Jak stworzyć własną mieszankę herbacianą? Akcesoria i wskazówki, jak mieszać herbaty
Array
(
[id] => 1250
[autor] => 43
[tytul] => Jak stworzyć własną mieszankę herbacianą? Akcesoria i wskazówki, jak mieszać herbaty
[tekst] =>
Samodzielnie przygotowana mieszanka herbat pozwala na uzyskanie smaku i aromatu, który najbardziej nam odpowiada. Sprawdź, jakie składniki mogą przydać się do stworzenia własnej herbaty. Na początku nie trzeba kupować żadnych akcesoriów, wystarczy kilka przedmiotów, które znajdziemy w każdej kuchni.
Po co tworzyć mieszankę herbacianą?
Jednorodne herbaty są bardzo smaczne, ale nie ma powodu, aby się ograniczać. Samodzielne przygotowywanie mieszanek herbat pozwala łączyć ulubione smaki, tworzyć zupełnie nowe nuty i sprawia wiele przyjemności.
Mieszankę można przygotować dla siebie, ale ciekawa kompozycja będzie także świetnie nadawała się na prezent. Szczególnie, jeśli połączymy smaki zgodnie z gustem osoby, którą chcemy obdarować.
Punktem wyjścia jest baza. Najczęściej jako podstawowy składnik mieszanek wykorzystuje się herbaty czarne lub zielone, ale można eksperymentować równie dobrze z oolongami, herbatami białymi czy pu-erh.
Do nich dobieramy zioła, kwiaty lub owoce, które nadadzą herbacianej mieszance oryginalnego smaku. Na początek można sięgnąć po sprawdzone dodatki:
miętę
rumianek
hibiskus
bławatek
kwiat róży
skórkę pomarańczy
jabłko
Z czasem warto rozszerzyć wachlarz i sięgnąć po inne zioła, owoce, korzenie czy przyprawy:
pokrzywę
fiołki
żurawinę
czarny bez
kwiat czarnej malwy
maliny
truskawki
borówki
gruszkę
ananasa
laskę cynamonu
laskę wanilii
koper włoski
anyż
imbir
Aromaty w herbacie
Kolejnym elementem, który bywa wykorzystywany w mieszankach herbat, są aromatyczne olejki - kwiatowe, owocowe, na bazie przypraw, które wzmacniają zapach naparu. Wykorzystanie ich nie jest konieczne, ale często jest jedynym sposobem na wydobycie ulubionego aromatu.
Wykorzystanie olejków wcale nie musi być złe. Choćby popularne herbaty earl grey - to właśnie mieszanka czarnej herbaty z olejkiem bergamoty, który nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Spożywczych olejków w sprzedaży jest cała gama. Najlepiej zacząć od tych, których zadaniem będzie jedynie wzmocnienie składnika, który dodajemy.
Akcesoria do mieszania herbaty
Nie trzeba od razu robić wielkich zakupów, by rozpocząć mieszanie herbaty. Większość potrzebnych akcesoriów znajdziemy w domu. Oprócz składników na susz, warto przygotować:
łyżeczkę do herbaty
3 filiżanki
3 zaparzacze do herbaty
notatnik i telefon z minutnikiem
wagę (opcjonalnie)
Idealna byłaby mała waga kuchenna, z dokładnością do 0,1 grama. To pozwala na eksperymenty na małych ilościach suszu. Wagę można zastąpić łyżeczką, jednak trzeba wtedy skrupulatnie odmierzać ilość suszu. Susz każdej rośliny czy przyprawy ma inną objętość i wagę, ale dla uśrednienia można przyjąć, że 1 łyżeczka to 2 gramy, a więc pół łyżeczki waży 1 gram, natomiast 1/4 łyżeczki - pół grama.
Jak przygotować własną mieszankę herbat?
Najlepiej zacząć od najprostszych kompozycji, zawierających 2-3 składniki i stopniowo rozszerzać eksperyment. Nie warto również zakładać, że za pierwszym razem stworzymy kilka ciekawych wariantów. Dość szybko zmysł powonienia i kubki smakowe mogą zmęczyć się i nie wychwycimy kolejnych zmian smaków i aromatów.
Pierwszym krokiem podczas przygotowywania mieszanki powinno być osobne zaparzenie każdego ze składników, aby poczuć w pełni gamę jego smaków i aromatów. Może to być niewielka ilość suszu i wody - jedna trzecia filiżanki naparu zupełnie wystarczy.
Temperatury i czas parzenia składników
Co do zasady, wszystkie składniki, które nie są herbatą, zalewamy wodą o temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza i zaparzamy ok. 3 minut. To pozwoli wydobyć z produktu jak najwięcej. Z kolei herbaty parzymy zgodnie z ich rodzajem, uwzględniając zarówno temperaturę, jak i czas parzenia.
Jeśli chcemy stworzyć mieszankę zielonej herbaty ze skórką cytrynową, stajemy przed dylematem - zaparzać wodą o temperaturze 80 czy 100 stopni Celsjusza? Zawsze lepiej wtedy wybrać wartości odpowiednie dla zielonej herbaty. Skórka cytryny i tak odda smak i aromat do naparu, ale być może będziemy musieli użyć jej więcej, aby uzyskać taki smak efekt.
Sprawa bardziej się komplikuje, gdy chcemy np. połączyć susz herbaty zielonej z białą i doprawić go jaśminem. Nie ma jednej gotowej recepty, jak to zrobić i właśnie na tym polega cała przyjemność samodzielnego mieszania herbaty - szukamy idealnej proporcji suszu oraz temperatury i czasu parzenia.
Jak mieszać herbaty?
Gdy mamy przed sobą trzy filiżanki z zaparzaczami, do pierwszego wsypujemy w sumie jedną łyżeczkę suszu, np. pół łyżeczki zielonej herbaty, jedną czwartą łyżeczki kwiatów hibiskusa i jedną czwartą łyżeczki suszonych jagód. Ilość dokładnie odmierzamy i zapisujemy. Do drugiej i trzeciej filiżanki wsypujemy te same składniki, ale zmieniając ich proporcje. Wszystko dokładnie notujemy.
Jednocześnie zaparzamy herbatę we wszystkich filiżankach. Oczywiście zapisujemy temperaturę i czas parzenia. Kosztujemy po kolei napar, najlepiej przepijając go czystą wodą. Z tego eksperymentu wybieramy kompozycję, która najbardziej nam odpowiada. W następnym kroku wsypujemy susz w identycznej proporcji do zaparzaczy, ale zalewamy wodą o różnej temperaturze i notujemy. Po zaparzeniu ponownie degustujemy. Kolejnym krokiem może być zmiana czasu parzenia.
Jeśli uda się nam skomponować idealną własną mieszankę herbaty, pozostaje tylko jeden etap - przeliczenie proporcji i przygotowanie większej ilości suszu. Ważne, by od razu zapisać temperaturę i czas parzenia. Nie warto zrażać się pierwszymi porażkami, bo poszukiwanie idealnego smaku herbaty do niekończąca się podróż.
[data] => 2023-01-24 11:13:12
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jak-stworzyc-wlasna-mieszanke-herbaciana-akcesoria-i-wskazowki-jak-mieszac-herbaty
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 18970
[opis] => Samodzielnie przygotowana mieszanka herbat pozwala na uzyskanie smaku i aromatu, który najbardziej nam odpowiada. Sprawdź, jakie składniki mogą przydać się do stworzenia własnej herbaty. Na początku nie trzeba kupować żadnych akcesoriów, wystarczy kilka przedmiotów, które znajdziemy w każdej kuchni.
[title] => Jak stworzyć własną mieszankę herbacianą? Akcesoria i wskazówki, jak mieszać herbaty
[desc] => Samodzielnie przygotowana mieszanka herbat pozwala na uzyskanie smaku i aromatu, który najbardziej nam odpowiada. Sprawdź, jakie składniki mogą przydać się do stworzenia własnej herbaty. Na początku nie trzeba kupować żadnych akcesoriów, wystarczy kilka przedmiotów, które znajdziemy w każdej kuchni.
[keywords] => herbata, czarna herbata, zielona herbata, przepis
[kategorie] => 196
[powiazane] => 598,649,856,618,1203
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => czarna herbata
[nazwa_url] => czarna-herbata
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zielona herbata
[nazwa_url] => zielona-herbata
)
)
)
1
2023-01-24 11:13:12
Jak stworzyć własną mieszankę herbacianą? Akcesoria i wskazówki, jak mieszać herbaty
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Samodzielnie przygotowana mieszanka herbat pozwala na uzyskanie smaku i aromatu, który najbardziej nam odpowiada. Sprawdź, jakie składniki mogą przydać się do stworzenia własnej herbaty. Na początku nie trzeba kupować żadnych akcesoriów, wystarczy kilka przedmiotów, które znajdziemy w każdej kuchni.
Po co tworzyć mieszankę herbacianą?
Jednorodne herbaty są bardzo smaczne, ale nie ma powodu, aby się ograniczać. Samodzielne przygotowywanie mieszanek herbat pozwala łączyć ulubione smaki, tworzyć zupełnie nowe nuty i sprawia wiele przyjemności.
Mieszankę można przygotować dla siebie, ale ciekawa kompozycja będzie także świetnie nadawała się na prezent. Szczególnie, jeśli połączymy smaki zgodnie z gustem osoby, którą chcemy obdarować.
Punktem wyjścia jest baza. Najczęściej jako podstawowy składnik mieszanek wykorzystuje się herbaty czarne lub zielone, ale można eksperymentować równie dobrze z oolongami, herbatami białymi czy pu-erh.
Do nich dobieramy zioła, kwiaty lub owoce, które nadadzą herbacianej mieszance oryginalnego smaku. Na początek można sięgnąć po sprawdzone dodatki:
miętę
rumianek
hibiskus
bławatek
kwiat róży
skórkę pomarańczy
jabłko
Z czasem warto rozszerzyć wachlarz i sięgnąć po inne zioła, owoce, korzenie czy przyprawy:
pokrzywę
fiołki
żurawinę
czarny bez
kwiat czarnej malwy
maliny
truskawki
borówki
gruszkę
ananasa
laskę cynamonu
laskę wanilii
koper włoski
anyż
imbir
Aromaty w herbacie
Kolejnym elementem, który bywa wykorzystywany w mieszankach herbat, są aromatyczne olejki - kwiatowe, owocowe, na bazie przypraw, które wzmacniają zapach naparu. Wykorzystanie ich nie jest konieczne, ale często jest jedynym sposobem na wydobycie ulubionego aromatu.
Wykorzystanie olejków wcale nie musi być złe. Choćby popularne herbaty earl grey - to właśnie mieszanka czarnej herbaty z olejkiem bergamoty, który nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Spożywczych olejków w sprzedaży jest cała gama. Najlepiej zacząć od tych, których zadaniem będzie jedynie wzmocnienie składnika, który dodajemy.
Akcesoria do mieszania herbaty
Nie trzeba od razu robić wielkich zakupów, by rozpocząć mieszanie herbaty. Większość potrzebnych akcesoriów znajdziemy w domu. Oprócz składników na susz, warto przygotować:
łyżeczkę do herbaty
3 filiżanki
3 zaparzacze do herbaty
notatnik i telefon z minutnikiem
wagę (opcjonalnie)
Idealna byłaby mała waga kuchenna, z dokładnością do 0,1 grama. To pozwala na eksperymenty na małych ilościach suszu. Wagę można zastąpić łyżeczką, jednak trzeba wtedy skrupulatnie odmierzać ilość suszu. Susz każdej rośliny czy przyprawy ma inną objętość i wagę, ale dla uśrednienia można przyjąć, że 1 łyżeczka to 2 gramy, a więc pół łyżeczki waży 1 gram, natomiast 1/4 łyżeczki - pół grama.
Jak przygotować własną mieszankę herbat?
Najlepiej zacząć od najprostszych kompozycji, zawierających 2-3 składniki i stopniowo rozszerzać eksperyment. Nie warto również zakładać, że za pierwszym razem stworzymy kilka ciekawych wariantów. Dość szybko zmysł powonienia i kubki smakowe mogą zmęczyć się i nie wychwycimy kolejnych zmian smaków i aromatów.
Pierwszym krokiem podczas przygotowywania mieszanki powinno być osobne zaparzenie każdego ze składników, aby poczuć w pełni gamę jego smaków i aromatów. Może to być niewielka ilość suszu i wody - jedna trzecia filiżanki naparu zupełnie wystarczy.
Temperatury i czas parzenia składników
Co do zasady, wszystkie składniki, które nie są herbatą, zalewamy wodą o temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza i zaparzamy ok. 3 minut. To pozwoli wydobyć z produktu jak najwięcej. Z kolei herbaty parzymy zgodnie z ich rodzajem, uwzględniając zarówno temperaturę, jak i czas parzenia.
Jeśli chcemy stworzyć mieszankę zielonej herbaty ze skórką cytrynową, stajemy przed dylematem - zaparzać wodą o temperaturze 80 czy 100 stopni Celsjusza? Zawsze lepiej wtedy wybrać wartości odpowiednie dla zielonej herbaty. Skórka cytryny i tak odda smak i aromat do naparu, ale być może będziemy musieli użyć jej więcej, aby uzyskać taki smak efekt.
Sprawa bardziej się komplikuje, gdy chcemy np. połączyć susz herbaty zielonej z białą i doprawić go jaśminem. Nie ma jednej gotowej recepty, jak to zrobić i właśnie na tym polega cała przyjemność samodzielnego mieszania herbaty - szukamy idealnej proporcji suszu oraz temperatury i czasu parzenia.
Jak mieszać herbaty?
Gdy mamy przed sobą trzy filiżanki z zaparzaczami, do pierwszego wsypujemy w sumie jedną łyżeczkę suszu, np. pół łyżeczki zielonej herbaty, jedną czwartą łyżeczki kwiatów hibiskusa i jedną czwartą łyżeczki suszonych jagód. Ilość dokładnie odmierzamy i zapisujemy. Do drugiej i trzeciej filiżanki wsypujemy te same składniki, ale zmieniając ich proporcje. Wszystko dokładnie notujemy.
Jednocześnie zaparzamy herbatę we wszystkich filiżankach. Oczywiście zapisujemy temperaturę i czas parzenia. Kosztujemy po kolei napar, najlepiej przepijając go czystą wodą. Z tego eksperymentu wybieramy kompozycję, która najbardziej nam odpowiada. W następnym kroku wsypujemy susz w identycznej proporcji do zaparzaczy, ale zalewamy wodą o różnej temperaturze i notujemy. Po zaparzeniu ponownie degustujemy. Kolejnym krokiem może być zmiana czasu parzenia.
Jeśli uda się nam skomponować idealną własną mieszankę herbaty, pozostaje tylko jeden etap - przeliczenie proporcji i przygotowanie większej ilości suszu. Ważne, by od razu zapisać temperaturę i czas parzenia. Nie warto zrażać się pierwszymi porażkami, bo poszukiwanie idealnego smaku herbaty do niekończąca się podróż.
Tagi:czarna herbataherbataprzepiszielona herbata
Komentarze
Julka2023-11-13 09:40:00
Hej, mam pytanie co do aromatów. Jak rozprowadzić aromat na cały susz? Herbata jest sucha więc wsiąknie sie w pierwsze miejsce które dotknie. Bardzo bym prosiła o odpowiedź :))
Julka2023-11-13 09:40:00
Hej, mam pytanie co do aromatów. Jak rozprowadzić aromat na cały susz? Herbata jest sucha więc wsiąknie sie w pierwsze miejsce które dotknie. Bardzo bym prosiła o odpowiedź :))