Jaką herbatę wybrać, w czym zaparzać i w jakiej temperaturze?
Array
(
[id] => 639
[autor] => 13
[tytul] => Jaką herbatę wybrać, w czym zaparzać i w jakiej temperaturze?
[tekst] =>
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, ale nie zawsze zastanawiamy się, co pijemy. A odpowiednio dobrana i przygotowana herbata to nie tylko wspaniały smak, ale również nastrój, w jaki nas wprawia.
Jaką wybrać herbatę?
Na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów i gatunków herbat. Ważne, by wybrać pełnowartościowy produkt - dzięki temu zyskamy nie tylko najpełniejszy smak i aromat, ale również całą gamę składników mineralnych, witamin i pierwiastków, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Powinno się wybierać herbaty liściaste, z pełną informacją na temat pochodzenia.
Natomiast o tym, czy wybieramy herbatę czarną, zieloną, czerwoną itp., powinien decydować przede wszystkim smak, ale również właściwości, z jakich chcemy skorzystać. I tak zielona herbata polecana jest głównie osobom, które chcą skoncentrować się np. na nauce, a rooibos kobietom w ciąży i dzieciom, ponieważ nie zawiera kofeiny.
Temperatura i czas parzenia
Każdy rodzaj herbaty przyrządza się nieco inaczej. Czarne herbaty zalewa się wrzątkiem, podczas gdy zielone wymagają nieco chłodniejszej wody. Czas parzenia również uzależniony jest od rodzaju oraz od efektu, jaki chcemy osiągnąć - co do zasady, krócej zaparzane napary mają działanie pobudzające, a dłużej - relaksujące.
Po zakończeniu zaparzania pamiętaj, by koniecznie oddzielić liście od naparu. Jeśli nie przelejesz wszystkiego od razu do filiżanek, w napoju zaczną zachodzić procesy chemiczne, które spowodują zmianę smaku i właściwości. Liście herbaty można zalewać wodą 2-3 razy, za każdym razem nieco wydłużając czas parzenia.
W czym parzyć herbatę?
Ważne jest również naczynie, w którym przygotowujemy napar - powinno mieć przestrzeń, w której liście będą miały możliwość w pełni się rozwinąć. Dzięki temu oddadzą do naparu cały smak i aromat. Może to być dzbanek z wyciąganym sitkiem, który po zaparzeniu wyjmiemy lub french press, w którym jest najwięcej miejsca.
Są jeszcze herbaty, których zaparzanie jest sztuką samą w sobie. To na przykład Three Flower Lychee Ball, herbata zasuszona w formie kuli, która pod wpływem ciepłej wody powoli rozwija się, zamieniając w piękny kwiat. Takie herbaty warto zaparzać w dużych, szklanych dzbankach.
Jak pić herbatę?
Tak, jak lubisz. Najlepszy smak i właściwości ma ciepła herbata. Dodatki to kwestia gustu - możesz doprawić napój cukrem, miodem, owocami, konfiturą czy przyprawami, np. korzennymi. Do suszu producenci dodają suszone płatki kwiatów czy owoce, by uzyskać herbatę smakową. Nic nie stoi na przeszkodzie, by takie eksperymenty prowadzić samemu, szukając swojego ulubionego smaku.
Postaraj się znaleźć dla siebie chwilę w ciągu dnia, gdy możesz wygodnie usiąść, wziąć książkę, czy po prostu patrzeć przed siebie i spokojnie delektować się tym codziennym, ale jakże niezwykłym napojem.
Jaką herbatę wybrać, w czym zaparzać i w jakiej temperaturze?
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, ale nie zawsze zastanawiamy się, co pijemy. A odpowiednio dobrana i przygotowana herbata to nie tylko wspaniały smak, ale również nastrój, w jaki nas wprawia.
Jaką wybrać herbatę?
Na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów i gatunków herbat. Ważne, by wybrać pełnowartościowy produkt - dzięki temu zyskamy nie tylko najpełniejszy smak i aromat, ale również całą gamę składników mineralnych, witamin i pierwiastków, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Powinno się wybierać herbaty liściaste, z pełną informacją na temat pochodzenia.
Natomiast o tym, czy wybieramy herbatę czarną, zieloną, czerwoną itp., powinien decydować przede wszystkim smak, ale również właściwości, z jakich chcemy skorzystać. I tak zielona herbata polecana jest głównie osobom, które chcą skoncentrować się np. na nauce, a rooibos kobietom w ciąży i dzieciom, ponieważ nie zawiera kofeiny.
Temperatura i czas parzenia
Każdy rodzaj herbaty przyrządza się nieco inaczej. Czarne herbaty zalewa się wrzątkiem, podczas gdy zielone wymagają nieco chłodniejszej wody. Czas parzenia również uzależniony jest od rodzaju oraz od efektu, jaki chcemy osiągnąć - co do zasady, krócej zaparzane napary mają działanie pobudzające, a dłużej - relaksujące.
Po zakończeniu zaparzania pamiętaj, by koniecznie oddzielić liście od naparu. Jeśli nie przelejesz wszystkiego od razu do filiżanek, w napoju zaczną zachodzić procesy chemiczne, które spowodują zmianę smaku i właściwości. Liście herbaty można zalewać wodą 2-3 razy, za każdym razem nieco wydłużając czas parzenia.
W czym parzyć herbatę?
Ważne jest również naczynie, w którym przygotowujemy napar - powinno mieć przestrzeń, w której liście będą miały możliwość w pełni się rozwinąć. Dzięki temu oddadzą do naparu cały smak i aromat. Może to być dzbanek z wyciąganym sitkiem, który po zaparzeniu wyjmiemy lub french press, w którym jest najwięcej miejsca.
Są jeszcze herbaty, których zaparzanie jest sztuką samą w sobie. To na przykład Three Flower Lychee Ball, herbata zasuszona w formie kuli, która pod wpływem ciepłej wody powoli rozwija się, zamieniając w piękny kwiat. Takie herbaty warto zaparzać w dużych, szklanych dzbankach.
Jak pić herbatę?
Tak, jak lubisz. Najlepszy smak i właściwości ma ciepła herbata. Dodatki to kwestia gustu - możesz doprawić napój cukrem, miodem, owocami, konfiturą czy przyprawami, np. korzennymi. Do suszu producenci dodają suszone płatki kwiatów czy owoce, by uzyskać herbatę smakową. Nic nie stoi na przeszkodzie, by takie eksperymenty prowadzić samemu, szukając swojego ulubionego smaku.
Postaraj się znaleźć dla siebie chwilę w ciągu dnia, gdy możesz wygodnie usiąść, wziąć książkę, czy po prostu patrzeć przed siebie i spokojnie delektować się tym codziennym, ale jakże niezwykłym napojem.