Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Czy herbata w ogóle może się zepsuć? Jak długo można ją przechowywać w domowych warunkach, by nadal cieszyła smakiem i aromatem, a jednocześnie miała najlepsze właściwości?
Sposób przechowywania herbaty, podobnie jak wielu suszonych przypraw czy ziół, to najważniejsza kwestia, aby zachować odpowiedni smak, aromat i właściwości rośliny. Różne rodzaje herbat wymagają różnego przechowywania - jedne dłużej zachowują świeżość w lodówce, innym wystarczy temperatura pokojowa.
Wszystkie herbaty muszą jednak być chronione przed światłem, wilgocią oraz intensywnymi zapachami. Światło przyspieszy proces utleniania, przez co napar będzie jałowy i straci swoje właściwości, natomiast intensywne zapachy mogą trwale zmienić aromat herbaty. Napar będzie nadal bezpieczny do picia, ale niezbyt smaczny. Najgroźniejsza z tych trzech jest wilgoć, która może spowodować pleśnienie suszu. Jeśli zauważymy na liściach choćby odrobinę pleśni, susz należy wyrzucić i znaleźć lepszy sposób na przechowywanie herbaty.
Herbata przechowywana w odpowiednich warunkach nie będzie niezdrowa dla człowieka, ale większość rodzajów suszu straci charakterystyczny smak i aromat oraz swoje właściwości.
Herbaty nie mają oznaczenia “termin ważności”, tylko “najlepiej spożyć przed”. Pierwsze oznaczenie umieszcza się na produktach, których spożycie po wskazanej dacie może zaszkodzić. Natomiast “najlepiej spożyć przed” oznacza datę, do której odpowiednio przechowywany produkt zachowa najlepsze właściwości.
Każdy herbaciany susz ulega utlenianiu, dlatego z czasem jego jakość spada. Znaczenie ma również rodzaj herbaty. Najbardziej wrażliwe na działanie tlenu są herbaty białe i zielone. Przyjmuje się, że zależnie od gatunku pozostają świeże przez rok, maksymalnie półtora. Po tym czasie znacznie tracą na jakości.
Dłużej w dobrej formie utrzymują się liście, które po zbiorach zostały poddane fermentacji. Półfermentowane Oolongi mogą wytrzymać nawet do dwóch lat. Należy jednak ściśle przestrzegać odpowiednich warunków przechowywania - w suchym, ciemnym pudełku, które nie przepuszcza zapachów, najlepiej w metalowej puszce. Oolongi dłużej zachowują świeżość, jeśli trzymamy je w niższych temperaturach - w piwniczce czy nawet w lodówce.
Najmniej tracą na wartości czarne oraz czerwone herbaty. Pierwsze można przechowywać w dobrych warunkach nawet 5 lat. Natomiast niektóre gatunki pu-erh są wręcz cenione, jeśli są starsze. W przypadku tych herbat czas właściwie działa na ich korzyść. Najdroższe pu-erh liczą sobie po kilkadziesiąt lat.
Wszelkie związki uwalniają się przez całą powierzchnię liści. Im mniejsza część liścia ma bezpośredni kontakt z powietrzem, tym ten wolniej traci swoje walory. Dlatego też najszybciej zauważymy utratę smaku i aromatu w przypadku najniższej jakości miału i drobno łamanej herbaty. Najdłużej aromatyczne pozostają herbaty i długich, ciasno zwiniętych liściach, np. Oolongi.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.