Ostatnio pisaliśmy o tym, jak wspaniałym urządzeniem jest Aeropress. Tym razem postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się powodom, dla którym to urządzenie do parzenia kawy stało się tak popularne.



Oto lista powodów, które według nas są najistotniejsze.



1. Jest prosty w obsłudze

Aeropress składa się z trzech elementów (plus filtr). Jego obsługa jest naprawdę prosta, dzięki czemu łatwo nauczyć się parzenia w nim kawy. 

Nakładamy filtr, wsypujemy kawę, zalewamy wodą i przeciskamy. Oczywiście jest to bardzo skrótowy opis parzenia, ale o tym kawałek dalej. Korzystanie z Aeropressu naprawdę nie powinno sprawić problemów nawet początkującym domowym baristom.

Mało tego! W każdym zestawie dostajemy także łyżkę do odmierzania kawy oraz lejek, dzięki któremu można ustawić Aeropress na naczyniach o różnych średnicach.

2. Jest uniwersalny

Kawę w Aeropressie można parzyć na wiele sposobów. Zacznijmy od samej metodologii - tutaj można skorzystać zarówno z metody tradycyjnej lub odwróconej. Ta druga jest o wiele bardziej popularna, zwłaszcza wśród profesjonalnych baristów.

Ale te dwie metody to nie wszystko. Można różnicować stopień mielenia ziaren, czas infuzji, tempo zalewania wodą oraz jej temperaturę, czas przeciskania, a nawet na koniec zalać napar dodatkową wodą.

To wszystko oznacza, że każdy miłośnik kawy jest w stanie znaleźć metodą parzenia, która spełni wszystkie jego wymagania.

W dodatku Aeropress może także posłużyć do zaparzenia Cascary czy herbaty - ogranicza nas tyko wyobraźnia.

3. Jest poręczny

Aeropress po złożeniu jest naprawdę mały. Dzięki temu łatwo go przechowywać nawet w małej kuchni, ale też bez problemy zmieści się do torebki czy plecaka i można go zabrać ze sobą na każdy wyjazd.

Na Facebooku czy Instagramie można znaleźć mnóstwo zdjęć, które dokumentują parzenie kawy w Aeropressie w górach, nad morzem, pod namiotem i wszędzie tam, gdzie można spędzić kilka dni relaksu. Wystarczy Aeorpress, zmielona kawa (lub ziarnista i młynek) oraz termos z ciepłą wodą (jeśli nie mamy dostępu do czajnika).

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zaparzyć kawy w plenerze, warto zrobić to z pomocą Aeropressu.

4. Jest pełen niespodzianek

Owszem, Aeropress to proste urządzenie, ale to nie znaczy, że nie można go rozbudować. Przykładowo, zamiast korzystać ze standardowych papierowych filtrów, można wypróbować te, które pozwolą uzyskać inny smak naparu.

Niektóre z filtrów pozwalają na regulowanie ciśnienia, a najpopularniejszym chyba z nich jest Fellow Prismo ze stalowym zaworem. Pozwala on na uzyskanie jeszcze bardziej skondensowanego naparu o intensywniejszym body. Dzięki temu w Aeropressie można uzyskać zarówno intensywne espresso, jak i aromatyczną kawę przelewową.

O filtrach i dodatkach opowiemy Wam szerzej już wkrótce.

5. Jest gwiazdą

Aeropress zadebiutował na kawowym rynku w 2005 roku, a już w 2008 roku zrodziła się idea mistrzostw świata w tej metodzie parzenia kawy. Czy to nie jest najlepszy dowód na to, że jest on prawdziwą gwiazdą?

Urządzenie szybko podbiło serca miłośników kawy, a dwóch z nich poszło o krok dalej. Radek Nožička i Aleš Pospíšil postanowili stworzyć pierwszy film dokumentalny o Aeropressie, którego premiera już wkrótce. W Polsce będzie można go zobaczyć 20 października w warszawskim Kinie Luna.



A Wy za co kochacie Aeropress?