Array
(
[id] => 1186
[autor] => 40
[tytul] => Przenieś swoje espresso na wyższy level
[tekst] =>
Ekspres kolbowy do kawy kupiony, podstawy baristyczne w małym palcu, ale stworzenie powtarzalnie dobrego espresso stanowi dla Ciebie wyzwanie? Poniżej przedstawiamy tajemnicze akcesoria baristy, które pozwolą Ci podnieść swoje espresso na wyższy poziom!
Odkryj sekret dobrego espresso - dystrybutor do kawy
Twoją kuchnię zdobi wymarzony ekspres do kawy, który tylko czeka, żeby zostać użytym. Zaraz obok stoi porządny młynek, który zgodnie z Twoim życzeniem zmieli ziarna ulubionej kawy. Wydaje się, że wszystko, co potrzebne, by uzyskać idealne espresso jest pod ręką. Mimo to kawa za każdym razem wychodzi inaczej, nie tak, jak sobie wymarzyłeś? Co w takim razie może być źródłem problemu? Często sekret tkwi w nierównomiernym ubiciu kawy w kolbie.
Urządzenie służące do ubijania zmielonej kawy w portafiltrze to tamper. Jego użycie jest istotne przy przygotowywaniu odpowiedniego, pełnego aromatów espresso. Stopień ubicia kawy wpływa na proces parzenia - im kawa jest bardziej zbita, tym wodzie trudniej jest przedostać się przez jej powierzchnię. Gdy zmielone ziarna będą zbyt słabo ubite, woda przepłynie przez nie bez problemu i czas parzenia ulegnie znacznemu skróceniu - uzyskany napar będzie płaski, mało aromatyczny. Idealnie wygładzona powierzchnia zmielonych ziaren i odpowiednie ubicie kawy pozwalają na równomierną ekstrakcję i zaparzenie idealnie zbilansowanego espresso.Najwięcej kłopotów przysparza nie tyle ubicie, ile równomierne ułożenie kawy w kolbie. W takich sytuacjach warto sięgnąć po dystrybutor do kawy.
Czym jest dystrybutor do kawy i jak go używać?
Dystrybutor do kawy to niewielki przyrząd, którego przeznaczeniem jest równomierne rozprowadzanie kawy w portafiltrze. Narzędzie produkowane jest w przeróżnych rozmiarach, aby bezproblemowo każdy mógł dopasować dystrybutor do swojej kolby. Właściwe rozprowadzenie i ubicie kawy ma ogromny wpływ na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. Dodatkowo dystrybutor zwiększa powtarzalność przy parzeniu kawy.
Jak używać dystrybutora do kawy? Jest to niezwykle mało skomplikowana operacja. Wsyp do portafiltra dokładnie odmierzoną porcję zmielonej kawy, a następnie połóż dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręć dystrybutor, tak jakbyś chciał zakręcić butelkę. Konstrukcja tego małego urządzenia pozwala na równe i gładkie rozprowadzenie kawy, bez pozostawiania grudek. Na koniec odpowiednio ubij kawę tamperem i jesteś gotowy do zaparzenia swojego espresso!
Technika dystrybucji Weissa
Innym ciekawym narzędziem do eliminacji grudek jest igłowy ubijak, wykorzystywany w technice dystrybucji Weissa. Jest to to jedna z najbardziej znanych metod poprawiających dystrybucję kawy. Wykorzystuje się w niej bardzo cienką igłę (lub podobnego narzędzia zaopatrzonego w kilka bardzo cienkich igieł), za pomocą których przez kilkanaście sekund „miesza się” kawę w portafiltrze. Mieszanie rozbija wszelkie grudki i zapewnienia równomierne rozłożenie kawy. Pod koniec procesu powinniśmy uzyskać już równomiernie rozłożoną kawę w sitku naszej kolby.
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Ekspres kolbowy do kawy kupiony, podstawy baristyczne w małym palcu, ale stworzenie powtarzalnie dobrego espresso stanowi dla Ciebie wyzwanie? Poniżej przedstawiamy tajemnicze akcesoria baristy, które pozwolą Ci podnieść swoje espresso na wyższy poziom!
Odkryj sekret dobrego espresso - dystrybutor do kawy
Twoją kuchnię zdobi wymarzony ekspres do kawy, który tylko czeka, żeby zostać użytym. Zaraz obok stoi porządny młynek, który zgodnie z Twoim życzeniem zmieli ziarna ulubionej kawy. Wydaje się, że wszystko, co potrzebne, by uzyskać idealne espresso jest pod ręką. Mimo to kawa za każdym razem wychodzi inaczej, nie tak, jak sobie wymarzyłeś? Co w takim razie może być źródłem problemu? Często sekret tkwi w nierównomiernym ubiciu kawy w kolbie.
Urządzenie służące do ubijania zmielonej kawy w portafiltrze to tamper. Jego użycie jest istotne przy przygotowywaniu odpowiedniego, pełnego aromatów espresso. Stopień ubicia kawy wpływa na proces parzenia - im kawa jest bardziej zbita, tym wodzie trudniej jest przedostać się przez jej powierzchnię. Gdy zmielone ziarna będą zbyt słabo ubite, woda przepłynie przez nie bez problemu i czas parzenia ulegnie znacznemu skróceniu - uzyskany napar będzie płaski, mało aromatyczny. Idealnie wygładzona powierzchnia zmielonych ziaren i odpowiednie ubicie kawy pozwalają na równomierną ekstrakcję i zaparzenie idealnie zbilansowanego espresso.Najwięcej kłopotów przysparza nie tyle ubicie, ile równomierne ułożenie kawy w kolbie. W takich sytuacjach warto sięgnąć po dystrybutor do kawy.
Czym jest dystrybutor do kawy i jak go używać?
Dystrybutor do kawy to niewielki przyrząd, którego przeznaczeniem jest równomierne rozprowadzanie kawy w portafiltrze. Narzędzie produkowane jest w przeróżnych rozmiarach, aby bezproblemowo każdy mógł dopasować dystrybutor do swojej kolby. Właściwe rozprowadzenie i ubicie kawy ma ogromny wpływ na równomierny przepływ wody i zrównoważoną ekstrakcję. Dodatkowo dystrybutor zwiększa powtarzalność przy parzeniu kawy.
Jak używać dystrybutora do kawy? Jest to niezwykle mało skomplikowana operacja. Wsyp do portafiltra dokładnie odmierzoną porcję zmielonej kawy, a następnie połóż dystrybutor na jej powierzchni. Następnie przekręć dystrybutor, tak jakbyś chciał zakręcić butelkę. Konstrukcja tego małego urządzenia pozwala na równe i gładkie rozprowadzenie kawy, bez pozostawiania grudek. Na koniec odpowiednio ubij kawę tamperem i jesteś gotowy do zaparzenia swojego espresso!
Technika dystrybucji Weissa
Innym ciekawym narzędziem do eliminacji grudek jest igłowy ubijak, wykorzystywany w technice dystrybucji Weissa. Jest to to jedna z najbardziej znanych metod poprawiających dystrybucję kawy. Wykorzystuje się w niej bardzo cienką igłę (lub podobnego narzędzia zaopatrzonego w kilka bardzo cienkich igieł), za pomocą których przez kilkanaście sekund „miesza się” kawę w portafiltrze. Mieszanie rozbija wszelkie grudki i zapewnienia równomierne rozłożenie kawy. Pod koniec procesu powinniśmy uzyskać już równomiernie rozłożoną kawę w sitku naszej kolby.