Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Kawa to napar zrobiony z wypalanych i zmielonych ziaren kawowca. Warto wiedzieć, że owoce wspomnianego krzewu były stosowane w Etiopii jeszcze w I tysiącleciu przed naszą erą. Zakłada się, że w okolicach XIII i XIV wieku, kupcy arabscy dostarczyli kawę do Jemenu, skąd do dziś sprowadza się bardzo dobre kawy. Napar w Europie pojawił się dopiero w XVI wieku i szybko stał się jedną z najpopularniejszych używek na świecie. Kawa doceniana jest za wysoką zawartość kofeiny.
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Dlaczego? Trzeba wiedzieć, że praktycznie każda rzecz spożywana w nadmiarze może być szkodliwa dla organizmu. W przypadku kawy chodzi o kofeinę, która może zaburzać sen, podwyższać ciśnienie. Dorosły człowiek powinien nie przekraczać dawki 400 mg kofeiny w ciągu dnia, a więc picie kilku filiżanek (około czterech) aromatycznego naparu dziennie nie powinno stanowić problemu.
Warto wiedzieć, że picie kawy w wielu przypadkach niesie niemało korzyści dla zdrowia. Jest to napar, który może poprawiać koncentrację, umiejętności zapamiętywania. Kawa zmniejsza senność, pobudza, a także dobrze wpływa na ludzki nastrój, ponieważ stymuluje organizm do produkcji serotoniny, zwanej inaczej hormonem szczęścia. To nie wszystko, kawa bowiem zawiera sporo kofeiny, która z kolei przyspiesza metabolizm. Nie bez powodu wiele osób na diecie odchudzającej co najmniej raz dziennie pije filiżankę tego pachnącego naparu.
Ponadto, regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona, a także Alzheimera. Dodatkowo, napar ogranicza również możliwość wystąpienia cukrzycy typu 2 i kilku rodzajów nowotworów. Co więcej, kawa zwalcza wolne rodniki (jest źródłem antyoksydantów), a przy tym wszystkim zapobiega starzeniu się skóry. Ponadto, osoby starsze pijące kawę wykazują znacznie lepsze zdolności poznawcze, niż gdyby jej nie spożywały. Nie można również zapominać o wspaniałym smaku i aromacie tego napoju, przez które tak wiele osób pokochało kawę.
W przypadku wspomnianego wcześniej odchudzania, dobrze jest przyswajać kawę zieloną. Zawiera ona bowiem więcej kwasu chlorogenowego, który sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Przy tym wszystkim jednak należy dbać o ogół całej diety, ponieważ samo picie kawy nie wystarczy, kiedy człowiek będzie niezdrowo się odżywiał i nie będzie aktywny fizycznie.
Warto jednak zaznaczyć, że kawa kawie jest nierówna. Mianowicie, wiele osób stosuje kawę rozpuszczalną, która zawiera w sobie wiele szkodliwych substancji, takich jak słodziki i ochratoksyna A. Natomiast parzona w filiżance kawa może szkodzić żołądkowi. Najlepszym sposobem jest parzenie kawy, a następnie zastosowanie filtracji (np. za pomocą filtrów papierowych).
Ten mit jest od lat powtarzany z ust do ust. Czy jest jednak prawdziwy? Okazuje się, że kawa nie wypłukuje magnezu. Trzeba jednak zaznaczyć, że picie kawy pobudza organizm do wydalania płynów, a więc działa moczopędnie. Sprawia to, że niektóre substancje są wyrzucane z organizmu razem z moczem, w tym magnez i inne minerały. Nie będzie to jednak znaczyło, że kawa jest winna. Wręcz przeciwnie! Gorąca kawa to bardzo dobre źródło magnezu, ponieważ jedna filiżanka będzie zawierała 7 mg magnezu. Sprawia to, że organizm otrzyma więcej tego składnika mineralnego, niż będzie musiał wydalić razem z moczem. Nawet przyswajanie kilku filiżanek kawy dziennie nie spowoduje wypłukania magnezu.
Odnośnie mitów na temat tego, co wypłukuje kawa, często wspomina się też o wapniu, to również jest po części nieprawdą. Wypłukana zostanie tylko nieznaczna jego ilość, aczkolwiek z tego powodu osoby z osteoporozą powinny ograniczyć spożywanie tego napoju.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.