Herbata First Flush i Second Flush. Czym się różnią?
Array
(
[id] => 628
[autor] => 13
[tytul] => Herbata First Flush i Second Flush. Czym się różnią?
[tekst] =>
Herbaty, oprócz gatunków, różnią się od siebie również momentem zbioru. Liście krzewu herbacianego, zbierane o różnych porach roku, dają napar o różnym smaku, aromacie i kolorze. Wprawni smakosze herbaty najwyżej cenią herbaty First Flush pochodzące z regionu Darjeeling w Indiach. Podobnie jest z herbatami Second Flush, pochodzącymi z drugiego zbioru. Susz z liści z obu zbiorów jest nieco droższy i trudniej dostępny niż ten uzyskiwany ze zbiorów od lata do późnej jesieni.
Herbata First Flush, czyli doskonała
First Flush, w skrócie FF, to herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który zazwyczaj odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zbierane wtedy są pierwsze liście, jakie wypuszczają krzewy herbaciane. Ich ekspozycja na słońce jest dość ograniczona w porównaniu z liśćmi pochodzącymi z kolejnych zbiorów, ponadto pierwsze, wiosenne liście przepełnione są substancjami odżywczymi, gromadzonymi przez rośliny przez kilka miesięcy.
Choć smak herbaty różni się od gatunku, wspólną cechą dla wszystkich herbat First Flush jest bardzo delikatny smak, czasami wręcz kwiatowy, oraz nieco jaśniejszy kolor. Najwyżej cenioną spośród herbat z pierwszego zbioru jestDarjeeling First Flush.
Second Flush, herbata z monsunowego deszczu
Wyróżnia się również herbaty Second Flush - to oczywiście susz stworzony z liści pochodzących z drugiego zbioru. Po pierwszych zbiorach z przełomu marca i kwietnia pozwala się krzewom ponownie wypuścić listki. Monsunowe deszcze sprawiają, że krzewy bujnie porastają liśćmi. Gdy osiągną odpowiednią wielkość, mniej więcej w połowie maja, zbiera się liście po raz drugi.
Plantatorzy celowo odróżniają również te liście pośród innych zbiorów. Jakość naparu jest również wyższa niż liści zbieranych przez pozostałą część sezonu, choć niewprawnym pasjonatom herbaty trudniej już zauważyć różnicę. Smak, aromat i kolor naparu są nieco zbliżone do napoju, jaki uzyskamy z pierwszego zbioru.
Herbata First Flush i Second Flush. Czym się różnią?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Herbaty, oprócz gatunków, różnią się od siebie również momentem zbioru. Liście krzewu herbacianego, zbierane o różnych porach roku, dają napar o różnym smaku, aromacie i kolorze. Wprawni smakosze herbaty najwyżej cenią herbaty First Flush pochodzące z regionu Darjeeling w Indiach. Podobnie jest z herbatami Second Flush, pochodzącymi z drugiego zbioru. Susz z liści z obu zbiorów jest nieco droższy i trudniej dostępny niż ten uzyskiwany ze zbiorów od lata do późnej jesieni.
Herbata First Flush, czyli doskonała
First Flush, w skrócie FF, to herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który zazwyczaj odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zbierane wtedy są pierwsze liście, jakie wypuszczają krzewy herbaciane. Ich ekspozycja na słońce jest dość ograniczona w porównaniu z liśćmi pochodzącymi z kolejnych zbiorów, ponadto pierwsze, wiosenne liście przepełnione są substancjami odżywczymi, gromadzonymi przez rośliny przez kilka miesięcy.
Choć smak herbaty różni się od gatunku, wspólną cechą dla wszystkich herbat First Flush jest bardzo delikatny smak, czasami wręcz kwiatowy, oraz nieco jaśniejszy kolor. Najwyżej cenioną spośród herbat z pierwszego zbioru jestDarjeeling First Flush.
Second Flush, herbata z monsunowego deszczu
Wyróżnia się również herbaty Second Flush - to oczywiście susz stworzony z liści pochodzących z drugiego zbioru. Po pierwszych zbiorach z przełomu marca i kwietnia pozwala się krzewom ponownie wypuścić listki. Monsunowe deszcze sprawiają, że krzewy bujnie porastają liśćmi. Gdy osiągną odpowiednią wielkość, mniej więcej w połowie maja, zbiera się liście po raz drugi.
Plantatorzy celowo odróżniają również te liście pośród innych zbiorów. Jakość naparu jest również wyższa niż liści zbieranych przez pozostałą część sezonu, choć niewprawnym pasjonatom herbaty trudniej już zauważyć różnicę. Smak, aromat i kolor naparu są nieco zbliżone do napoju, jaki uzyskamy z pierwszego zbioru.