Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Najlepsze przepisy z czarną i zieloną herbatą na upalne dni.
Gdy chce się pić, sięgamy po chłodne napoje. Nie musi to jednak być gotowy, słodzony i sztuczny produkt. Gasząc pragnienie możemy także dostarczać swojemu organizmowi wielu witamin. Herbata orzeźwiająca z cytrusami czy miętą doskonale ugasi pragnienie i będzie wyśmienicie smakować. Sprawdź przepisy na zdrową i orzeźwiającą herbatę.
W przygotowaniu orzeźwiającej herbaty doskonale sprawdzą się cytrusy i mięta. Warto również eksperymentować z truskawkami, jagodami, malinami. Przyda się także cukier trzcinowy i lód. Najlepsze napoje przygotujesz na bazie czarnych i zielonych herbat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować również z innymi odmianami.
Poniżej przedstawiamy przepisy na orzeźwiające herbaty czarne i zielone, idealne na ciepłe dni. Potraktuj je jak inspirację i twórz własne kompozycje smakowe. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 4-5 szklanek z napojem. Warto przygotować od razu więcej napoju, ponieważ smakuje tak dobrze, że jedna szklanka to zdecydowanie za mało.
6 łyżeczek czarnej herbaty
800 ml wody
200 ml wody mocno gazowanej
2 limonki
4 łyżeczki cukru trzcinowego
garść liści mięty
Susz herbaciany zaparz, zalewając go 800 ml wody. Po 5 minutach oddziel napar od liści i pozwól herbacie wystygnąć. W międzyczasie sparzoną limonkę pokrój na kawałki i wrzuć do większego dzbanka razem z miętą i cukrem trzcinowym. Ugnieć razem składniki, aż limonki wypuszczą sok. Dodaj gazowaną wodę oraz herbaciany napar.
Do szklanek włóż po kilka kostek lodu i zalej orzeźwiającym napojem. Cząstki limonki i kawałki mięty również można przełożyć do szklanek, zależnie od upodobań. Napój w zamkniętym dzbanku można przechowywać w lodówce kilka godzin.
6 łyżeczek zielonej herbaty
800 ml wody
pół cytryny
1 zielony ogórek
4 łyżeczki cukru trzcinowego
garść liści mięty
Zielony ogórek pokrój w drobną kostkę i wstaw do zamrażalnika. Jednocześnie zieloną herbatę zaparz, zalewając susz 800 ml wody o temperaturze 70-80 st. C, zależnie od wybranego gatunku herbaty. Po ok. 5 minutach oddziel liście od naparu i pozwól mu wystygnąć. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, by się schłodził.
Do szklanek włóż zmrożone ogórki, po plastrze cytryny oraz po kilka liści mięty i zalej schłodzonym naparem.
5 łyżeczek czarnej herbaty
800 ml wody
20 truskawek
5 łyżeczek cukru trzcinowego
garść liści melisy
Herbatę przygotuj w dzbanku, zalewając 5 łyżeczek suszu 800 ml wody. Po ok. 5 minutach wyjmij liście z naparu i pozostaw go do ostudzenia. Jednocześnie do miski wrzuć połowę truskawek oraz cukier i zgnieć je na jednolitą masę. Przełóż ją do szklanek i dołóż po dwie pocięte na kawałki truskawki do każdej z nich, dodając po kilka listków melisy. Uzupełnij szklanki schłodzoną herbatą.
6 łyżeczek zielonej herbaty
800 ml wody
1 limonka
2 cytryny
4 łyżeczki miodu
garść świeżej mięty
Zaparz herbatę w dzbanku, zalewając susz woda o temperaturze 70-80 stopni, zależnie od wybranego gatunku herbaty. Po 5 minutach wyjmij liście i zostaw napar, aż ostygnie. Przelej wrzątkiem cytrusy i pokrój je w kawałki razem ze skórką. Dodaj do przestudzonego naparu. Miętę delikatnie zagnieć kilka razy w rękach, aż poczujesz aromat i dodaj do dzbanka. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Do szklanek włóż po kilka kostek lodu i dołóż po jednej łyżeczce miodu. Zalej schłodzonym napojem, zatrzymując cytrusy i miętę w dzbanku.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.