Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
W Pakistanie tradycja picia herbaty jest bardzo silna. Podaje się ją od święta oraz w codziennych sytuacjach. Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po pakistańsku na dwa sposoby - podstawową kadak chai oraz bardziej odświętną kashmiri chai. Jak uzyskać charakterystyczną piankę?
Pakistańska herbata jest wyważona - nie za mocna i nie za słaba, bardzo mleczna i kremowa. Wypełniona aromatem kardamonu i doprawiona cukrem według uznania. Potrafi doskonale nasycić.
Powinna mieć sporo pianki, którą uzyskać można na dwa sposoby. Łatwiejszy z nich to nabieranie gotującej się mikstury chochlą i wlewanie jej z powrotem do garnka z wysokości. Trudniejsze, choć bardziej efektywne, jest wielokrotne doprowadzanie napoju do wrzenia i ściąganie go z ognia, nim wykipi.
W pakistańskich domach taką herbatę pija się kilka razy dziennie, obowiązkowo po wspólnych posiłkach, jako uzupełnienie smaku umami. Jednocześnie pozwala przedłużyć chwile spędzone w rodzinnym gronie, nim goście czy domownicy się rozejdą. Pija się ją na przywitanie i pożegnanie gości, podczas ważnych uroczystości i w zupełnie codziennych sytuacjach.
Warto zwrócić uwagę, że w Pakistanie spotkać możemy przede wszystkim dwa podstawowe rodzaje herbaty - kodak chai i kashmiri chai. Różnią się one w zasadzie dwoma składnikami i dodatkami do napoju. Do drugiej dodaje się gwiazdki anyżu oraz czerwony barwnik, który w połączeniu z mlekiem daje delikatny, różowy kolor.
Składniki
3 łyżeczki czarnej herbaty
300 ml wody
300 ml tłustego mleka
2 owoce kardamonu
cukier do smaku
Wodę gotujemy w garnku, dodajemy herbatę oraz rozgniecione owoce kardamonu. Od chwili, gdy woda zawrze, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie dolewamy mleko. Doprowadzamy je do wrzenia, ale jednocześnie uważamy, by nie wykipiało.
Gotujemy na małym ogniu przez kolejny kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Warto pod koniec gotowania kilka razy nabrać płyn chochlą i wlać z powrotem do garnka, aby nieco napowietrzyć napój. Gotowy napar odcedzamy przez sitko i nalewamy do filiżanek. Słodzimy już w filiżankach w dowolnej ilości.
Kadak chai czasem towarzyszą przekąski - słodkie ciasta, ciasteczka, herbatniki, jalebi, pikantne pierożki samosy lub wytrawne chlebki paratha.
Składniki
3 łyżeczki czarnej herbaty
300 ml wody
300 ml tłustego mleka
2 owoce kardamonu
2 gwiazdki anyżu
pół łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
cukier do smaku
płatki migdałów i pistacje do podania
Postępujemy podobnie, jak wcześniej - do garnka wlewamy wodę, dodajemy herbatę, kardamon oraz anyżowe gwiazdki. Gotujmy przez 5 minut, a następnie dolewamy mleka, dodajemy barwnik spożywczy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 15 minut.
W przypadku kashmiri chai również napowietrzamy płyn podczas gotowania, przelewając go chochlą. Po ugotowaniu przelewamy go przez sitko do filiżanek. Ze względu na ciekawy kolor można wybrać w tym przypadku przezroczyste szklanki.
Kashmiri chai nie podaje się z przekąskami, za to górę naparu można delikatnie oprószyć płatkami migdałów i pokruszonymi pistacjami.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.