Filiżanka herbaty wypita tuż po posiłku potrafi zdziałać cuda. Herbata na odchudzanie może przyspieszyć spalanie tłuszczu, zmniejszyć ilość tłuszczu wchłanianego z posiłku lub utrudnić namnażanie się nowych komórek tłuszczowych. Najlepsze herbaty na odchudzanie to czerwone pu-erh, zielone oraz białe. 

Nawadnianie organizmu podczas odchudzania to podstawa. Nie musi to być tylko woda, świetnie jako uzupełnienie płynów sprawdzą się również herbaty zielone, czerwone czy białe, które dodatkowo przyspieszą proces odchudzania. Po filiżankę ciepłego napoju warto sięgnąć, gdy czujemy mały głód pomiędzy zaplanowanymi posiłkami.

Najlepsze efekty daje wypijanie filiżanki herbaty tuż po posiłku. Dzięki temu przyspieszeniu ulega spalanie tłuszczu. Warto wprowadzić taki zwyczaj również u osób, które nie potrzebują odchudzania. Herbata zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają ogólną kondycję organizmu.

Działanie odchudzające herbata zawdzięcza przede wszystkim kofeinie, która pobudza do pracy cały organizm. Pijąc 3-4 filiżanki naparu dziennie, dostarczamy odpowiednia ilość kofeiny, by organizm sprawniej działał. Należy jednak pamiętać, by ostatni posiłek zjeść na 2-3 godziny przed snem, a tuż po nim wypić filiżankę herbaty. Jeśli sięgniemy po napar zbyt późno, mogą pojawić się problemy z zaśnięciem.

Czerwona herbata na odchudzanie

To najchętniej stosowana herbata na odchudzanie. Filiżanka czerwonej herbaty pu-erh, wypijanej tuż po posiłku, zmniejszy ilość tłuszczu wchłanianego do organizmu, dzięki czemu do produkcji energii organizm będzie zużywał więcej tego już nagromadzonego w komórkach tłuszczu. 

Zielona herbata na odchudzanie

Jak działa zielona herbata? Odchudzające właściwości zawdzięcza katechinom, czyli związkom, które sprawiają, że tłuszcz z komórek szybciej się uwalnia, a wątroba szybciej zamienia ten tłuszcz w energię. 

Biała herbata na odchudzanie

Najdelikatniejszy, najbardziej niepozorny spośród herbacianych naparów, działa podwójnie. Nie tylko przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, ale również spowalnia tworzenie się kolejnych komórek tłuszczowych.