Dzisiaj przedstawiamy Wam naszą nową kawę - tym razem jest to Robusta Rwanda Nyabarongo. Doskonały wybór dla wielbicieli robusty, jak i dla osób, które chciałyby zapoznać się z tym gatunkiem kawy. 

Skąd pochodzi nasza robusta?

Nasza Robusta Rwanda Nyabarongo jest uprawiana w regionie Muhanga. Dystrykt, który jest częścią południowej prowincji Rwandy, oferuje idealne warunki do uprawy kawy w subtropikalnym klimacie i górzystym krajobrazie. 

Stacja myjąca Kiyumba powstała w 2008 roku i należy do Impexcor, rodzinnego producenta kawy. Drobni rolnicy połączyli siły w spółdzielniach, a Impexor wspiera je pożyczkami, nawozami, sadzonkami i zaangażowaniem społecznym, takim jak szkoły oraz ubezpieczenie zdrowotne. W 2018 roku rolnikom przekazano 100 000 roślin.

Fulgence jest kierownikiem stacji w Kiyumba WS i pracuje tam od trzech lat. Został zatrudniony po rozmowie z Ernestem, który szybko dostrzegł jego potencjał i talent do kontaktu z ludźmi. Wspiera rolników w ich praktykach rolniczych, opiekuje się szkółką kawy oraz obróbką kawy aż do eksportu. Aż 800 rolników dostarcza swoje wiśnie do myjni.

Obróbka kawy

Dystrykt Muhanga jest dobrym regionem do uprawy robusty, która jest zbierana pod koniec czerwca. Stacja pozostaje otwarta, dopóki robusta nie dojrzeje, dzięki czemu kawa może być przetwarzania już po zbiorach arabiki. Rolnicy są wdzięczni, ponieważ wcześniej mieli trudności ze znalezieniem myjni do przetwarzania wiśni po zbiorach arabiki, przez co możliwości jej obróbki były ograniczone. 

Robusta nie jest często spotykana na farmach w Rwandzie. Ponieważ ziarna zostały przetworzone tak, jak ma to miejsce w przypadku arabiki, efektem jest wspaniały i wyjątkowy smak. Sa tu wyczuwalne nuty pomarańczowej lemoniady, popcornu, syropu klonowego, gorzkiej czekolady, nugatu. Tym razem kawa została wypalona jasno, więc jest idelana do zaparzenia w ekspresie przelewowym, chemexie czy dripie. 

Fulgence jest kierownikiem stacji w Kiyumba WS i pracuje tam od trzech lat. Pochodzi z Zachodu i studiował agronomię na północy Rwandy. Został zatrudniony po rozmowie z Ernest, który szybko dostrzegł jego potencjał i talent do radzenia sobie z ludźmi. Wspiera rolników w ich praktykach rolniczych, opiekuje się szkółką kawy oraz obróbką kawy aż do eksportu. Aż 800 rolników dostarcza swoje wiśnie do myjni.