Gorąca czekolada do picia to prawdziwe wybawienie w chłodne wieczory - rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. Sprawdź, jak zrobić czekoladę do picia i jakie dodatki do niej pasują. Poznaj nasze przepisy na domową gorącą czekoladę, której przygotowanie jest bardzo proste. Gdy na zewnątrz robi się chłodno, nic tak nie poprawia nastroju jak szklanki ciepłej czekolady do picia. Nie tylko pysznie smakuje, także rozgrzewa i poprawia nastrój. Choć jest dość kaloryczna, warto czasami po nią sięgnąć. 

Z czego robi się gorącą czekoladę?

Najważniejsza w czekoladzie do picia jest solidna baza, którą tworzymy ze składników wysokiej jakości. To od nich będzie zależeć smak, aromat i konsystencja napoju. Najważniejsze w czekoladzie na gorąco są cztery elementy:

  • czekolada. Wybór odpowiedniej czekolady jest kluczowy dla smaku, jaki chcemy uzyskać. Najbardziej klasyczny będzie ten na bazie gorzkiej czekolady, ale jeśli mamy ochotę na dużą dawkę słodyczy, można sięgnąć nawet po czekoladę mleczną. Można je również mieszać. Im ciemniejsza czekolada, tym napój będzie bardziej jedwabisty i szlachetny. 

  • mleko. Tradycyjnie krowie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je roślinnym. Najlepiej sprawdzą się mleko z migdałów czy orzechów nerkowca. 

  • śmietana. Odpowiada za aksamitność napoju. W czekoladzie na gorąco używamy śmietany kremówki lub jej roślinnego odpowiednika. 

  • wanilia. To składnik opcjonalny, ale bardzo popularny w klasycznej czekoladzie na gorąco. Może to być kawałek laski wanilii włożony do szklanki, cukier wanilinowy czy olejek waniliowy.  

Pozostaje jeszcze kwestia dodatkowych składników, które nadadzą napojowi ostatecznego charakteru. Najpopularniejsze dodatki do czekolady do picia to:

  • przyprawy korzenne, chili,

  • likiery czekoladowe, 

  • likiery orzechowe,

  • likiery alkoholowe,

  • pianki,

  • migdały,

  • lody,

  • bita śmietana,

  • pokruszona czekolada,

  • kakao.

Przepisy na czekoladę do picia

Eksperymentowanie z takimi słodkościami to sama przyjemność, dlatego podpowiadamy tylko trzy proste przepisy, które warto potraktować jako inspirację i punkt wyjścia do samodzielnych poszukiwań.

Podstawowa czekolada na gorąco

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 300 ml mleka

  • 100 ml śmietany kremówki

  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego

Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i wrzucamy drobno pokrojoną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia. Jeśli masa będzie zbyt ciepła, można na chwilę zdjąć ją z ognia. Następnie dodajemy pozostałą część mleka, śmietankę, cukier i jeszcze chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masa nabierze jednolitej konsystencji i temperatury, przelewamy ją do szklanek.

Przepis na migdałowy napój czekoladowy

Składniki

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 50 g mlecznej czekolady

  • 250 ml mleka (najlepiej migdałowego)

  • 100 ml śmietany kremówki

  • 4 łyżki likieru migdałowego

  • bita śmietana domowa lub ze sklepu

  • garść płatków migdałowych

W rondelku podgrzewamy połowę mleka z pokruszoną czekoladą. Ustawiamy mały ogień i cały czas mieszamy, by czekolada się roztopiła, ale nie przypaliła. Następnie dodajemy resztę mleka i płynną śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu. 

W tym czasie do szklanek wlewamy na dno likier migdałowy. Gdy czekolada do picia osiągnie odpowiednią temperaturę, przelewamy ją do szklanek, na górę nakładamy bitą śmietanę i posypujemy ją płatkami migdałów.

Czekolada do picia z lodami orzechowymi - przepis

Składniki

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 50 g mlecznej czekolady

  • 200 ml mleka

  • 150 ml śmietany kremówki

  • 2 duże łyżki lodów orzechowych

  • bita śmietana domowa lub ze sklepu

  • szczypta kakao

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady - pokruszoną wsypujemy do rondelka, w którym znajduje się ok. 100 ml mleka. Powoli podgrzewamy i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dolewamy do niej resztę mleka oraz śmietanę. Mieszamy i nadal ostrożnie grzejemy pilnując, by gorąca czekolada nie wykipiała. 

Do szklanek wkładamy porcje lodów. Zalewamy je gorącą czekoladą, na górę dodajemy bitą śmietanę, którą delikatnie oprószamy kakao. Podajemy koniecznie z długą łyżeczką.