Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Przepis na masala czaj
Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę herbatę, w każdym domu panują nieco inne zwyczaje, szczególnie dotyczące czasu gotowania i proporcji przypraw, dlatego przepis na masala czaj można modyfikować według własnych upodobań.
Składniki na masala czaj:
oraz przyprawy:
Mleko, wodę oraz przyprawy gotujemy w garnku ok. 15 minut od zagotowania, uważając, by mikstura nie wykipiała. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia, dodajemy liście herbaty i odstawiamy całość na ok. 5-6 minut, by liście mogły się zaparzyć. Przelewamy napój przez sitko do czajnika i na koniec słodzimy.
Jak podawać masala czaj?
Na ulicach w całych Indiach spotkać można sprzedawców, którzy oferują napój prosto z wielkiego kotła. Tradycyjnie herbata nalewana jest do glinianych czarek. Co ciekawe, są one jednorazowe - od razu po wypiciu, czarkę należy stłuc, uderzając o ziemię. Jedna z teorii mówi, że zwyczaj ten wynika z potrzeby odcięcia się od niższych kast - ktoś wyżej urodzony nie chciałby napić się z czarki, z której wcześniej pił ktoś z niższej kasty.
Skąd się wzięła masala czaj?
Herbata w Indiach nie była szczególnie popularna, dopiero Brytyjczycy zakładali tu swoje wielkie plantacje. Roślina przyjęła się tak dobrze w prowincjach Asam i Darjeeling, że już na początku XX wieku produkowano tu połowę brytyjskiego zapotrzebowania na ten surowiec.
Koronie było jednak mało. Brytyjczycy zwęszyli świetny interes w lokalnej sprzedaży suszu - trzeba było tylko zaszczepić w miejscowych nawyk picia herbaty. Jako właściciele rozlicznych fabryk i plantacji, kolonizatorzy wyznaczyli w ciągu dnia przerwy na herbatę. Z czasem pracownicy przyzwyczaili się do popijania angielskiej herbaty z mlekiem
i cukrem.
Skąd więc wzięły się przyprawy? Przedsiębiorczy Hindusi z czasem zaczęli sami produkować napoje i sprzedawać je na straganach. Chcąc zaoszczędzić, wykorzystywali mniejsze ilości drogiego dla nich suszu, a braki w smaku uzupełniali właśnie tanimi lokalnymi przyprawami. Brytyjczykom taka profanacja herbaty się nie spodobała, ale masala czaj stała się tak popularna, że nie byli już w stanie zmienić nowego zwyczaju mieszkańców Indii.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.