Cześć! Czerwiec to początek lata i moment, kiedy zapominamy o gorącej kawie czy herbacie i zaczynamy szukać letniego orzeźwienia. Dlatego przez cały czerwiec możecie kupić taniej jedną z naszych kawowych perełek - Brazil Cerrado Congonhas, która świetnie sprawdzi się jako cold brew. W przypadku herbaty miesiąca również Was zaskoczymy! Miano herbaty miesiąca otrzymuje Cascara Rwanda Abakundakawa, która można powiedzieć, że tylko w połowie jest herbatą. Co nie znaczy, że nie jest idealna do przygotowywania ochładzających napojów! Napar z cascary, z plasterkiem cytryny i kostkami lodu... Bajka!
Wracając do kawy - dobrze wiecie, że uwielbiamy kawy z brazylijskiego regionu Cerrado. Jak można ich nie kochać? Nieważne, czy espresso czy przelew, zawsze zaskakują swoim czekoladowo-karmelowym smakiem. Nasza Brazil Cerrado Congonhas jest wyjątkowa pod jeszcze jednym względem - jej ziarna należą do rzadkiej odmiany Peaberry. To naturalna mutacja ziaren kawy wewnątrz wiśni. Normalnie w owocu kawy znajdziemy dwa sklejone ziarna, płasko przylegające do siebie jak połówki orzeszka. W około 5% produkowanej na świecie kawy dzieje się coś niezwykłego i ziarno rodzi się jedynakiem :) Idealna do klasycznego dripa czy Chemexa, perfekcyjna dla fanów kaw o niskiej kwasowości. Śmiało wrzucajcie tę pozycję do koszyka, a na pewno się nie rozczarujecie!
Cascara - ani kawa, ani herbata. Czym właściwie jest? Już biegniemy z wyjaśnieniem. Wyobraźmy sobie, że na plantacji rośnie krzew kawowca. Gdy dojrzeje, jego owoce są zrywane i trafiają do młyna, gdzie poddaje się je obróbce. Kawa, którą pijemy to ziarno znajdujące się wewnątrz owocu, ale co dzieje się z samym owocem i jego skórką? Wcześniej wykorzystywano je jako nawóz używany na plantacji. Jednak ktoś wpadł na cudowny pomysł przygotowania z nich naparu. Tak właśnie powstała cascara - suszone owoce kawowca, które po zaparzeniu dają nam słodki, owocowy napój. Jej smak zależy od wielu czynników, takich jak warunki uprawy, kraj pochodzenia, czy odmiana samego kawowca. Jednak każda jest pyszna! Koniecznie spróbujcie!
[data] => 2023-06-01 10:22:59
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => kawa-i-herbata-miesiaca-czerwiec-2023
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 19776
[title] => Kawa i herbata miesiąca - Czerwiec 2023
[desc] => Cześć! Dzisiaj Dzień Dziecka, więc to świetna okazja, aby przedstawić Wam kawę oraz herbatę tego miesiąca. Czerwiec to początek lata i moment, kiedy zapominamy o gorącej kawie czy herbacie i zaczynamy szukać letniego orzeźwienia. Dlatego przez cały czerwiec możecie kupić jedną z naszych kawowych perełek - Brazil Cerrado Congonhas, która świetnie sprawdzi się jako cold brew. W przypadku herbaty miesiąca również Was zaskoczymy! Miano herbaty miesiąca otrzymuje Cascara Rwanda Abakundakawa, która można powiedzieć, że tylko w połowie jest herbatą. Co nie znaczy, że nie jest idealna do przygotowywania ochładzających napojów! Napar z cascary, z plasterkiem cytryny i kostkami lodu... Bajka!
[keywords] => kawa, herbata, miesiąca, cascara, rwanda, abakundakawa, brazil, cerrado, congonhas
[opis] => Cześć! Dzisiaj Dzień Dziecka, więc to świetna okazja, aby przedstawić Wam kawę oraz herbatę tego miesiąca. Czerwiec to początek lata i moment, kiedy zapominamy o gorącej kawie czy herbacie i zaczynamy szukać letniego orzeźwienia. Dlatego przez cały czerwiec możecie kupić jedną z naszych kawowych perełek - Brazil Cerrado Congonhas, która świetnie sprawdzi się jako cold brew. W przypadku herbaty miesiąca również Was zaskoczymy! Miano herbaty miesiąca otrzymuje Cascara Rwanda Abakundakawa, która można powiedzieć, że tylko w połowie jest herbatą. Co nie znaczy, że nie jest idealna do przygotowywania ochładzających napojów! Napar z cascary, z plasterkiem cytryny i kostkami lodu... Bajka!
[powiazane] => 1269,1261,1251,1267,1204,1246
[kategorie] => 26
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => abakundakawa
[nazwa_url] => abakundakawa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => brazil
[nazwa_url] => brazil
)
[2] => Array
(
[nazwa] => cascara
[nazwa_url] => cascara
)
[3] => Array
(
[nazwa] => cerrado
[nazwa_url] => cerrado
)
[4] => Array
(
[nazwa] => congonhas
[nazwa_url] => congonhas
)
[5] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[6] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[7] => Array
(
[nazwa] => miesiąca
[nazwa_url] => miesiaca
)
[8] => Array
(
[nazwa] => rwanda
[nazwa_url] => rwanda
)
)
)
1
2023-06-01 10:22:59
Kawa i herbata miesiąca - Czerwiec 2023
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Cześć! Czerwiec to początek lata i moment, kiedy zapominamy o gorącej kawie czy herbacie i zaczynamy szukać letniego orzeźwienia. Dlatego przez cały czerwiec możecie kupić taniej jedną z naszych kawowych perełek - Brazil Cerrado Congonhas, która świetnie sprawdzi się jako cold brew. W przypadku herbaty miesiąca również Was zaskoczymy! Miano herbaty miesiąca otrzymuje Cascara Rwanda Abakundakawa, która można powiedzieć, że tylko w połowie jest herbatą. Co nie znaczy, że nie jest idealna do przygotowywania ochładzających napojów! Napar z cascary, z plasterkiem cytryny i kostkami lodu... Bajka!
Wracając do kawy - dobrze wiecie, że uwielbiamy kawy z brazylijskiego regionu Cerrado. Jak można ich nie kochać? Nieważne, czy espresso czy przelew, zawsze zaskakują swoim czekoladowo-karmelowym smakiem. Nasza Brazil Cerrado Congonhas jest wyjątkowa pod jeszcze jednym względem - jej ziarna należą do rzadkiej odmiany Peaberry. To naturalna mutacja ziaren kawy wewnątrz wiśni. Normalnie w owocu kawy znajdziemy dwa sklejone ziarna, płasko przylegające do siebie jak połówki orzeszka. W około 5% produkowanej na świecie kawy dzieje się coś niezwykłego i ziarno rodzi się jedynakiem :) Idealna do klasycznego dripa czy Chemexa, perfekcyjna dla fanów kaw o niskiej kwasowości. Śmiało wrzucajcie tę pozycję do koszyka, a na pewno się nie rozczarujecie!
Cascara - ani kawa, ani herbata. Czym właściwie jest? Już biegniemy z wyjaśnieniem. Wyobraźmy sobie, że na plantacji rośnie krzew kawowca. Gdy dojrzeje, jego owoce są zrywane i trafiają do młyna, gdzie poddaje się je obróbce. Kawa, którą pijemy to ziarno znajdujące się wewnątrz owocu, ale co dzieje się z samym owocem i jego skórką? Wcześniej wykorzystywano je jako nawóz używany na plantacji. Jednak ktoś wpadł na cudowny pomysł przygotowania z nich naparu. Tak właśnie powstała cascara - suszone owoce kawowca, które po zaparzeniu dają nam słodki, owocowy napój. Jej smak zależy od wielu czynników, takich jak warunki uprawy, kraj pochodzenia, czy odmiana samego kawowca. Jednak każda jest pyszna! Koniecznie spróbujcie!