Najzdrowsza i najszlachetniejsza herbata to ta podawana bez żadnych dodatków. Lubimy jednak eksperymentować i dodawać różne składniki do herbaty, aby nieco zmienić jej smak. Słodzenie herbaty, przede wszystkim czarnej, ale również zielonej czy czerwonej, to bardzo popularna praktyka. Można to robić na różne sposoby - używając cukru, miodu, syropów czy przetworów owocowych. Nie warto natomiast dosładzać białej herbaty, której smak jest zbyt delikatny.

Cukier

Najpopularniejszy w Polsce biały cukier wytwarza się z buraków cukrowych. Nie posiada właściwie żadnych wartości odżywczych, jego jedyna zaleta to słodki smak. Masowo produkuje się go od XIX wieku. Znacznie starszy jest cukier trzcinowy, pozyskiwany z trzcin. Początkowo łodygi żuto, aby uzyskać słodki smak, niedługo później zaczęto wyciskać z nich sok. Do dzisiaj guarapo, czyli sok z wyciśniętych łodyg trzciny cukrowej, jest popularnym napojem na Kubie. Ma intensywnie słodki smak. Znacznie zdrowszym słodzikiem jest stewia - cukier również pochodzenia roślinnego, jest nawet 300 razy słodszy w smaku niż biały cukier. Stewia polecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ nie podnosi poziomu glukozy. Cukier można dodawać zarówno do czarnych, zielonych, jak i czerwonych herbat. Najłatwiej stosować się do zasady - im delikatniejszy smak herbaty, tym mniej cukru powinniśmy dodawać, aby nie zdominował smaku naparu.

Miód

Najstarszy znany ludzkości słodzik jest jednocześnie jednym z najzdrowszych. Zależnie od tego, z jakich roślin pyłek zbierały pszczoły, może mieć różny skład i właściwości. W krajach o chłodniejszym klimacie chętnie stosowany jest przy przeziębieniach. Należy jednak pamiętać, że miód w zbyt wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Jeśli chcemy posłodzić herbatę miodem, należy odczekać kilka minut, aż temperatura naparu spadnie do ok. 45°C. Miodem można z powodzeniem słodzić czarną, zieloną i czerwoną herbatę. Doskonale pasuje również do herbaty rooibos, należy jednak dodawać go oszczędnie - herbata sama w sobie ma lekko miodowy smak.

Syrop

Syrop owocowy to jeden z intensywniejszych słodzików do herbaty. W dużym stopniu zmienia jej smak. Herbata z sokiem na ciepło rozgrzewa i pomaga przy przeziębieniach, podawana na zimno świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Syrop klonowy uważany jest za zdrowszy zamiennik cukru, ponieważ oprócz smaku zawiera również witaminy i minerały. Uzyskuje się go z odparowanego soku klonowego. Jest jednak droższy niż cukier, ponieważ zbierany może być tylko wczesną wiosną. Poza tym, aby uzyskać litr syropu klonowego, potrzeba nawet 50 litrów soku. Również roślinnego pochodzenia jest syrop z agawy, kaktusowatej rośliny z Ameryki Środkowej. Najwięcej dostępnego na świecie syropu produkowane jest w Meksyku. Nie jest to zbyt zdrowy słodzik, zawiera nawet 90% fruktozy i prawie żadnych wartości odżywczych. Intensywne soki owocowe najlepiej dodawać wyłącznie do czarnej herbaty, ponieważ istotnie zmieniają jej smak. Większość zielonych i czerwonych herbat może być zbyt delikatna, by konkurować z mocnymi, owocowymi nutami. Syrop klonowy ma natomiast bardzo charakterystyczny smak, najlepiej sprawdza się z czarną herbatą.

Konfitury

Owoce z cukrem to słodycz w czystej postaci. Najlepsze są oczywiście te domowe, w których można samodzielnie kontrolować zawartość cukru. W naszej kulturze konfitury z malin to popularny dodatek do herbat zaparzanych w okresie przeziębień. W połączeniu z czarną herbatą dobrze sprawdzają się również konfitury z czarnego bzu, porzeczek czy wiśni. Podobnie, jak w przypadku syropów, należy uważać z ilością smakowych dodatków. Owocowe konfitury najlepiej komponują się z czarnymi herbatami i tylko niektórymi odmianami zielonych.