Syrop do herbaty - przepisy na domowy syrop z malin, czarnego bzu, cytryny, pomarańczy i imbiru
Array
(
[id] => 1007
[autor] => 36
[tytul] => Syrop do herbaty - przepisy na domowy syrop z malin, czarnego bzu, cytryny, pomarańczy i imbiru
[tekst] =>
Domowy syrop do herbaty z malin czy owoców czarnego bzu nie tylko przypomni nam zimą smaki lata, ale także rozgrzeje, wzmocni i pomoże wyleczyć przeziębienie. Możemy go zrobić tylko przez krótki okres w wakacje, ale warto poświęcić na to jedno popołudnie. Jesienią czy zimą taki syrop będzie na wagę złota. Zobacz ciekawe i proste przepisy na domowe syropy owocowe.
Czy syrop do herbaty jest zdrowy?
Warto czytać etykiety syropów owocowych - wiele z tych dostępnych w marketach składa się przede wszystkim z cukru, barwników i polepszaczy smaku. Taki syrop ma niewiele właściwości, które normalnie przypisywane są roślinom, z których powstaje.
Lepiej wybierać syropy do herbaty z ekologicznych upraw lub przygotować je samodzielnie. Nie jest to skomplikowana sztuka kulinarna, wystarczy wolne popołudnie, słoiki lub butelki, cukier i dużo sezonowych owoców.
Oczywiście domowy syrop nadal będzie zawierał sporo cukru, dlatego ważne jest, jak dużo będziemy go dodawać. Ale jeśli nie jesteśmy cukrzykami, zalety domowego syropu do herbaty są ogromne.
Po pierwsze - sami możemy zdecydować o proporcjach cukru do owoców. Po drugie - mamy pewność, co znajduje się w składzie. Po trzecie - możemy odparować więcej wody, żeby syrop był bardziej skoncentrowany, a więc zajmował mniej miejsca w szafkach. I wreszcie, co najważniejsze - będzie to faktycznie syrop owocowy, zawierający maksymalną ilość witamin i mikroelementów, jakich dostarczyć nam mogą ugotowane owoce wybranego rodzaju.
Z czego zrobić syrop do herbaty?
Tu ogranicza nas wyobraźnia. Owoce możemy podzielić na dwie grupy. Do pierwszej zaliczymy te, które powinniśmy gotować, aby uzyskać syrop. Są to wszelkie typowo polskie owoce:
maliny
jeżyny
truskawki
czarny bez
wiśnie
czereśnie
Druga grupa owoców na syrop to cytrusy, które lepiej sprawdzą się zasypane cukrem lub zalane miodem:
cytryny
limonki
pomarańcze
mandarynki
pomelo
Jest jednak również cała gama roślin, które nie są owocami, a również dobrze sprawdzą się jako syrop do herbaty:
pędy sosny
szyszki sosny
pokrzywa
mięta
mniszek lekarski
kwiat czarnego bzu
Domowy syrop do herbaty - przepisy
Do przygotowania syropu warto wykorzystać sezonowe owoce - gdy mają najpełniejszy smak, a ich ceny są najniższe. Po zawekowaniu słoiczek czy butelkę z syropem przechowujemy w chłodnym miejscu nawet przez rok. Ładnie zapakowany świetnie sprawdzi się jako prezent.
Malinowy syrop do herbaty - przepis
Świetny zarówno do herbaty, jak i do rozcieńczenia z wodą w upalne dni. Sprawdzi się też jako polewa do lodów i deserów.
Składniki:
1 kg malin
500 g cukru
500 ml wody
50 ml soku z cytryny
Umyte maliny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, a gdy zawrze - gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy maliny na sitku. Miąższ można wykorzystać np. do ciasta, natomiast wywar przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny.
Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 10 minut, delikatnie mieszając. Następnie gorący syrop przelewamy do słoiczków, wekujemy i pasteryzujemy, by zachować je na zimę.
Syrop do herbaty z bzu - przepis
Czarny bez wzmacnia odporność, jest świetnym źródłem witamin C oraz B. W chłodne dni pasuje jako dodatek do ciepłej herbaty, w upalne można dodać kilka kropel do wody z cytryną.
Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
500 g cukru
ok. 1 litr wody
Po umyciu owoce czarnego bzu przekładamy do garnka. Nie trzeba specjalnie obierać ich z gałązek. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę, aby zakrywała owoce na ok. 1 cm. Przykrywamy i gotujemy na małym gazie przez ok. godzinę, uważając, by syrop nie wykipiał - plamy z czarnego bzu mogą być trudne do usunięcia z jasnych powierzchni.
Odcedzamy wodę od miąższu, dokładnie odciskając go na sitku. Gotowy syrop przelewamy do szklanych słoików czy butelek. W takim stanie możemy przechowywać syrop w lodówce do 3 tygodni, ale większą ilość warto zapasteryzować i odstawić na zimę.
Przepis na syrop do herbaty z imbiru, cytryny i pomarańczy
Ten syrop możemy przygotować przez cały rok, ponieważ nie bazuje na sezonowych owocach. Świetnie rozgrzeje w mroźne dni, wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębień.
Składniki:
1 cytryna
1 pomarańcza
300 ml miodu
4 cm korzenia imbiru
Obrany ze skórki imbir trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Cytrynę i pomarańczę przelewamy wrzątkiem, aby sparzyć skórkę. Kroimy je na cienkie plastry i usuwamy pestki. Jeśli plastry pomarańczy są większe niż średnica słoika, kroimy je na mniejsze części.
Do słoika wkładamy po dwa plastry cytryny i pomarańczy, przekładamy je dwoma łyżeczkami imbiru i polewamy czterema łyżeczkami miodu. Czynność powtarzamy, aż wypełnimy słoik i dolewamy miodu do pełna. Odstawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Później syrop przechowujemy w lodówce.
[data] => 2021-05-31 13:33:23
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => syrop-do-herbaty-przepisy-na-domowy-syrop-z-malin-czarnego-bzu-cytryny-pomaranczy-imbiru
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 7
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16337
[opis] => Domowy syrop do herbaty z malin czy owoców czarnego bzu nie tylko przypomni nam zimą smaki lata, ale także rozgrzeje, wzmocni i pomoże wyleczyć przeziębienie. Możemy go zrobić tylko przez krótki okres w wakacje, ale warto poświęcić na to jedno popołudnie. Jesienią czy zimą taki syrop będzie na wagę złota. Zobacz ciekawe i proste przepisy na domowe syropy owocowe.
[keywords] => kulinarne, przepis, herbata, wege
[title] => Syrop do herbaty - przepisy na domowy syrop z malin, czarnego bzu, cytryny, pomarańczy i imbiru
[desc] => Domowy syrop do herbaty z malin czy owoców czarnego bzu nie tylko przypomni nam zimą smaki lata, ale także rozgrzeje, wzmocni i pomoże wyleczyć przeziębienie. Możemy go zrobić tylko przez krótki okres w wakacje, ale warto poświęcić na to jedno popołudnie. Jesienią czy zimą taki syrop będzie na wagę złota. Zobacz ciekawe i proste przepisy na domowe syropy owocowe.
[kategorie] => 336
[powiazane] => 634,637,638,659,798,987
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
[3] => Array
(
[nazwa] => wege
[nazwa_url] => wege
)
)
)
1
2021-05-31 13:33:23
Syrop do herbaty - przepisy na domowy syrop z malin, czarnego bzu, cytryny, pomarańczy i imbiru
Autor:Justyna Mikołajczyk
Domowy syrop do herbaty z malin czy owoców czarnego bzu nie tylko przypomni nam zimą smaki lata, ale także rozgrzeje, wzmocni i pomoże wyleczyć przeziębienie. Możemy go zrobić tylko przez krótki okres w wakacje, ale warto poświęcić na to jedno popołudnie. Jesienią czy zimą taki syrop będzie na wagę złota. Zobacz ciekawe i proste przepisy na domowe syropy owocowe.
Czy syrop do herbaty jest zdrowy?
Warto czytać etykiety syropów owocowych - wiele z tych dostępnych w marketach składa się przede wszystkim z cukru, barwników i polepszaczy smaku. Taki syrop ma niewiele właściwości, które normalnie przypisywane są roślinom, z których powstaje.
Lepiej wybierać syropy do herbaty z ekologicznych upraw lub przygotować je samodzielnie. Nie jest to skomplikowana sztuka kulinarna, wystarczy wolne popołudnie, słoiki lub butelki, cukier i dużo sezonowych owoców.
Oczywiście domowy syrop nadal będzie zawierał sporo cukru, dlatego ważne jest, jak dużo będziemy go dodawać. Ale jeśli nie jesteśmy cukrzykami, zalety domowego syropu do herbaty są ogromne.
Po pierwsze - sami możemy zdecydować o proporcjach cukru do owoców. Po drugie - mamy pewność, co znajduje się w składzie. Po trzecie - możemy odparować więcej wody, żeby syrop był bardziej skoncentrowany, a więc zajmował mniej miejsca w szafkach. I wreszcie, co najważniejsze - będzie to faktycznie syrop owocowy, zawierający maksymalną ilość witamin i mikroelementów, jakich dostarczyć nam mogą ugotowane owoce wybranego rodzaju.
Z czego zrobić syrop do herbaty?
Tu ogranicza nas wyobraźnia. Owoce możemy podzielić na dwie grupy. Do pierwszej zaliczymy te, które powinniśmy gotować, aby uzyskać syrop. Są to wszelkie typowo polskie owoce:
maliny
jeżyny
truskawki
czarny bez
wiśnie
czereśnie
Druga grupa owoców na syrop to cytrusy, które lepiej sprawdzą się zasypane cukrem lub zalane miodem:
cytryny
limonki
pomarańcze
mandarynki
pomelo
Jest jednak również cała gama roślin, które nie są owocami, a również dobrze sprawdzą się jako syrop do herbaty:
pędy sosny
szyszki sosny
pokrzywa
mięta
mniszek lekarski
kwiat czarnego bzu
Domowy syrop do herbaty - przepisy
Do przygotowania syropu warto wykorzystać sezonowe owoce - gdy mają najpełniejszy smak, a ich ceny są najniższe. Po zawekowaniu słoiczek czy butelkę z syropem przechowujemy w chłodnym miejscu nawet przez rok. Ładnie zapakowany świetnie sprawdzi się jako prezent.
Malinowy syrop do herbaty - przepis
Świetny zarówno do herbaty, jak i do rozcieńczenia z wodą w upalne dni. Sprawdzi się też jako polewa do lodów i deserów.
Składniki:
1 kg malin
500 g cukru
500 ml wody
50 ml soku z cytryny
Umyte maliny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, a gdy zawrze - gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy maliny na sitku. Miąższ można wykorzystać np. do ciasta, natomiast wywar przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny.
Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 10 minut, delikatnie mieszając. Następnie gorący syrop przelewamy do słoiczków, wekujemy i pasteryzujemy, by zachować je na zimę.
Syrop do herbaty z bzu - przepis
Czarny bez wzmacnia odporność, jest świetnym źródłem witamin C oraz B. W chłodne dni pasuje jako dodatek do ciepłej herbaty, w upalne można dodać kilka kropel do wody z cytryną.
Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
500 g cukru
ok. 1 litr wody
Po umyciu owoce czarnego bzu przekładamy do garnka. Nie trzeba specjalnie obierać ich z gałązek. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę, aby zakrywała owoce na ok. 1 cm. Przykrywamy i gotujemy na małym gazie przez ok. godzinę, uważając, by syrop nie wykipiał - plamy z czarnego bzu mogą być trudne do usunięcia z jasnych powierzchni.
Odcedzamy wodę od miąższu, dokładnie odciskając go na sitku. Gotowy syrop przelewamy do szklanych słoików czy butelek. W takim stanie możemy przechowywać syrop w lodówce do 3 tygodni, ale większą ilość warto zapasteryzować i odstawić na zimę.
Przepis na syrop do herbaty z imbiru, cytryny i pomarańczy
Ten syrop możemy przygotować przez cały rok, ponieważ nie bazuje na sezonowych owocach. Świetnie rozgrzeje w mroźne dni, wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębień.
Składniki:
1 cytryna
1 pomarańcza
300 ml miodu
4 cm korzenia imbiru
Obrany ze skórki imbir trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Cytrynę i pomarańczę przelewamy wrzątkiem, aby sparzyć skórkę. Kroimy je na cienkie plastry i usuwamy pestki. Jeśli plastry pomarańczy są większe niż średnica słoika, kroimy je na mniejsze części.
Do słoika wkładamy po dwa plastry cytryny i pomarańczy, przekładamy je dwoma łyżeczkami imbiru i polewamy czterema łyżeczkami miodu. Czynność powtarzamy, aż wypełnimy słoik i dolewamy miodu do pełna. Odstawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Później syrop przechowujemy w lodówce.