Tea bomb - przepis na herbatę zamkniętą w cukrowej kuli - na prezent i do podania gościom
Array
(
[id] => 1033
[autor] => 36
[tytul] => Tea bomb - przepis na herbatę zamkniętą w cukrowej kuli - na prezent i do podania gościom
[tekst] =>
Herbaciane kule, czyli tea bomb - to cukrowe, częściowo przezroczyste bombki, wypełnione ulubioną herbatą i dodatkami. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, wymaga cierpliwości i precyzji, ale radość obdarowanej osoby wynagrodzi nam wszelkie trudy. Tea bomb to również dobry pomysł na zaskoczenie gości.
Tea bomb - co to jest?
Pierwsze na rynku pojawiły się chocolate bombs - czekoladowe kule wypełnione musem czekoladowym i dodatkami. Miłośnicy herbaty nie chcieli pozostać jednak w tyle i stworzyli tea bombs - przezroczyste, słodkie kule, wypełnione herbatą i dodatkami. Wariantów przygotowania samej kuli, jak i jej wypełnienia, jest nieskończenie wiele.
Powstały z tea bomb napar może być kwiatowy, ziołowy, owocowy lub klasyczny herbaciany - jak kto woli. Trzeba jednak pamiętać, że kula zawsze będzie słodka, ponieważ wykonuje się ją z cukru lub izomaltu, syntetycznej substancji słodzącej dostępnej w sklepach cukierniczych.
Częstymi dodatkami są suszone owoce, płatki kwiatów, jadalny brokat - byle składnik był suchy i nadawał się do długotrwałego przechowywania.
Kulę wkłada się do filiżanki lub dzbanka, zależnie od wielkości i zawartości suszu, a następnie zalewa wrzątkiem. W ciągu kilku sekund kula rozpuszcza się, uwalniając swoją zawartość. Jeśli kula wypełniona jest suszem herbacianym, ziołowym czy owocowym, który wymaga zaparzenia, należy odczekać określony czas.
Alternatywnie można przygotować wcześniej herbacianą esencję i używając żelatyny lub agaru zamienić herbatę w żelki, które zamknięte w kuli rozpuszczą się od razu po zalaniu wrzątkiem.
Tea bomb nie ma wiele wspólnego z tradycyjnym podawaniem herbaty, ale może być ciekawym urozmaiceniem spotkań z przyjaciółmi lub pomysłem na własnoręcznie zrobiony prezent. Kule są dość delikatne, trzeba je dobrze zabezpieczyć i unikać wilgoci oraz wysokich temperatur, aby się nie sklejały i nie rozpuszczały.
Jak zrobić tea bomb? Przepis podstawowy
Oprócz składników, z których będziemy przygotowywać tea bomb, najważniejszym wyposażeniem kuchni będzie silikonowa foremka do ciastek z półkolistymi wypustkami. Dzięki temu stworzymy równe połówki naszych kul.
Poniżej przepis na podstawowe tea bomb. Każda z kul posiadać będzie zawartość na jedną filiżankę herbaty. Za pierwszym razem warto zrobić więcej połówek, ponieważ podczas odrywania ich od silikonowej foremki część z nich może się zniszczyć, zanim dojdziemy do wprawy.
Składniki na kule
1,5 szklanki cukru
1 szklanka syropu kukurydzianego
1 szklanka wody
Składniki na wypełnienie
ulubiona herbata
Zaczynamy od przygotowania połówek kul na tea bomb. Składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy masa stanie się błyszcząca i pełna pęcherzyków powietrza, zdejmujemy ją z ognia. Układamy silikonową formę na papierze do pieczenia, “brzuszkami” do góry. Delikatnie oblewamy każdy z nich, aż uzyskamy jednolite pokrycie.
Gdy masa nieco przestygnie, ale jeszcze będzie miękka, delikatnie okrawamy półkule nożem, by łatwiej było je później oddzielić. Odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut, zależnie od temperatury otoczenia. Następnie delikatnie oddzielamy cukrowe połówki kul od foremki.
Do połówki kuli wsypujemy łyżeczkę ulubionej herbaty. Drugą połówkę stawiamy do góry dnem na ciepłej, suchej patelni, by brzegi delikatnie stopniały. Przykładamy ją do połówki z herbacianym suszem i sklejamy, przez chwile delikatnie ściskając. Postępujemy tak po kolei z każdą kulą.
Jak urozmaicić tea bomb? Pomysły
Powyższy przepis jest bazą, z którą można i warto eksperymentować, aby uzyskać wyjątkowy smak poprzez połączenie ulubionych składników. Modyfikacje są możliwe zarówno w przypadku samych kul, ich smaku, koloru i wzorów, jak i w ich zawartości, która może stanowić nie lada niespodziankę.
Dodatki do cukrowych kul
barwniki spożywcze
jadalny brokat
zamiast wody - esencjonalny napar z mięty lub dowolnej herbaty
Herbaty do tea bomb
herbata liściasta - czarna, czerwona, zielona (raczej nie biała, słodycz kuli ją zdominuje)
herbata rooibos
liście mięty, rumianku, szałwii
zamiast liści - herbaciana esencja w formie żelków (przyda się agar-agar lub żelatyna)
Dodatki do wypełniania tea bomb
płatki kwiatów
suszone owoce
cukrowe kwiatki, gwiazdki, motylki itp.
[data] => 2021-08-09 10:38:34
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => tea-bomb-przepis-na-herbate-zamknieta-cukrowej-kuli-na-prezent-do-podania-gosciom
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 7
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16734
[title] => Tea bomb - przepis na herbatę zamkniętą w cukrowej kuli - na prezent i do podania gościom
[desc] => Herbaciane kule, czyli tea bomb - to cukrowe, częściowo przezroczyste bombki, wypełnione ulubioną herbatą i dodatkami. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, wymaga cierpliwości i precyzji, ale radość obdarowanej osoby wynagrodzi nam wszelkie trudy. Tea bomb to również dobry pomysł na zaskoczenie gości.
[keywords] => herbata, ciekawostki, przepis, kulinarne
[opis] => Herbaciane kule, czyli tea bomb - to cukrowe, częściowo przezroczyste bombki, wypełnione ulubioną herbatą i dodatkami. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, wymaga cierpliwości i precyzji, ale radość obdarowanej osoby wynagrodzi nam wszelkie trudy. Tea bomb to również dobry pomysł na zaskoczenie gości.
[kategorie] => 203
[powiazane] => 613,619,633,669
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
)
)
1
2021-08-09 10:38:34
Tea bomb - przepis na herbatę zamkniętą w cukrowej kuli - na prezent i do podania gościom
Autor:Justyna Mikołajczyk
Herbaciane kule, czyli tea bomb - to cukrowe, częściowo przezroczyste bombki, wypełnione ulubioną herbatą i dodatkami. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, wymaga cierpliwości i precyzji, ale radość obdarowanej osoby wynagrodzi nam wszelkie trudy. Tea bomb to również dobry pomysł na zaskoczenie gości.
Tea bomb - co to jest?
Pierwsze na rynku pojawiły się chocolate bombs - czekoladowe kule wypełnione musem czekoladowym i dodatkami. Miłośnicy herbaty nie chcieli pozostać jednak w tyle i stworzyli tea bombs - przezroczyste, słodkie kule, wypełnione herbatą i dodatkami. Wariantów przygotowania samej kuli, jak i jej wypełnienia, jest nieskończenie wiele.
Powstały z tea bomb napar może być kwiatowy, ziołowy, owocowy lub klasyczny herbaciany - jak kto woli. Trzeba jednak pamiętać, że kula zawsze będzie słodka, ponieważ wykonuje się ją z cukru lub izomaltu, syntetycznej substancji słodzącej dostępnej w sklepach cukierniczych.
Częstymi dodatkami są suszone owoce, płatki kwiatów, jadalny brokat - byle składnik był suchy i nadawał się do długotrwałego przechowywania.
Kulę wkłada się do filiżanki lub dzbanka, zależnie od wielkości i zawartości suszu, a następnie zalewa wrzątkiem. W ciągu kilku sekund kula rozpuszcza się, uwalniając swoją zawartość. Jeśli kula wypełniona jest suszem herbacianym, ziołowym czy owocowym, który wymaga zaparzenia, należy odczekać określony czas.
Alternatywnie można przygotować wcześniej herbacianą esencję i używając żelatyny lub agaru zamienić herbatę w żelki, które zamknięte w kuli rozpuszczą się od razu po zalaniu wrzątkiem.
Tea bomb nie ma wiele wspólnego z tradycyjnym podawaniem herbaty, ale może być ciekawym urozmaiceniem spotkań z przyjaciółmi lub pomysłem na własnoręcznie zrobiony prezent. Kule są dość delikatne, trzeba je dobrze zabezpieczyć i unikać wilgoci oraz wysokich temperatur, aby się nie sklejały i nie rozpuszczały.
Jak zrobić tea bomb? Przepis podstawowy
Oprócz składników, z których będziemy przygotowywać tea bomb, najważniejszym wyposażeniem kuchni będzie silikonowa foremka do ciastek z półkolistymi wypustkami. Dzięki temu stworzymy równe połówki naszych kul.
Poniżej przepis na podstawowe tea bomb. Każda z kul posiadać będzie zawartość na jedną filiżankę herbaty. Za pierwszym razem warto zrobić więcej połówek, ponieważ podczas odrywania ich od silikonowej foremki część z nich może się zniszczyć, zanim dojdziemy do wprawy.
Składniki na kule
1,5 szklanki cukru
1 szklanka syropu kukurydzianego
1 szklanka wody
Składniki na wypełnienie
ulubiona herbata
Zaczynamy od przygotowania połówek kul na tea bomb. Składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy masa stanie się błyszcząca i pełna pęcherzyków powietrza, zdejmujemy ją z ognia. Układamy silikonową formę na papierze do pieczenia, “brzuszkami” do góry. Delikatnie oblewamy każdy z nich, aż uzyskamy jednolite pokrycie.
Gdy masa nieco przestygnie, ale jeszcze będzie miękka, delikatnie okrawamy półkule nożem, by łatwiej było je później oddzielić. Odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut, zależnie od temperatury otoczenia. Następnie delikatnie oddzielamy cukrowe połówki kul od foremki.
Do połówki kuli wsypujemy łyżeczkę ulubionej herbaty. Drugą połówkę stawiamy do góry dnem na ciepłej, suchej patelni, by brzegi delikatnie stopniały. Przykładamy ją do połówki z herbacianym suszem i sklejamy, przez chwile delikatnie ściskając. Postępujemy tak po kolei z każdą kulą.
Jak urozmaicić tea bomb? Pomysły
Powyższy przepis jest bazą, z którą można i warto eksperymentować, aby uzyskać wyjątkowy smak poprzez połączenie ulubionych składników. Modyfikacje są możliwe zarówno w przypadku samych kul, ich smaku, koloru i wzorów, jak i w ich zawartości, która może stanowić nie lada niespodziankę.
Dodatki do cukrowych kul
barwniki spożywcze
jadalny brokat
zamiast wody - esencjonalny napar z mięty lub dowolnej herbaty
Herbaty do tea bomb
herbata liściasta - czarna, czerwona, zielona (raczej nie biała, słodycz kuli ją zdominuje)
herbata rooibos
liście mięty, rumianku, szałwii
zamiast liści - herbaciana esencja w formie żelków (przyda się agar-agar lub żelatyna)