą pragniemy się delektować, sprawia, że w chwilach słabości z chęcią po nią sięgamy. Niestety często sprzedawana w sklepach czekolada ze względu na zawartość niekorzystnych składników oraz dużej...
Wędzona czarna herbata, czyli lapsang souchong ma bardzo charakterystyczny, mocny aromat wędzenia, który zawdzięcza wykorzystaniu drewna żywicznego. Produkuje się ją szybciej niż tradycyjną czarną herbatę, ale samo zaparzanie wędzonej herbaty jest bardzo łatwe. Co to jest lapsang...
Nie ma nic lepszego niż delektowanie się kubkiem aromatycznej kawy w miejscu, w którym ten aromat nie przestaje się unosić. Klimatyczne kawiarnie posiadają niepowtarzalny nastrój. W takich miejscach miło się spędza czas z przyjaciółmi, odpoczywając z książką, czy po prostu...
Choć kawa jest uwielbianym przez wielu napojem, doczekała się wielu odsłon, jeśli chodzi o sztukę palenia i parzenia, narosło wokół niej wiele mitów. Wiąże się to oczywiście z większą świadomością na temat zdrowego odżywiania. Z tego względu coraz częściej można spotkać...
Tradycja picia niektórych napojów sięga setek lat. Choć na przestrzeni coraz szybciej postępującego rozwoju wykształciło się wiele ich różnorodnych odmian, to jednak każda z nich w pewnym stopniu nawiązuje do korzeni. Podobnie jest także z kawą i herbatą - są to jedne z...
Suszenie cytrusów, jabłek, malin, truskawek czy mięty pozwoli skomponować ulubioną herbatę z naturalnymi dodatkami o każdej porze roku. Jeśli lubimy herbatę z sezonowymi owocami, jak jagody czy maliny, warto pomyśleć o ususzeniu ich, gdy tylko pojawią się w sprzedaży. Przez cały...
Kawa kawie nierówna. Choć znamy dzisiaj ponad 500 rodzajów kawowców, to na świecie uprawiane są w znacznej większości tylko dwa gatunki kawy – arabica i robusta. Te z kolei dzielą się na wiele rodzajów, które w dalszej kolejności różnią się między sobą stopniem wypalenia...
Kawa to jeden z najlepiej rozpoznawalnych napojów na całym świecie. Aromatyczna moc świeżo palonych ziaren jest znana praktycznie każdemu. Oferowane pobudzenie to nie jedyny powód, dla którego kawa cieszy się tak ogromną popularnością. Radość z picia kawy daje również szeroki...
Aromatyczna herbata waniliowa najlepiej smakować będzie, gdy przyrządzimy ją samodzielnie, dozując proporcje według własnego gustu. Sprawdź, jak zrobić w domu herbatę waniliową i dowiedz się, dlaczego wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata. Herbata waniliowa - z...
Większości z nas każdego dnia towarzyszy o poranku szklanka z gorącą herbatą. Lubimy spożywać ją do posiłku, ale także o każdej innej porze dnia, kiedy akurat najdzie ochota na smaczny i aromatyczny napar. Na temat właściwości zdrowotnych herbaty krąży wiele mitów i plotek,...
W maju będziecie mieli okazję spróbować kawę oraz cascarę prosto z Kostaryki. Przedstawiamy Wam gospodarstwo Hacienda Sonora prowadzone przez rodzinę Guardia od ponad wieku. W latach 70., kiedy Alberto przejął farmę, zaczął sadzić na jej terenie krzewy kawowca. Dzięki temu kawa...
Właściwości herbatki lawendowej doceni każdy, kto na sporo na głowie - napar łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Do tego ma działanie rozkurczowe. Dobrze smakuje zarówno napar z samych kwiatów lawendy, jak i czarna herbata z lawendą, którą możemy aromatyzować według własnego...
Uprawa herbaty w domu w doniczce jest możliwa. Po ok. 3 latach uprawy możemy cieszyć się własną herbatą zieloną lub czarną. Camellia sinensis to trudna w uprawie domowej roślina, ale samodzielnie przyrządzony napar wart jest tego zachodu. Przekonaj się, jak uprawiać herbatę w...
Japońska genmaicha to nietypowa mieszanka - łączy zieloną herbatę bancha z prażonym brązowym ryżem. Dodatek sprawia, że napar zyskuje wyjątkowy, ciepły, orzechowy aromat. Sprawdź, jak powstała genmaicha i jak ją parzyć. Czym jest genmaicha? Genmaicha to wyjątkowa...
Mnogość rodzajów dzbanków do herbaty dostępnych na rynku może przytłaczać. Pięknie zdobione, ręcznie malowane lub ultranowoczesne, oszczędne w formie. Duże, małe, z sitkiem, z koszyczkiem… Jaki imbryk do herbaty wybrać? Kiedy warto zdecydować się na dzbanek do herbaty z...
Herbata zostawia osad na filiżance nie dlatego, że jest złej jakość czy przyrządzasz ją w zły sposób. Wszystkiemu winna jest woda. Problem można jednak dość łatwo rozwiązać. Sprawdź, jak nie dopuścić do powstawania osadu z herbaty i jak wyczyścić ulubioną filiżankę....
W kwietniu chcielibyśmy Wam przedstawić długo wyczekiwaną Kenię AA Top Ntongoro, doskonałą do przygotowania aromatycznego espresso! Płaskie sawanny Kenii są domem dla wielu dzikich zwierząt, które wznoszą się na centralne wyżyny, ich szczytem jest Góra Kenia o wysokości...
Chińska sztuka parzenia herbaty, gongfu cha, przez niektórych nazywana ceremonią, w istocie jest stylem, techniką parzenia herbaty, którą należy doskonalić. Zestaw do gongfu cha nie musi być rozbudowany, można zacząć od podstawowych naczyń. Sprawdź, jak parzy się herbatę w stylu...
Dzisiaj, z okazji pierwszego dnia wiosny, chcielibyśmy Wam przedstawić kolejną nową kawę - Wiosenny Blend. Jest to idealna pozycja da fanów dobrego espresso. Połączyliśmy ze sobą dwie doskonałe kawy z Salwadoru oraz Etiopii, dzięki czemu udało nam się stworzyć aromatyczny blend o...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.