Mięta to jedna z popularniejszych roślin, które spotkać można dziko rosnące w Polsce. Wielką popularność zyskała dzięki szerokiemu zastosowaniu w medycynie, kuchni czy kosmetyce. Ogromną zaletą mięty jest jej bezproblemowość w uprawie nawet w warunkach domowych.

Odmiany mięty

Mięta rośnie niemal na każdym kontynencie. W zależności od definicji, istnieje od 20 do 40 różnych gatunków mięty rosnących w Europie, Azji, Afryce, Australii, Ameryce Północnej oraz Środkowej. W Polsce największą popularność zyskały przede wszystkim mięta pieprzowa, mięta zielona oraz mięta długolistna. W południowej części kraju spotkać można również miętę polej. 

Mięta używana jest jako dodatek do potraw, baza napojów i kosmetyków. Zarówno medycyna naturalna, jak i współczesne leki czerpią z naturalnych właściwości tej rośliny. Olejek eteryczny uzyskiwany z mięty wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym, np. do produkcji gum do żucia, czy w przemyśle tytoniowym.

Jak mięta działa na organizm?

Każdy gatunek mięty ma nieco inne działanie. W domu przydatne będą mięta pieprzowa oraz mięta zielona, które są najbardziej aromatyczne i posiadają najwięcej substancji leczniczych lub wspomagających działanie organizmu. 

Miętę można stosować świeżą lub suszoną, w formie naparu, odwaru, olejków eterycznych lub samodzielnie wytworzonych przypraw czy kosmetyków. Zależnie od formy i stężenia, mięta:

  • działa relaksująco i odświeżająco,

  • wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wzmaganie produkcji żółci,

  • działa rozkurczowo na mięśnie,

  • działa napotnie,

  • działa odkażająco,

  • wspomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych,

  • reguluje wytwarzanie sebum,

  • nadaje charakterystycznego smaku potrawom.

Zastosowanie - do czego można wykorzystać miętę?

Mięta w kuchni

Miętę można wykorzystywać zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Napar z mięty to najpopularniejszy sposób przyrządzania suszonej herbaty. Susz wykorzystuje się również do doprawiania dań, szczególnie mięs.

Świeże liście z kolei świetnie sprawdzą się jako baza do orzeźwiających napojów i drinków, lodów, dodatek do deserów i ciast. Można zamrozić je w kostkach lodu albo przyrządzić z nich nalewkę. Będą pasować również do sałatki - i tej wytrawnej, i owocowej. 

Przepis na herbatę ze świeżą miętą

Przyrządzenie herbaty po marokańsku wymaga sporo czasu i imbryka, który można postawić na gazie. Dlatego w domowych warunkach można z powodzeniem przygotować własną wersję herbaty ze świeża miętą. 

Zależnie od upodobań, wybieramy herbatę czarną lub zieloną. W Maroko nawet tę drugą zalewa się gorącą wodą, można więc spróbować, jaki uzyskamy efekt. Najłatwiej napój będzie przyrządzić we french pressie. Do dzbanka wsypujemy 1,5 łyżeczki herbaty na każde 200 ml wody. Po 2 minutach dodajemy duży pęk liści mięty. Powinien zajmować ok. połowę objętości dzbanka. 

Po 1-2 minutach uciskamy liście mięty, by wydobyć z nich jak najwięcej i przelewamy napar do filiżanek. Słodzimy do smaku cukrem lub miodem. Mocny napar będzie smakował równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, z kostkami lodu.

Kosmetyki z mięty

Z mięty przygotowuje się orzeźwiające peelingi, balsamy do ciała, kremy do twarzy czy płukanki do włosów. Te ostatnie szczególnie polecane są do włosów przetłuszczających się. 

Przepis na miętową sól do kąpieli

Pomoże ukoić ból mięśni, zrelaksuje i doda energii. Miętową sól do kąpieli przygotowuje się bardzo łatwo. Wystarczy świeża mięta i zwykła sól do kąpieli, którą można kupić w drogeriach i sklepach zielarskich. Listki mięty zrywamy i odkładamy na papier do wysuszenia na kilka dni. 

Gdy liście zaczną się kruszyć, miażdżymy je w moździerzu czy po prostu w słoiku, w którym będziemy przechowywać mieszankę. Drobinki powinny być jak najmniejsze, by nie przeszkadzały w kąpieli i nie zatykały odpływu wanny. Dodajemy sól i mieszamy. 

Mięta w domowej apteczce

Podstawowe zastosowanie mięty dotyczy problemów gastrycznych. W skoncentrowanej formie kropli niweluje skurcze żołądka. Ale filiżanka naparu z liści wypijana po posiłku pomaga w trawieniu. 

Mięta posiada również działanie rozgrzewające, dlatego sprawdza się jako naturalny środek do zbijania gorączki. Natomiast wdychanie olejku miętowego z chusteczki pomaga oczyścić górne drogi oddechowe w trakcie infekcji.

Kompres z mięty na gorączkę

Aby wywołać pocenie się, które pozwoli oczyścić organizm z toksyn i obniżyć nieco gorączkę, warto przygotować kompres z mięty. W tym celu zaparzamy 2 łyżeczki herbaty w 100 ml wody i odstawiamy na 10 min pod przykryciem. Po oddzieleniu liści od wody moczymy w naparze mały ręcznik i przykładamy kompres do głowy, aż wystygnie. Proces można powtarzać kilkakrotnie.

Jak uprawiać miętę w domu?

Mięta jest jedną z łatwiejszych roślin jadalnych, jaką można uprawiać. Poradzi sobie niemal w każdych warunkach. Do hodowania najlepiej wybrać gatunki o grubszych liściach, twardych łodygach i mocniejszym smaku i aromacie - najlepsze będą mięta pieprzowa lub mięta zielona. Nic nie stoi na przeszkodzie, by krzyżować je ze sobą.

Mięta będzie rosła dobrze zarówno w glebie, jak i w doniczce. Ważne, by miejsce było nasłonecznione, a ziemia często podlewana. Szczególnie doniczkowe rośliny będą wymagały intensywnego podlewania. Aby uniknąć przelania ziemi, najlepiej postawić doniczkę na dużej podstawce i tam wlewać wodę. 

Ważne, by mięta nie rosła w tej samej doniczce (lub w warunkach naturalnych zbyt blisko), co inne zioła, ponieważ bardzo łatwo przyjmuje rolę chwastu i dominuje pozostałe rośliny. Miętę obrywa się od najmłodszych listków lub pędów, stymulując w ten sposób dalszy wzrost.

Aby uzyskać suszoną miętę, należy oberwać najmłodsze listki i ułożyć je na papierze w słonecznym, przewiewnym miejscu. Po kilku dniach liście będą nadawały się do połamania i wsadzenia do puszki.