W ostatnim miesiącu tego roku chcielibyśmy Wam zaprezentować jedną z naszych perełek z Ethiopii. Ziarna pochodzą z regionu Sidamo, który przez wiele lat był potęgą etiopskiej produkcji kawy.
Pomimo tego, że w tym regionie znajduje się pełno spektakularnych kaw Ayla Bensa jest wyjątkowa pod względem obróbki. Kawę przetworzono metodą anaerobic washed, co oznacza, że ziarna fermentowały w warunkach beztlenowych. Dzięki tej metodzie kawa w filiżance uzyskuje jedwabistą teksturę, złożoną kwasowość oraz kwiatowe nuty. Ethiopia Ayla Bensa poddana procesowi anaerobic washed smakuje kwiatem jaśminu, soczystą pomarańczą oraz winem. Ziarna wypaliliśmy w stopniu jasnym, więc idealnie sprawdzą się przy zaparzaniu w Chemeksie, dripperze, ekspresie przelewowym czy Aeropressie.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
Aby ułatwić Wam wybór świątecznych prezentów, w tym miesiącu wyróżniliśmy również zestaw trzech zimowych herbat w świątecznym kartoniku. Przez cały grudzień możecie go zakupić w niższej cenie!
W naszym zestawie znajdziecie trzy kultowe herbaty:
Herbatkę zimową - to czarna herbata z dodatkiem pieprzu i kardamonu. Idealna na zimowe wieczory z rozgrzewającym korzennym aromatem.
Wiśnie w rumie - owocowa kompozycja suszonych wiśni, rodzynek, hibiskusa oraz płatków róży. Dodatek aromatu rumu gwarantuje rozgrzewające właściwości.
Herbatka cynamonowo-jabłkowa - czarna herbata z dodatkiem suszonego jabłka i cynamonu. Wprawia w świąteczny nastrój i rozgrzewa.
Nie masz pomysłu na prezent, a czasu coraz mniej? Chcesz sprawić by na ustach obdarowanego pojawił się uśmiech? Mamy rozwiązanie, które zadowoli każdego fana herbaty!
Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy zestaw prezentowy, składający się z trzech wybornych herbat, które pokażą Twoim bliskim i znajomym, że herbata ma wiele oblicz i jest nieskończoną aromatyczną przygodą pełną nowych, zaskakujących smaków.
Zestaw składa się z 3 herbat po 100g:
Zestaw pakowany w świąteczne pudełko prezentowe.
[title] => Zestaw świąteczny nr 4 - trzy świąteczne herbatki 3x100g [desc] => Zestaw świąteczny składający się z trzech herbat - Cynamonowo-jabłkowa, Wiśni w Rumie i Herbatki zimowej w porcjach po 100g. [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 12 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/2295/zestaw-swiateczny-nr4-trzy-herbaty [nazwa_bazowa] => Zestaw świąteczny nr 4 - trzy świąteczne herbatki 3x100g [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) ) 1Lubię kawę i pączki ;)
W ostatnim miesiącu tego roku chcielibyśmy Wam zaprezentować jedną z naszych perełek z Ethiopii. Ziarna pochodzą z regionu Sidamo, który przez wiele lat był potęgą etiopskiej produkcji kawy.
Pomimo tego, że w tym regionie znajduje się pełno spektakularnych kaw Ayla Bensa jest wyjątkowa pod względem obróbki. Kawę przetworzono metodą anaerobic washed, co oznacza, że ziarna fermentowały w warunkach beztlenowych. Dzięki tej metodzie kawa w filiżance uzyskuje jedwabistą teksturę, złożoną kwasowość oraz kwiatowe nuty. Ethiopia Ayla Bensa poddana procesowi anaerobic washed smakuje kwiatem jaśminu, soczystą pomarańczą oraz winem. Ziarna wypaliliśmy w stopniu jasnym, więc idealnie sprawdzą się przy zaparzaniu w Chemeksie, dripperze, ekspresie przelewowym czy Aeropressie.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
W trosce o środowisko, zmielona kawa będzie trafiać do tego samego opakowania, z którego została wysypana. Oznacza to, że zgrzew będzie nieco naruszony. Nie wpłynie to jednak na świeżość kawy znajdującej się w środku.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
Przez wiele dziesięcioleci region Sidamo był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Już w latach 40. XX wieku istniały tutaj komercyjne plantacje kawy i chociaż jest to jeden z mniejszych regionów Etiopii, produkuje ponad 28 procent kawy w całym kraju (według danych eksportowych z 2005 r.). Gdzie jest to cudownie produktywne miejsce?
Region Sidamo znajduje się w południowej Etiopii, podobnie jak większość obszarów produkujących kawy w kraju. Do 2020 r. region ten był częścią Południowego Regionu Narodów, Narodowości i Ludów (SNNPR). Obecnie jest jednym z najnowszych stanów regionalnych Etiopii ze stolicą w Hawassa.
Pomimo tego, że znajduje się w regionie pełno spektakularnych kaw, kawa Bombe, przetwarzana w Ayla Bensa, wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem. Tajemnicą tego niepowtarzalnego smaku jest specjalna metoda obróbki.
Anaerobic, inaczej fermentacja beztlenowa to jedna z nowoczesnych metod obróbki kawy. Polega ona na hermetycznym spakowaniu ziaren kawowca z niewielką ilością oddzielonego wcześniej miąższu, by te zaczęły powoli fermentować. Dzięki temu, sok zawarty w miąższu kakaowca, przedostaje się do ziarna, tworząc jeszcze bardziej wyrazisty i niepowtarzalny smak kawy.
Przez nietypową metodę obróbki smak kawy Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed charakteryzuje się kwasowymi oraz lekko alkoholowymi nutami smakowymi. Na pierwszy plan wybijają się smak kwiatów jaśminu, wina oraz pomarańczy.
Ethiopia Sidamo Ayla Bensa Anaerobic Washed jest kawą jasno paloną, przez co idelanie sprawdzi się pod metody przelewowe takie jak dripper, Chemex czy Aeropress.
Aby ułatwić Wam wybór świątecznych prezentów, w tym miesiącu wyróżniliśmy również zestaw trzech zimowych herbat w świątecznym kartoniku. Przez cały grudzień możecie go zakupić w niższej cenie!
W naszym zestawie znajdziecie trzy kultowe herbaty:
Herbatkę zimową - to czarna herbata z dodatkiem pieprzu i kardamonu. Idealna na zimowe wieczory z rozgrzewającym korzennym aromatem.
Wiśnie w rumie - owocowa kompozycja suszonych wiśni, rodzynek, hibiskusa oraz płatków róży. Dodatek aromatu rumu gwarantuje rozgrzewające właściwości.
Herbatka cynamonowo-jabłkowa - czarna herbata z dodatkiem suszonego jabłka i cynamonu. Wprawia w świąteczny nastrój i rozgrzewa.
Nie masz pomysłu na prezent, a czasu coraz mniej? Chcesz sprawić by na ustach obdarowanego pojawił się uśmiech? Mamy rozwiązanie, które zadowoli każdego fana herbaty!
Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy zestaw prezentowy, składający się z trzech wybornych herbat, które pokażą Twoim bliskim i znajomym, że herbata ma wiele oblicz i jest nieskończoną aromatyczną przygodą pełną nowych, zaskakujących smaków.
Zestaw składa się z 3 herbat po 100g:
Zestaw pakowany w świąteczne pudełko prezentowe.
[title] => Zestaw świąteczny nr 4 - trzy świąteczne herbatki 3x100g [desc] => Zestaw świąteczny składający się z trzech herbat - Cynamonowo-jabłkowa, Wiśni w Rumie i Herbatki zimowej w porcjach po 100g. [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 12 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/2295/zestaw-swiateczny-nr4-trzy-herbaty [nazwa_bazowa] => Zestaw świąteczny nr 4 - trzy świąteczne herbatki 3x100g [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) ) 1Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.