Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Przepis na masala czaj
Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę herbatę, w każdym domu panują nieco inne zwyczaje, szczególnie dotyczące czasu gotowania i proporcji przypraw, dlatego przepis na masala czaj można modyfikować według własnych upodobań.
Składniki do süütej czaj:
0,5 litra wody,
0,5 litra mleka; powinno to być mleko jaka, ale można zastąpić je krowim, byle tłustym,
1 łyżka baraniego łoju; można go zastąpić masłem,
3 łyżeczki zielonej herbaty; powinna być mocna, aby skontrastować mleko i tłuszcz,
sól.
Wodę zagotowujemy w garnku. Wsypujemy herbatę. Gdy się zaparzy, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy, dodając tłuszcz oraz sól do smaku. Mikstury nie należy mieszać, ale nabierać do chochli i z góry wlewać z powrotem do garnka. Napój powinien nieco się spienić.
W niektórych rodzinach do mongolskiej herbaty dodaje się również zioła, kaszę lub bansz, czyli małe pierożki z mięsem. Dzięki temu herbata zamienia się właściwie w pożywną zupę, zastępując posiłek.
Sposób podawania süütej czaj
Za punkt honoru Mongołowie obierają sobie poczęstowanie każdego gościa w jurcie domową herbatą z mlekiem. Biel ma symbolizować czyste intencje. Zwyczaj ten powstał w czasach koczowniczych plemion. Dzięki niemu każdy zbłąkany wędrowiec miał pewność, że w napotkanej jurcie otrzyma ciepły, dodający energii napój i trochę zwykłej serdeczności.
Do dzisiaj süütej czaj jest ważnym elementem każdej większej i mniejszej uroczystości oraz zwykłych sąsiedzkich wizyt. Poczęstowanie gościa czarną herbata bez mleka uchodzi za ogromny nietakt. Czarkę z napojem gospodyni podaje gościowi oburącz, i w taki sam sposób należy ją przyjąć na znak szacunku.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.