Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Zamiast chemicznych zamienników, sięgnij po naturalny, domowy napój energetyzujący na bazie zielonej herbaty. Przekonasz się, ile siły i smaku tkwi w naturze. Energetyk z herbatą sprawdzi się podczas nauki czy pracy umysłowej, gdy musimy wysilić szare komórki lub w trakcie długiej jazdy samochodem, gdy najważniejsze są koncentracja i szybkość reakcji.
Choć często używane zamiennie, obie nazwy kryją zupełnie inne napoje, które mają różne zastosowanie. Napoje izotoniczne przeznaczone są dla sportowców długotrwale wykonujących wysiłek, np. podczas długich biegów, wypraw kolarskich, wspinaczkowych czy intensywnej górskiej wędrówki. Zadaniem izotonika jest uzupełnienie ubytku minerałów z organizmu.
Natomiast napoje energetyzujące wspomagają mózg. Pomagają utrzymać koncentrację, ułatwiają zapamiętywanie, uczenie się, logiczne myślenie. W tym przypadku najistotniejsze są węglowodany oraz kofeina (lub teina z herbaty), które wspomagają te procesy.
Podobnie jak kawa czy herbata, napoje energetyzujące nie są wskazane do picia przez niektóre grupy osób z powodu zawartości kofeiny. Nie powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci do 16. roku życia, osoby starsze. Nie są także wskazane dla osób z problemami z ciśnieniem czy z chorobą wrzodową.
Zdrowy energetyk bardzo łatwo można samemu przyrządzić w domu, nie ma więc potrzeby sięgać po sklepowe produkty, często pełne konserwantów i sztucznych barwników.
Słodki i dający kopa, gęsty napój na bazie zwykłej zielonej herbaty. Zamiast brzoskwini można użyć nektarynek.
Składniki
Herbatę zalewamy woda o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza i zaparzamy przez ok. 4 minuty. Po tym czasie przelewamy napar do blendera, w którym znajdują się już owoce bez pestek, cukier i guarana. Miksujemy, aż uzyskamy gładki koktajl.
Matcha zawiera znacznie więcej kofeiny niż przeciętna zielona herbata, dlatego zadziała znacznie efektywniej. Miód zastąpi nam cukier, a cytryna zniweluje zbyt słodki smak.
Składniki
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza i od razu mieszamy, aby rozpuścić proszek. Gdy napój nieco przestygnie, dodajemy miód oraz sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Jeśli masz ochotę na coś mniej słodkiego w smaku, a bardziej orzeźwiającego, sięgnij po energetyk z duża dawką świeżej mięty.
Składniki
Herbatę zaparz jak zwykle w dzbanku. Do szklanki wsyp cukier, dodaj liście mięty. Ugnieć je wyciskarką do cytrusów lub widelcem. Gdy mięta będzie dobrze rozdrobniona i delikatnie puści soki, dodaj cytrynę i przestudzony napar herbaciany.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.