Domowy syrop do herbaty z malin czy owoców czarnego bzu nie tylko przypomni nam zimą smaki lata, ale także rozgrzeje, wzmocni i pomoże wyleczyć przeziębienie. Możemy go zrobić tylko przez krótki okres w wakacje, ale warto poświęcić na to jedno popołudnie. Jesienią czy zimą taki syrop będzie na wagę złota. Zobacz ciekawe i proste przepisy na domowe syropy owocowe.

Czy syrop do herbaty jest zdrowy?

Warto czytać etykiety syropów owocowych - wiele z tych dostępnych w marketach składa się przede wszystkim z cukru, barwników i polepszaczy smaku. Taki syrop ma niewiele właściwości, które normalnie przypisywane są roślinom, z których powstaje. 

Lepiej wybierać syropy do herbaty z ekologicznych upraw lub przygotować je samodzielnie. Nie jest to skomplikowana sztuka kulinarna, wystarczy wolne popołudnie, słoiki lub butelki, cukier i dużo sezonowych owoców. 

Oczywiście domowy syrop nadal będzie zawierał sporo cukru, dlatego ważne jest, jak dużo będziemy go dodawać. Ale jeśli nie jesteśmy cukrzykami, zalety domowego syropu do herbaty są ogromne. 

Po pierwsze - sami możemy zdecydować o proporcjach cukru do owoców. Po drugie - mamy pewność, co znajduje się w składzie. Po trzecie - możemy odparować więcej wody, żeby syrop był bardziej skoncentrowany, a więc zajmował mniej miejsca w szafkach. I wreszcie, co najważniejsze - będzie to faktycznie syrop owocowy, zawierający maksymalną ilość witamin i mikroelementów, jakich dostarczyć nam mogą ugotowane owoce wybranego rodzaju. 

Z czego zrobić syrop do herbaty?

Tu ogranicza nas wyobraźnia. Owoce możemy podzielić na dwie grupy. Do pierwszej zaliczymy te, które powinniśmy gotować, aby uzyskać syrop. Są to wszelkie typowo polskie owoce:

  • maliny

  • jeżyny

  • truskawki

  • czarny bez

  • wiśnie

  • czereśnie

Druga grupa owoców na syrop to cytrusy, które lepiej sprawdzą się zasypane cukrem lub zalane miodem:

  • cytryny

  • limonki

  • pomarańcze

  • mandarynki

  • pomelo

Jest jednak również cała gama roślin, które nie są owocami, a również dobrze sprawdzą się jako syrop do herbaty:

  • pędy sosny

  • szyszki sosny

  • pokrzywa

  • mięta

  • mniszek lekarski

  • kwiat czarnego bzu

Domowy syrop do herbaty - przepisy

Do przygotowania syropu warto wykorzystać sezonowe owoce - gdy mają najpełniejszy smak, a ich ceny są najniższe. Po zawekowaniu słoiczek czy butelkę z syropem przechowujemy w chłodnym miejscu nawet przez rok. Ładnie zapakowany świetnie sprawdzi się jako prezent.

Malinowy syrop do herbaty - przepis

Świetny zarówno do herbaty, jak i do rozcieńczenia z wodą w upalne dni. Sprawdzi się też jako polewa do lodów i deserów.

Składniki:

  • 1 kg malin

  • 500 g cukru

  • 500 ml wody

  • 50 ml soku z cytryny

Umyte maliny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, a gdy zawrze - gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy maliny na sitku. Miąższ można wykorzystać np. do ciasta, natomiast wywar przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. 

Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 10 minut, delikatnie mieszając. Następnie gorący syrop przelewamy do słoiczków, wekujemy i pasteryzujemy, by zachować je na zimę. 

Syrop do herbaty z bzu - przepis

Czarny bez wzmacnia odporność, jest świetnym źródłem witamin C oraz B. W chłodne dni pasuje jako dodatek do ciepłej herbaty, w upalne można dodać kilka kropel do wody z cytryną.

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu

  • 500 g cukru

  • ok. 1 litr wody

Po umyciu owoce czarnego bzu przekładamy do garnka. Nie trzeba specjalnie obierać ich z gałązek. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę, aby zakrywała owoce na ok. 1 cm. Przykrywamy i gotujemy na małym gazie przez ok. godzinę, uważając, by syrop nie wykipiał - plamy z czarnego bzu mogą być trudne do usunięcia z jasnych powierzchni. 

Odcedzamy wodę od miąższu, dokładnie odciskając go na sitku. Gotowy syrop przelewamy do szklanych słoików czy butelek. W takim stanie możemy przechowywać syrop w lodówce do 3 tygodni, ale większą ilość warto zapasteryzować i odstawić na zimę.

Przepis na syrop do herbaty z imbiru, cytryny i pomarańczy

Ten syrop możemy przygotować przez cały rok, ponieważ nie bazuje na sezonowych owocach. Świetnie rozgrzeje w mroźne dni, wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębień.

Składniki:

  • 1 cytryna

  • 1 pomarańcza

  • 300 ml miodu

  • 4 cm korzenia imbiru

Obrany ze skórki imbir trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Cytrynę i pomarańczę przelewamy wrzątkiem, aby sparzyć skórkę. Kroimy je na cienkie plastry i usuwamy pestki. Jeśli plastry pomarańczy są większe niż średnica słoika, kroimy je na mniejsze części. 

Do słoika wkładamy po dwa plastry cytryny i pomarańczy, przekładamy je dwoma łyżeczkami imbiru i polewamy czterema łyżeczkami miodu. Czynność powtarzamy, aż wypełnimy słoik i dolewamy miodu do pełna. Odstawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Później syrop przechowujemy w lodówce.