Głęboko nawadniający napar z aloesem dobrze sprawdzi się w upalny dzień. Nie trzeba sięgać po sklepowe napoje pełne konserwantów, ponieważ przepis na herbatę z aloesem jest bardzo prosty. Wystarczy kupić świeży liść aloesu, a niewykorzystaną część zamrozić na kolejny raz lub użyć np. jako kosmetyk. Zobacz, jak zrobić herbatę z aloesem.

Czym jest aloes?

Powszechna nazwa roślin sukulentowych, obejmująca ponad 500 gatunków. Naturalnie występują na suchych terenach Półwyspu Arabskiego, Afryki i Madagaskaru. Różne gatunki przybierają formy drzew, krzewów, a nawet lian. Mają grube, mięsiste liście, często wykończone kolcami. 

Z właściwości aloesu ludzkość korzysta od tysiącleci, stosując go do leczenia ran, nawadniania skóry i całego organizmu, balsamowania ciał, nadawania przyjemnego zapachu tkaninom. 

Właściwości herbaty z aloesem

To roślina o wszechstronnym zastosowaniu - można ją jeść, pić, stosować jako głęboko nawilżający i odbudowujący kosmetyk do skóry i włosów lub jako opatrunek przyspieszający gojenie ran. Zawiera witaminy A, B12, C, E oraz minerały, takie jak wapń, chrom, miedź, magnez, potas, selen, cynk.

Aloes przyjmowany doustnie nawadnia i wzmacnia organizm. Doskonale sprawdza się w upalne dni. Trzeba jednak uważać z dawkowaniem miąższu z aloesu, ponieważ w większych ilościach powoduje rozwolnienia. Z tego powodu osoby z chorobami jelit powinny podchodzić do produktów z aloesem ostrożnie. Nie jest również wskazany dla kobiet w ciąży, ponieważ powoduje przekrwienie narządów wewnętrznych, które może doprowadzić nawet do poronienia. 

Przepis na herbatę z aloesem. Jak ją zrobić?

Choć w sprzedaży można znaleźć gotowe mieszanki, w których składzie znajduje się aloes, z jego prawdziwej mocy najwięcej będziemy czerpać, gdy wykorzystamy świeży liść. Nie kupimy go pewnie w osiedlowym markecie, ale warto sprawdzić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością - stacjonarnych lub internetowych. 

Aloes doskonale nawadnia i dobrze smakuje w upalne dni, za to źle znosi podgrzewanie, dlatego najlepiej sprawdzi się jako składnik zimnego herbacianego napoju. Można łączyć go właściwie z każdą herbatą, choć najciekawiej komponuje się z herbatami oolong i czarnymi. Jeśli wykorzystujemy mocniejszą herbatę, do napoju można dodać słodzik w postaci miodu lub syropu klonowego. W przypadku delikatniejszych naparów słodzik może zdominować napój.

Składniki

  • 5 łyżeczek ulubionej herbaty, np. oolong

  • 600 ml wody

  • 5 cm liścia aloesu

  • opcjonalnie 3 łyżki miodu

Z wyprzedzeniem zaparzamy ulubioną herbatę w proporcji 5 łyżeczek na 600 ml wody. Esencję rozcieńczymy później aloesem. Po oddzieleniu od liści, herbatę odstawiamy do przestygnięcia. 

Obieramy liść aloesu - można użyć do tego obieraczki lub wykroić miąższ nożem - wszystkie techniki dozwolone. Do blendera przekładamy miąższ pokrojony w kostkę oraz śluz, który uda się nam zeskrobać ze skórki. Dodajemy ostudzoną herbatę i ewentualnie słodzik. Miksujemy całość i przelewamy do szklanek. 

Jak przechowywać liść aloesu?

Liście zazwyczaj sprzedawane są w całości, liczą sobie kilkadziesiąt centymetrów. Nie sposób wykorzystać liścia za jednym razem, ale na szczęście można go przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce nawet do 8 miesięcy bez utraty właściwości. 

Liść można chłodzić lub mrozić w całości albo obrać i przechowywać sam miąższ. Uwaga, podgrzewanie aloesu niweluje sporą część substancji odżywczych, dlatego nigdy do rozmrażania nie powinno się używać mikrofalówki. Aloes, zarówno w całości jak i obrany, rozmrażamy w lodówce lub na blacie. 

Jeśli miąższ pokroimy w kostki i zamrozimy, sprawdzi się jako dodatek do zimnych napojów zamiast lodu. Można go też wcześniej zmiksować i przelać do foremek na kostki lodu