Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Koktajle z herbatą doskonale gaszą pragnienie i dostarczają nam mnóstwo witamin. Można przygotować je zamiast klasycznego śniadania lub ciepłego obiadu w upalny dzień. Jakie herbaty do koktajlu można wykorzystać i z czym je łączyć? Sprawdź przepisy na koktajle z herbatą i jogurtem lub w wersji wegańskiej.
W upalny dzień szkoda marnować czas na gotowanie. Zresztą, im cieplej, tym mniejszy mamy apetyt. Co jeść jednak trzeba - proponujemy chłodzące i pełne witamin koktajle z herbatą, również w wersji wegańskiej. Można pić je przez cały dzień, dostarczając organizmowi niezbędnych składników i jednocześnie odpowiednio się nawadniając. Przy okazji herbata postawi nas na nogi i pomoże skoncentrować się na zadaniach, gdy rozprasza dosłownie każdy promień słońca.
Właściwie każda herbata może dobrze sprawdzić się jako baza lub jeden ze składników koktajlu. Ważne jest dobranie do niej właściwych dodatków - owoców, warzyw, innych napojów, nabiału czy przypraw, aby stworzyć ciekawą, smaczną i zdrową kompozycję. Nie bójmy się eksperymentować i mieszać składników, które pozornie do siebie nie pasują.
Przedstawiamy poniżej kilka propozycji na ciekawe koktajle z herbatą czarną, zieloną, czerwoną, a nawet owocową dla dzieci i kobiet w ciąży. Niektóre przepisy zawierają jogurt, który można zamienić na wegański produkt lub ulubione roślinne mleko. Zmieni się nieco konsystencja i smak koktajlu, ale to poszukiwanie ulubionych kompozycji sprawia mnóstwo radości.
Każdy koktajl można podać z lodem, aby lepiej schłodzić się w upalny dzień, ale wtedy ryzykujemy zbytnie rozcieńczenie koktajlu z herbatą. Lepszym pomysłem jest zamrożenie wcześniej któregoś ze składników. Doskonale nadają się do tego pokrojone w kostkę lub drobne owoce. Jeśli chcemy zabrać ze sobą koktajl “na wynos”, warto wykorzystać do tego termos lub kubek termiczny, który dłużej utrzyma niską temperaturę.
Intensywny koktajl dla fanów smaku buraka, przełamany pomarańczą. Herbatę warto wybrać mocniejszą.
2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
300 ml wody
1 mały burak
1 średnia pomarańcza
lód
2 łyżeczki czarnej herbaty (np. cejlońskiej) zalewamy 300 ml gorącej wody i parzymy przez 5 minut. Po odcedzeniu odstawiamy do wystygnięcia. W sokowirówce wyciskamy sok z buraka i z pomarańczy. Gdy herbata wystygnie, łączymy składniki w większym dzbanku i podajemy z lodem.
Propozycja dla tych, którzy rano nie mają apetytu, ale chętnie wezmą coś na wynos. Koktajl z herbatą i ananasem pobudzi organizm do działania.
2 łyżeczki czarnej herbaty
300 ml wody
pół świeżego ananasa
pół szklanki natki pietruszki
Herbatę zaparzamy przez 3 minuty w proporcji 2 łyżeczki suszu na 300 ml wody i odlewamy napar do wystygnięcia. W tym czasie obieramy ananasa, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dorzucamy ok. pół szklanki natki z pietruszki i zalewamy przestudzoną herbatą. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do bidonu i zabieramy ze sobą zamiast śniadania.
Przygotowanie tego koktajlu zajmie chwilę, ale jeden składnik warto przygotować kilka godzin wcześniej. Mrożony banan dobrze schłodzi koktajl bez rozcieńczania go lodem.
Składniki:
1 łyżeczka zielonej herbaty
200 ml wody
1 jabłko
1 mało dojrzały banan
pół szklanki mleka ryżowego
Banana obieramy, kroimy na kawałki i mrozimy, najlepiej przez całą noc. Herbatę zaparzamy przez 4 minuty, po tym czasie odlewamy napar i odstawiamy do wystygnięcia. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i wrzucamy do blendera. Dodajemy mrożonego banana, wlewamy mleko ryżowe i ostudzoną herbatę. Miksujemy i od razu podajemy.
Śniadanie i poranna herbata w jednym. Można zabrać ze sobą jako drugie śniadanie, ale warto przechowywać w lodówce.
1 łyżeczka ulubionej zielonej herbaty
200 ml wody
2 łyżki gęstego jogurtu
1 pomarańcza
1 jabłko
2 łyżki natki pietruszki
Herbatę zaparzamy jak zwykle - łyżeczkę suszu zalewamy 200 ml wody o temperaturze 80 st. Celsjusza. Po 3 minutach odcedzamy napar. Gdy wystygnie, przelewamy do blendera. W międzyczasie obieramy pomarańcze, usuwamy ewentualne pestki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki dodajemy do herbaty w blenderze i miksujemy. Podajemy od razu do picia lub przechowujemy w lodówce. Przed podaniem trzeba zamieszać składniki.
Pożywny i jednocześnie wspomagający odchudzanie koktajl, który doda energii.
1 łyżka czerwonej herbaty pu-erh
200 wody
pół grejpfruta
1 łyżeczka soku z imbiru
4 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Ścieramy imbir na tarce na najmniejszych oczkach i odstawiamy. Herbatę zaparzamy, zalewając łyżkę suszu 200 ml gorącej wody. Po 5 minutach odcedzamy napar i odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy grejpfruta, usuwamy pestki. Do blendera wsypujemy siemię lniane, dodajemy jogurt, grejpfruta, ostudzoną herbatę i sok z imbiru, który zbieramy uciskając łyżeczką. Blendujemy i podajemy do picia.
Ten koktajl nie zawiera teiny, ponieważ w składzie jest wyłącznie herbatka owocowa, dlatego może być bezpiecznie podawany zarówno dzieciom, osobom starszym, jak i kobietom w ciąży.
2 łyżeczki ulubionej owocowej mieszanki herbat
200 ml wody
500 ml wody gazowanej
szklanka owoców
lód
2 łyżeczki owocowej herbatki zalewamy 200 ml gorącej wody. Po zaparzeniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dowolne owoce, np. borówki, maliny, arbuz, pomarańczę, jabłko, kroimy na małe kawałki. Na tę ilość wystarczy ok. 1 szklanki owoców. Do dużego dzbanka wrzucamy lód, owoce, zalewamy ostudzoną herbatą i uzupełniamy gazowaną wodą. Delikatnie mieszamy i przelewamy do wysokich szklanek.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.