Najlepsze przepisy z czarną i zieloną herbatą na upalne dni.

Gdy chce się pić, sięgamy po chłodne napoje. Nie musi to jednak być gotowy, słodzony i sztuczny produkt. Gasząc pragnienie możemy także dostarczać swojemu organizmowi wielu witamin. Herbata orzeźwiająca z cytrusami czy miętą doskonale ugasi pragnienie i będzie wyśmienicie smakować. Sprawdź przepisy na zdrową i orzeźwiającą herbatę.

W przygotowaniu orzeźwiającej herbaty doskonale sprawdzą się cytrusy i mięta. Warto również eksperymentować z truskawkami, jagodami, malinami. Przyda się także cukier trzcinowy i lód. Najlepsze napoje przygotujesz na bazie czarnych i zielonych herbat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować również z innymi odmianami.

Poniżej przedstawiamy przepisy na orzeźwiające herbaty czarne i zielone, idealne na ciepłe dni. Potraktuj je jak inspirację i twórz własne kompozycje smakowe. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 4-5 szklanek z napojem. Warto przygotować od razu więcej napoju, ponieważ smakuje tak dobrze, że jedna szklanka to zdecydowanie za mało.

Orzeźwiająca herbata z limonką i miętą

Składniki:

  • 6 łyżeczek czarnej herbaty

  • 800 ml wody

  • 200 ml wody mocno gazowanej

  • 2 limonki

  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

  • garść liści mięty

Przygotowanie

Susz herbaciany zaparz, zalewając go 800 ml wody. Po 5 minutach oddziel napar od liści i pozwól herbacie wystygnąć. W międzyczasie sparzoną limonkę pokrój na kawałki i wrzuć do większego dzbanka razem z miętą i cukrem trzcinowym. Ugnieć razem składniki, aż limonki wypuszczą sok. Dodaj gazowaną wodę oraz herbaciany napar.

Do szklanek włóż po kilka kostek lodu i zalej orzeźwiającym napojem. Cząstki limonki i kawałki mięty również można przełożyć do szklanek, zależnie od upodobań. Napój w zamkniętym dzbanku można przechowywać w lodówce kilka godzin.

Zielona herbata z ogórkiem i miętą na upalne dni

Składniki:

  • 6 łyżeczek zielonej herbaty

  • 800 ml wody

  • pół cytryny

  • 1 zielony ogórek

  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

  • garść liści mięty

Przygotowanie

Zielony ogórek pokrój w drobną kostkę i wstaw do zamrażalnika. Jednocześnie zieloną herbatę zaparz, zalewając susz 800 ml wody o temperaturze 70-80 st. C, zależnie od wybranego gatunku herbaty. Po ok. 5 minutach oddziel liście od naparu i pozwól mu wystygnąć. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, by się schłodził.

Do szklanek włóż zmrożone ogórki, po plastrze cytryny oraz po kilka liści mięty i zalej schłodzonym naparem.

Orzeźwiająca mrożona herbata z truskawkami i melisą

Składniki:

  • 5 łyżeczek czarnej herbaty

  • 800 ml wody

  • 20 truskawek

  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego

  • garść liści melisy

Przygotowanie

Herbatę przygotuj w dzbanku, zalewając 5 łyżeczek suszu 800 ml wody. Po ok. 5 minutach wyjmij liście z naparu i pozostaw go do ostudzenia. Jednocześnie do miski wrzuć połowę truskawek oraz cukier i zgnieć je na jednolitą masę. Przełóż ją do szklanek i dołóż po dwie pocięte na kawałki truskawki do każdej z nich, dodając po kilka listków melisy. Uzupełnij szklanki schłodzoną herbatą.

Orzeźwiająca zielona herbata z limonką, cytryną i miętą na lodzie

Składniki:

  • 6 łyżeczek zielonej herbaty

  • 800 ml wody

  • 1 limonka

  • 2 cytryny

  • 4 łyżeczki miodu

  • garść świeżej mięty

Przygotowanie

Zaparz herbatę w dzbanku, zalewając susz woda o temperaturze 70-80 stopni, zależnie od wybranego gatunku herbaty. Po 5 minutach wyjmij liście i zostaw napar, aż ostygnie. Przelej wrzątkiem cytrusy i pokrój je w kawałki razem ze skórką. Dodaj do przestudzonego naparu. Miętę delikatnie zagnieć kilka razy w rękach, aż poczujesz aromat i dodaj do dzbanka. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Do szklanek włóż po kilka kostek lodu i dołóż po jednej łyżeczce miodu. Zalej schłodzonym napojem, zatrzymując cytrusy i miętę w dzbanku.