Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Kiedy woda ma 80°? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę?
Zaparzenie zwykłej czarnej herbaty nie nastręcza wielu problemów - gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić zieloną, czerwoną czy białą herbatę? Te muszą być zalewane wodą o odpowiedniej temperaturze. Skąd wiadomo, kiedy woda ma 80, 70 czy 60°C? Oczywiście, można kupić specjalny termometr do mierzenia wody lub czajnik z wbudowanym termometrem, ale odpowiednią temperaturę wody można uzyskać również w inny sposób.
Należy pamiętać, że prędkość, z jaką stygnie woda, zależy od kilku czynników - ilości wody, naczynia, w którym się znajduje, temperatury otoczenia, wiatru czy działania promieni słonecznych. W chwili, gdy czajnik elektryczny się wyłącza, woda ma temperaturę 95-97°C.
Jak szybko stygnie woda w czajniku?
Najłatwiej uzyskać pożądaną temperaturę, gotując wodę w takich samych warunkach. W temperaturze pokojowej i przy zamkniętych oknach gotujemy litr wody. Po zagotowaniu uchylamy pokrywę czajnika. Jak szybko stygnie woda? Dla takich warunków należy przyjąć, że co dwie minuty woda stygnie o kolejnych 5°C:
Jak szybciej ostudzić wodę na herbatę?
Popularną metodą studzenia wody jest jej przelewanie z jednego naczynia do drugiego. Zakłada się, że każde przelanie do nowego naczynia powoduje utratę temperatury rzędu 4-5°C. Jest to jednak mniej dokładny sposób, ponieważ w grę wchodzą tu takie czynniki jak materiał, z którego wykonano te naczynia oraz ilość wody, która może zmienić się, jeśli się rozleje. Uśredniając, przelewana woda stygnie następująco:
Ile stopni powinna mieć woda do zaparzania herbaty?
Każdy rodzaj herbaty wymaga innej temperatury zaparzania. Generalnie czarne herbaty zalewa się wodą od razu po zagotowaniu, a zielone czy białe chłodniejszą.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.