Każdy entuzjasta kawy powinien choć raz spróbować tego napoju po przyrządzeniu w kawiarce. Jeszcze do niedawna popularność tego typu asortymentu nie była zbyt wysoka w naszym kraju. Obecnie, idąc w ślady Włochów, Amerykanów i Szwedów, również Polacy zaczynają się stopniowo przekonywać do tego rodzaju produktów. Zapewne ma to związek z głębią smaku, jaką można uzyskać dzięki wykorzystaniu kawiarki. Dla wielu z nas to wręcz nowa jakość, porównywana nierzadko do przyjemności picia kawy z ekspresu ciśnieniowego lub w kawiarni, która podchodzi do tego tematu w profesjonalny sposób. Doskonałe ziarna to połowa drogi do sukcesu – to jak zostaną one zmielone i zaparzone również gra tu ważną rolę. Problem w tym, że oferta kawiarek dzieli się na różne rodzaje produktów. Czym zatem charakteryzują się kawiarki aluminiowe, stalowe, indukcyjne oraz elektryczne? Jakie ich cechy mogą mieć wpływ na satysfakcję klienta, który zdecyduje się zakupić jedną z nich?
Kawiarka aluminiowa
Najbardziej klasycznym rodzajem kawiarki jest asortyment wykonany z aluminium. Surowiec ten był nie tylko pierwszym materiałem, którego użyto do produkcji tego elementu wyposażenia kuchni każdego entuzjasty picia kawy. Gwarantował on także (i nadal gwarantuje) doskonały smak napoju wydobyty ze zmielonych ziaren kawy. Rozpoznanie aluminiowej kawiarki nie jest trudne, gdyż pomimo nowoczesnego wzornictwa i różnorodnej palety kolorów jej projekt jest w zdecydowanej większości bardziej kanciasty, niż np. w wersji wykonanej ze stali. Warto tu również wspomnieć o tym, że: - produkty te wymagają od swojego użytkownika odpowiedniego czyszczenia po każdym użyciu (nie wolno robić tego przy użyciu detergentów, a po opłukaniu czystą wodą należy dokładnie wytrzeć wnętrze kawiarki), - asortyment ten jest często oferowany w bardziej atrakcyjnej cenie niż kawiarki stalowe, - niektóre modele posiadają tu podstawę przystosowaną do podgrzewania na płycie indukcyjnej (w innym wypadku można ich używać wyłącznie na kuchenkach gazowych i elektrycznych), - posiadają różną pojemność liczoną w ilości filiżanek espresso (1, 2, 3, 6, 9, 12 i 18 kaw), - współcześnie produkowane kawiarki aluminiowe tworzy się ze specjalnego stopu, który ma zapobiegać zmianie smaku kawy podczas jej parzenia.
Kawiarka stalowa
Podobnie jak w przypadku kawiarek aluminiowych, stalowe modele produkowane są nierzadko z uwzględnieniem użycia ich na płycie indukcyjnej. Podstawową różnicą jest tu natomiast długość czyszczenia, gdyż stop stalowy jest w tym wypadku bardziej komfortowy w użytkowaniu i nie wyklucza zastosowania detergentów (aluminium może natomiast wejść w reakcje ze środkami czystości, co prowadzi do wytworzenia się wielu trujących substancji, nie mówiąc już o pogorszeniu smaku kawy). Charakterystyczne dla tego typu produktów jest również to, że: - mają bardzo często bardziej opływowe kształty i wyglądają nowocześniej w przestrzeni kuchennej, - cena ich zakupu jest wyższa, - posiadają mniejszy wybór pojemności niż kawiarki aluminiowe (konsument może zdecydować się w ich przypadku na model zdolny zaparzyć kawę na 2, 4, 6 lub 10 espresso), - stal, z której zostały wykonane, jest nierdzewna (często również producenci decydują się na zaoferowanie swoim klientom wersji błyszczącej).
Kawiarki indukcyjne
Coraz częściej pojawiające się w domach płyty indukcyjne postawiły producentów kawiarek przed sporym wyzwaniem. Musieli oni stworzyć bowiem nowe projekty swoich produktów, które byłyby dopasowane do tej metody ekstrakcji naparu z ziaren kawy. Podstawową kwestią było wyposażenie ich w ferromagnetyczne dno lub takie, które zostało wyprodukowane z odpowiedniego stopu stali nierdzewnej. Na tym jednak nie koniec cech charakterystycznych, gdyż kawiarki indukcyjne: - powinny mieć minimalną średnicę 9 cm (tutaj warto się jednak upewnić, czy producent płyty indukcyjnej nie zastrzegł, iż aby poprawnie z niej korzystać, wymaga się zastosowania akcesoriów o średnicy nie mniejszej niż 12 cm), - powinny posiadać dno wyprofilowane w taki sposób, aby ściśle przylegało do powierzchni płyty, - mogą być wykonane zarówno ze stali, jak i z aluminium.
Kawiarki elektryczne
Obawy o smak kawy – jego głębię, intensywność i bogactwo – przygotowanej w kawiarce elektrycznej są całkowicie nieuzasadnione. Ten aromatyczny napój ze świeżo palonych i mielonych ziaren w niczym nie będzie ustępował bowiem temu, który można uzyskać przy pomocy tradycyjnej stalowej lub aluminiowej kawiarki. Asortyment tego rodzaju urządzeń tworzą między innymi modele takich marek jak Bialetti czy GAT. Te renomowane firmy znane są nie tylko z doskonałej jakości swoich produktów, ale także z tego, iż potrafią oddać smak i aromat ukryty w ziarnach kawy, które wykorzystuje się do przyrządzania porannego espresso. W dostępnych na rynku modelach znaleźć można automatyczny wyłącznik oraz mechanizm mający za zadanie utrzymać odpowiednią temperaturę zaparzonej kawy. W połączeniu ze świeżo palonymi ziarnami z różnych zakątków świata oraz najbardziej cenionych plantacji każda z dostępnych w sprzedaży kawiarek elektrycznych potrafi wydobyć pełen bukiet walorów smakowych. Różna pojemność pomaga za to w zakupie modelu dostosowanego całkowicie do indywidualnych wymagań oraz oczywiście liczby domowników, którzy nie mogą się obyć bez filiżanki porannego espresso. Jedyną przeszkodą na drodze do szczęścia może być tu cena, która jest zdecydowanie najwyższa, jeśli porównamy koszt zakupu każdego z rodzajów kawiarek.
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
„Rodzaje kawiarek”
Każdy entuzjasta kawy powinien choć raz spróbować tego napoju po przyrządzeniu w kawiarce. Jeszcze do niedawna popularność tego typu asortymentu nie była zbyt wysoka w naszym kraju. Obecnie, idąc w ślady Włochów, Amerykanów i Szwedów, również Polacy zaczynają się stopniowo przekonywać do tego rodzaju produktów. Zapewne ma to związek z głębią smaku, jaką można uzyskać dzięki wykorzystaniu kawiarki. Dla wielu z nas to wręcz nowa jakość, porównywana nierzadko do przyjemności picia kawy z ekspresu ciśnieniowego lub w kawiarni, która podchodzi do tego tematu w profesjonalny sposób. Doskonałe ziarna to połowa drogi do sukcesu – to jak zostaną one zmielone i zaparzone również gra tu ważną rolę. Problem w tym, że oferta kawiarek dzieli się na różne rodzaje produktów. Czym zatem charakteryzują się kawiarki aluminiowe, stalowe, indukcyjne oraz elektryczne? Jakie ich cechy mogą mieć wpływ na satysfakcję klienta, który zdecyduje się zakupić jedną z nich?
Kawiarka aluminiowa
Najbardziej klasycznym rodzajem kawiarki jest asortyment wykonany z aluminium. Surowiec ten był nie tylko pierwszym materiałem, którego użyto do produkcji tego elementu wyposażenia kuchni każdego entuzjasty picia kawy. Gwarantował on także (i nadal gwarantuje) doskonały smak napoju wydobyty ze zmielonych ziaren kawy. Rozpoznanie aluminiowej kawiarki nie jest trudne, gdyż pomimo nowoczesnego wzornictwa i różnorodnej palety kolorów jej projekt jest w zdecydowanej większości bardziej kanciasty, niż np. w wersji wykonanej ze stali. Warto tu również wspomnieć o tym, że: - produkty te wymagają od swojego użytkownika odpowiedniego czyszczenia po każdym użyciu (nie wolno robić tego przy użyciu detergentów, a po opłukaniu czystą wodą należy dokładnie wytrzeć wnętrze kawiarki), - asortyment ten jest często oferowany w bardziej atrakcyjnej cenie niż kawiarki stalowe, - niektóre modele posiadają tu podstawę przystosowaną do podgrzewania na płycie indukcyjnej (w innym wypadku można ich używać wyłącznie na kuchenkach gazowych i elektrycznych), - posiadają różną pojemność liczoną w ilości filiżanek espresso (1, 2, 3, 6, 9, 12 i 18 kaw), - współcześnie produkowane kawiarki aluminiowe tworzy się ze specjalnego stopu, który ma zapobiegać zmianie smaku kawy podczas jej parzenia.
Kawiarka stalowa
Podobnie jak w przypadku kawiarek aluminiowych, stalowe modele produkowane są nierzadko z uwzględnieniem użycia ich na płycie indukcyjnej. Podstawową różnicą jest tu natomiast długość czyszczenia, gdyż stop stalowy jest w tym wypadku bardziej komfortowy w użytkowaniu i nie wyklucza zastosowania detergentów (aluminium może natomiast wejść w reakcje ze środkami czystości, co prowadzi do wytworzenia się wielu trujących substancji, nie mówiąc już o pogorszeniu smaku kawy). Charakterystyczne dla tego typu produktów jest również to, że: - mają bardzo często bardziej opływowe kształty i wyglądają nowocześniej w przestrzeni kuchennej, - cena ich zakupu jest wyższa, - posiadają mniejszy wybór pojemności niż kawiarki aluminiowe (konsument może zdecydować się w ich przypadku na model zdolny zaparzyć kawę na 2, 4, 6 lub 10 espresso), - stal, z której zostały wykonane, jest nierdzewna (często również producenci decydują się na zaoferowanie swoim klientom wersji błyszczącej).
Kawiarki indukcyjne
Coraz częściej pojawiające się w domach płyty indukcyjne postawiły producentów kawiarek przed sporym wyzwaniem. Musieli oni stworzyć bowiem nowe projekty swoich produktów, które byłyby dopasowane do tej metody ekstrakcji naparu z ziaren kawy. Podstawową kwestią było wyposażenie ich w ferromagnetyczne dno lub takie, które zostało wyprodukowane z odpowiedniego stopu stali nierdzewnej. Na tym jednak nie koniec cech charakterystycznych, gdyż kawiarki indukcyjne: - powinny mieć minimalną średnicę 9 cm (tutaj warto się jednak upewnić, czy producent płyty indukcyjnej nie zastrzegł, iż aby poprawnie z niej korzystać, wymaga się zastosowania akcesoriów o średnicy nie mniejszej niż 12 cm), - powinny posiadać dno wyprofilowane w taki sposób, aby ściśle przylegało do powierzchni płyty, - mogą być wykonane zarówno ze stali, jak i z aluminium.
Kawiarki elektryczne
Obawy o smak kawy – jego głębię, intensywność i bogactwo – przygotowanej w kawiarce elektrycznej są całkowicie nieuzasadnione. Ten aromatyczny napój ze świeżo palonych i mielonych ziaren w niczym nie będzie ustępował bowiem temu, który można uzyskać przy pomocy tradycyjnej stalowej lub aluminiowej kawiarki. Asortyment tego rodzaju urządzeń tworzą między innymi modele takich marek jak Bialetti czy GAT. Te renomowane firmy znane są nie tylko z doskonałej jakości swoich produktów, ale także z tego, iż potrafią oddać smak i aromat ukryty w ziarnach kawy, które wykorzystuje się do przyrządzania porannego espresso. W dostępnych na rynku modelach znaleźć można automatyczny wyłącznik oraz mechanizm mający za zadanie utrzymać odpowiednią temperaturę zaparzonej kawy. W połączeniu ze świeżo palonymi ziarnami z różnych zakątków świata oraz najbardziej cenionych plantacji każda z dostępnych w sprzedaży kawiarek elektrycznych potrafi wydobyć pełen bukiet walorów smakowych. Różna pojemność pomaga za to w zakupie modelu dostosowanego całkowicie do indywidualnych wymagań oraz oczywiście liczby domowników, którzy nie mogą się obyć bez filiżanki porannego espresso. Jedyną przeszkodą na drodze do szczęścia może być tu cena, która jest zdecydowanie najwyższa, jeśli porównamy koszt zakupu każdego z rodzajów kawiarek.