Do zaparzania herbaty przeznaczone są specjalne drippery, w kształcie dzbanka lub kuli, zamykane pokrywką. Klasyczne drippery do kawy, zazwyczaj w formie filiżanki o kształcie kawowego filtra, nie posiadają pokrywek. Nie nadają się do zaparzania herbaty, której liście potrzebują więcej czasu i przestrzeni, by oddać cały smak i aromat.
Szklane drippery do herbaty sprzedawane są samodzielnie, wtedy można nałożyć je bezpośrednio na filiżankę lub inne naczynie. Można również spotkać wersję składającą się z drippera i dużego dzbanka. Taki komplet, razem ze szklankami (np. marki Bodum) świetnie sprawdzi się jako prezent.
Ciekawym przykładem samodzielnego drippera do zaparzania herbaty jest naczynie produkowane przez Hario, firmę działającą od 1921 roku. Szklana kula została tu połączona z silikonową podstawką, która doskonale dopasowuje się do każdego rozmiaru kubka i nie przesuwa się.
Jak zaparzyć herbatę w dripperze?
W dripperze można zaparzyć każdy rodzaj herbaty. Szczególnie efektownie będzie wyglądać zaparzanie ręcznie zwijanej kulki, która po zalaniu otwiera się liść po liściu, aż zobaczymy kwiat umieszczony w jej sercu. Drippera warto również użyć, gdy chcemy zaparzyć owocową mieszankę, która po zalaniu wodą znacznie zwiększy swoją objętość.
Do szklanej części wsypujemy susz i zalewamy wodą o odpowiedniej temperaturze. Dla czarnych herbat może to być nawet wrzątek, zielone i białe wymagają niższych temperatur, nawet 60 st. C. Gdy liście zaparzą się, stawiamy naczynie na kubku lub dzbanku i naciskamy specjalny guzik, który otwiera przepływ dla naparu. Umieszczone wewnątrz sitko oddzieli liście od napoju.
Jak przygotować cold brew?
W upalne dni drippera możemy użyć do przyrządzenia cold brew, czyli zimnej herbaty. Najintensywniejszy smak będzie miał oczywiście napój przygotowany z czarnej herbaty, ale równie ciekawy smak możemy uzyskać zalewając liście białej herbaty.
Aby przyrządzić cold brew, do drippera wsypujemy suche liście i zalewamy je zimną wodą. Zamknięte naczynie wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie postępujemy jak w przypadku klasycznej herbaty - nakładamy dripper na szklankę lub dzbanek i uwalniamy napój.
Dla mocniejszego ochłodzenia można dodać do szklanki lodu. Warto również poeksperymentować, dorzucając do herbaty świeże liście mięty lub melisy. Cold brew z drippera to zdrowa alternatywa dla słodzonych soków. Sprawdzi się również do przygotowania owocowej, orzeźwiającej herbatki dla dzieci.
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Do zaparzania herbaty przeznaczone są specjalne drippery, w kształcie dzbanka lub kuli, zamykane pokrywką. Klasyczne drippery do kawy, zazwyczaj w formie filiżanki o kształcie kawowego filtra, nie posiadają pokrywek. Nie nadają się do zaparzania herbaty, której liście potrzebują więcej czasu i przestrzeni, by oddać cały smak i aromat.
Szklane drippery do herbaty sprzedawane są samodzielnie, wtedy można nałożyć je bezpośrednio na filiżankę lub inne naczynie. Można również spotkać wersję składającą się z drippera i dużego dzbanka. Taki komplet, razem ze szklankami (np. marki Bodum) świetnie sprawdzi się jako prezent.
Ciekawym przykładem samodzielnego drippera do zaparzania herbaty jest naczynie produkowane przez Hario, firmę działającą od 1921 roku. Szklana kula została tu połączona z silikonową podstawką, która doskonale dopasowuje się do każdego rozmiaru kubka i nie przesuwa się.
Jak zaparzyć herbatę w dripperze?
W dripperze można zaparzyć każdy rodzaj herbaty. Szczególnie efektownie będzie wyglądać zaparzanie ręcznie zwijanej kulki, która po zalaniu otwiera się liść po liściu, aż zobaczymy kwiat umieszczony w jej sercu. Drippera warto również użyć, gdy chcemy zaparzyć owocową mieszankę, która po zalaniu wodą znacznie zwiększy swoją objętość.
Do szklanej części wsypujemy susz i zalewamy wodą o odpowiedniej temperaturze. Dla czarnych herbat może to być nawet wrzątek, zielone i białe wymagają niższych temperatur, nawet 60 st. C. Gdy liście zaparzą się, stawiamy naczynie na kubku lub dzbanku i naciskamy specjalny guzik, który otwiera przepływ dla naparu. Umieszczone wewnątrz sitko oddzieli liście od napoju.
Jak przygotować cold brew?
W upalne dni drippera możemy użyć do przyrządzenia cold brew, czyli zimnej herbaty. Najintensywniejszy smak będzie miał oczywiście napój przygotowany z czarnej herbaty, ale równie ciekawy smak możemy uzyskać zalewając liście białej herbaty.
Aby przyrządzić cold brew, do drippera wsypujemy suche liście i zalewamy je zimną wodą. Zamknięte naczynie wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie postępujemy jak w przypadku klasycznej herbaty - nakładamy dripper na szklankę lub dzbanek i uwalniamy napój.
Dla mocniejszego ochłodzenia można dodać do szklanki lodu. Warto również poeksperymentować, dorzucając do herbaty świeże liście mięty lub melisy. Cold brew z drippera to zdrowa alternatywa dla słodzonych soków. Sprawdzi się również do przygotowania owocowej, orzeźwiającej herbatki dla dzieci.