Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Jak przygotować herbatę po turecku?
Stosuje się 3 łyżeczki suszu na 200 ml wody, przy czym każdy Turek powie, że jedynym suszem, jaki można wykorzystać do zaparzenia takiego napoju, jest susz pochodzący
z tureckich upraw. Do dolnego czajniczka wlewa się wodę, do górnego wkłada susz. Należy go zalać zimną wodą, wypłukać i odsączyć.
Gdy woda w dolnym czajniczku się zagotuje, zalewamy susz tak, by przykryć liście. Uzupełniamy wodę w czajniczku i gotujemy dalej, aż zawrze ponownie. Następnie czajniki należy zdjąć z ognia i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie szklankę napełniamy w 1/5 esencją z górnego czajniczka, a następnie uzupełniamy wodą z dolnego.
Aby uzyskać intensywniejszy smak i aromat, można zmienić proporcje esencji i wody. Poza tym, sam czas parzenia może wynosić od 5 do 45 minut, zależnie od upodobań. Niektórzy pierwszą kostkę cukru dodają do esencji już na etapie pierwszego zalania liści wrzątkiem. Do samych liście można również dodać przyprawy czy owoce. Tu ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.
Skąd się wzięła herbata po turecku?
Jak to możliwe, że w jednym kraju powstała bardzo silna tradycja picia zarówno kawy i herbaty, a każda z nich znana jest na świecie? Otóż dawniej w Imperium Osmańskim pito przede wszystkim mocną, czarną kawę. Sprowadzono tu arabicę z Etiopii i innych afrykańskich krajów.
Wszystko zmieniło się po I wojnie światowej i przesunięciach granic. Ponieważ import kawy stał się zbyt drogi, by kraj mógł sobie na to pozwolić, zaczęto szukać tańszego zamiennika. I tak przypomniano sobie o liściach herbaty, które były tu uprawiane od lat, przede wszystkim w prowincji Rize, gdzie umiarkowany klimat i obfite opady deszczu,
w połączeniu z doskonałą glebą, tworzą idealne warunki do wzrostu herbaty. Liście zaczęto parzyć tak, by uzyskany napar był mocny, możliwie zbliżony do kawy.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.