Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Czerwona herbata, znana również pod nazwą pu-erh, pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, jednak w przeciwieństwie do niej jest poddawana tylko częściowej fermentacji. Dzięki temu ma nie tylko inny kolor i smak, ale również właściwości. Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z czerwonej herbaty, parzyć należy ją w nieco inny sposób niż pozostałe herbaty.
Czerwona herbata parzona wrzątkiem straciłaby wiele, jeśli nie wszystkie cenne właściwości (o nich przeczytacie na samym końcu tekstu). Dlatego należy zalać ją wodą o temperaturze około 90°C. Taką temperaturę uzyskamy po 3-4 minutach od zagotowania (w zależności od wykorzystywanego czajnika, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr do parzenia herbaty). Na jedną filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli około 3-5g na 200ml wody.
Czas parzenia czerwonej herbaty również powinien być nieco inny niż herbaty czarnej, czy zielonej. Pu-erh parzymy krócej - od 1 do 3 minut zależnie od intensywności naparu, jaki chcemy uzyskać. Po 3 minutach parzenia smak herbaty staje się bardzo gorzki. Właśnie fakt przekraczania tej granicy powoduje, że herbata pu-erh uznawana jest za mało przyjemną w odczuciu.
Uwaga! Jeśli zalewamy susz w dzbanku, należy pamiętać, by po parzeniu liście czerwonej herbaty oddzielić od naparu.
Aby uzyskać mocniejszy napar z czerwonej herbaty, należy zwiększyć ilość suszu na filiżankę wody, nie wydłużać czas parzenia! Zwolennicy mocnych herbat parzą do dwóch łyżeczek suszu na taką samą ilość wody.
O ile w przypadku czarnej susz można wykorzystać tylko raz, to liście czerwonej herbaty parzyć możemy dwa, a nawet trzy razy, uzyskując pełnowartościowy napar. Za każdym razem powinno się parzyć liście o minutę dłużej, niż poprzednio.
Oprócz wyjątkowego, ziemistego smaku i aromatu, pu-erh ceniona jest również za swoje właściwości odchudzające. Filiżanka czerwonej herbaty, wypita 15-20 minut po posiłku, wspomaga przemianę materii, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu w komórkach. W połączeniu z właściwą dietą i ruchem daje doskonałe rezultaty.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.