Zachęcamy do przeczytania tekstu o zasadach podawania kawy. Co prawda w tekście można dojrzeć kilka nieścisłości, jak na przykład ilość wypijanej kawy przez statystycznego Polaka (autorka nie podała źródła, na które się powołuje), czy też sposób używania łyżeczki, z której podobno nie należy pić (a jak w cuppingu spróbować kawy?). Jednak generalnie tekst jest dobry i przede wszystkim przedstawia zasadę 4M:

1. Machina (ekspres) – musi być precyzyjny i utrzymywać stałe, ustalone przez baristę parametry

2. Machinacaffe (młynek) – dobry młynek to taki, który mieli kawę równomiernie

3. Micela (mieszanka) – wybierajmy mieszanki dobrej jakości

4. Mano (umiejętności) – zaufajmy specjalistom lub wybierzmy się na kurs baristów

i inny ciekawy cytat:

"Niezmienną zasadą, niezależną od pory roku, jest podawanie do espresso małej szklaneczki z wodą. Pamiętajmy jednak, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do filiżanki. Wodę popijamy osobno przed aby „wypłukać” usta z innych smaków i delektować się kawą. Stosując się do etykiety podawania i picia kawy, możemy uczynić z jej spożywania prawdziwy ceremoniał i dużo lepiej odczuwać jej charakterystyczny smak oraz aromat i w ten sposób przyciągać więcej gości do naszego lokalu."

- Pani Joanna Szpak z Segafredo Zanetti Poland.

Cały tekst dostępny jest na stronie.