Nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak ciepła herbata. A jeśli dodamy do niej odrobinę alkoholu, efekt może być zaskakujący. Jaki alkohol dodać do herbaty, by była smaczna? Jak przygotować herbatę z prądem po góralsku, a jak grzaniec z herbaty? Z czego zrobić hot toddy na przeziębienie?
Herbata po góralsku, czyli z prądem
Chyba najpopularniejsza herbata z alkoholem w Polsce. Wielu bacom pomogła przetrwać chłodne wieczory. Rozgrzewa, choć zaleca się wypijać maksymalnie jedną filiżankę takiego napoju, aby nie ulec złudnemu wrażeniu rozgrzania.
Składniki:
3 łyżeczki czarnej herbaty,
300 ml wody,
3 łyżki spirytusu lub śliwowicy,
3 łyżeczki cukru.
Herbatę zaparzamy jak zwykle. Po przelaniu do filiżanki słodzimy, a następnie uzupełniamy napar alkoholem. Przed podaniem należy wymieszać miksturę.
Herbata po śląsku
Śląska odmiana herbaty z prądem, prawdopodobnie wymyślona na potrzeby pracujących w trudnych warunkach górników.
Składniki:
2 łyżeczki czarnej herbaty,
200 ml wody,
50 ml rumu,
plaster cytryny,
2 łyżeczki cukru.
Zaparzamy herbatę jak zwykle, a następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier i rum, podgrzewamy chwilę razem i przelewamy napój do filiżanki z plastrem cytryny.
Hot toddy z zieloną herbatą
Popularny w Szkocji i Irlandii napój ma wiele wersji. Może być przyrządzany z czarną lub zielona herbatą albo wyłącznie na bazie soków, miodu i alkoholu. Jeśli chodzi o alkohol, tu również panuje spora dowolność. Podobnie w kwestii dodatków i przypraw. Niemal każdy Szkot czy Irlandczyk ma własną, ulubioną wersję hot toddy’ego. Poniżej przepis z wykorzystaniem zielonej herbaty, napój idealnie nadaje się do leczenia pierwszych objawów przeziębienia.
Składniki:
3 łyżeczki zielonej herbaty,
200 ml wody,
2 łyżeczki miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
50 ml whiskey,
ćwierć łyżeczki startego imbiru,
3 goździki,
1 laska cynamonu,
plaster cytryny.
Zaparz herbatę jak zwykle, a następnie przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj imbir, goździki oraz laskę cynamonu i miód. Podgrzewaj, cały czas mieszając, jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodaj sok z cytryny i whiskey. Plaster cytryny włóż do filiżanki i zalej go gorącym napojem.
Grzaniec z herbaty rooibos
Napój idealny na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Korzenne przyprawy sprawiają, że doskonale wkomponuje się w zimowe menu. Zagrzeje i wprowadzi świąteczny nastrój.
Składniki:
6 łyżeczek czerwonej herbaty rooibos,
1 litr wody,
300 ml czerwonego wina,
6 goździków,
1 gwiazdka anyżu,
4 laski cynamonu,
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu.
Zaparz herbatę tak, jak zwykle i przelej ją do garnka. Ustaw mały ogień i ciągle mieszając, dodaj goździki, anyż, cynamon. Po 2 minutach wyłącz gaz i odstaw garnek z miksturą na pół godziny. Ponownie zacznij podgrzewać i dodaj wino oraz syrop klonowy. Napój nie musi być gorący, ale nie można doprowadzić do wrzenia. Podaj od razu po przyrządzeniu.
Poncz z XVIII wieku
Zaledwie kilka lat temu w książkach kucharskich należących do Towarzystwa Historycznego w Charleston w USA odnaleziono przepis na Charleston Light Dragon Punch, najprawdopodobniej pochodzący z XVIII wieku. Mieli się nim raczyć wysocy rangą wojskowi podczas wojny secesyjnej. Napój podaje się na zimno, w misie. Świetnie sprawdzi się podczas imprez.
Składniki:
1 litr czarnej herbaty,
200 g cukru,
300 ml soku z cytryny,
300 ml ciemnego rumu,
1 litr brandy,
1,5 litra wody gazowanej,
2 brzoskwinie,
1 pomarańcza,
lód.
Herbatę zaparz jak zwykle. Przelej do dużego garnka i podgrzewając na małym ogniu rozpuść cukier i dodaj sok z cytryny oraz cały alkohol. Odstaw do ostudzenia. Miskę wyłóż lodem oraz pokrojonymi w ćwiartki brzoskwiniami. Wyszoruj pomarańczę i pokrojoną w plastry, razem ze skórą, dodaj do miski. Całość zalej schłodzonym napojem oraz gazowaną wodą. Podaj od razu po przygotowaniu.
[data] => 2018-12-27 15:47:49
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-alkoholem
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 10330
[desc] => Nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak ciepła herbata. A jeśli dodamy do niej odrobinę alkoholu, efekt może być zaskakujący. Jaki alkohol dodać do herbaty, by była smaczna? Jak przygotować herbatę z prądem po góralsku, a jak grzaniec z herbaty? Z czego zrobić hot toddy na przeziębienie?
[keywords] => herbata,rozgrzewająca,po góralsku,po śląsku,poncz,
[opis] => Nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak ciepła herbata. A jeśli dodamy do niej odrobinę alkoholu, efekt może być zaskakujący. Jaki alkohol dodać do herbaty, by była smaczna? Jak przygotować herbatę z prądem po góralsku, a jak grzaniec z herbaty? Z czego zrobić hot toddy na przeziębienie?
[title] => Herbata z alkoholem
[kategorie] => 197
[powiazane] => 649,666,668,669,670
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[1] => Array
(
[nazwa] => rozgrzewająca
[nazwa_url] => rozgrzewajaca
)
[2] => Array
(
[nazwa] => po góralsku
[nazwa_url] => po-goralsku
)
[3] => Array
(
[nazwa] => po śląsku
[nazwa_url] => po-slasku
)
[4] => Array
(
[nazwa] => poncz
[nazwa_url] => poncz
)
)
)
1
2018-12-27 15:47:49
Herbata z alkoholem
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak ciepła herbata. A jeśli dodamy do niej odrobinę alkoholu, efekt może być zaskakujący. Jaki alkohol dodać do herbaty, by była smaczna? Jak przygotować herbatę z prądem po góralsku, a jak grzaniec z herbaty? Z czego zrobić hot toddy na przeziębienie?
Herbata po góralsku, czyli z prądem
Chyba najpopularniejsza herbata z alkoholem w Polsce. Wielu bacom pomogła przetrwać chłodne wieczory. Rozgrzewa, choć zaleca się wypijać maksymalnie jedną filiżankę takiego napoju, aby nie ulec złudnemu wrażeniu rozgrzania.
Składniki:
3 łyżeczki czarnej herbaty,
300 ml wody,
3 łyżki spirytusu lub śliwowicy,
3 łyżeczki cukru.
Herbatę zaparzamy jak zwykle. Po przelaniu do filiżanki słodzimy, a następnie uzupełniamy napar alkoholem. Przed podaniem należy wymieszać miksturę.
Herbata po śląsku
Śląska odmiana herbaty z prądem, prawdopodobnie wymyślona na potrzeby pracujących w trudnych warunkach górników.
Składniki:
2 łyżeczki czarnej herbaty,
200 ml wody,
50 ml rumu,
plaster cytryny,
2 łyżeczki cukru.
Zaparzamy herbatę jak zwykle, a następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier i rum, podgrzewamy chwilę razem i przelewamy napój do filiżanki z plastrem cytryny.
Hot toddy z zieloną herbatą
Popularny w Szkocji i Irlandii napój ma wiele wersji. Może być przyrządzany z czarną lub zielona herbatą albo wyłącznie na bazie soków, miodu i alkoholu. Jeśli chodzi o alkohol, tu również panuje spora dowolność. Podobnie w kwestii dodatków i przypraw. Niemal każdy Szkot czy Irlandczyk ma własną, ulubioną wersję hot toddy’ego. Poniżej przepis z wykorzystaniem zielonej herbaty, napój idealnie nadaje się do leczenia pierwszych objawów przeziębienia.
Składniki:
3 łyżeczki zielonej herbaty,
200 ml wody,
2 łyżeczki miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
50 ml whiskey,
ćwierć łyżeczki startego imbiru,
3 goździki,
1 laska cynamonu,
plaster cytryny.
Zaparz herbatę jak zwykle, a następnie przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj imbir, goździki oraz laskę cynamonu i miód. Podgrzewaj, cały czas mieszając, jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodaj sok z cytryny i whiskey. Plaster cytryny włóż do filiżanki i zalej go gorącym napojem.
Grzaniec z herbaty rooibos
Napój idealny na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Korzenne przyprawy sprawiają, że doskonale wkomponuje się w zimowe menu. Zagrzeje i wprowadzi świąteczny nastrój.
Składniki:
6 łyżeczek czerwonej herbaty rooibos,
1 litr wody,
300 ml czerwonego wina,
6 goździków,
1 gwiazdka anyżu,
4 laski cynamonu,
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu.
Zaparz herbatę tak, jak zwykle i przelej ją do garnka. Ustaw mały ogień i ciągle mieszając, dodaj goździki, anyż, cynamon. Po 2 minutach wyłącz gaz i odstaw garnek z miksturą na pół godziny. Ponownie zacznij podgrzewać i dodaj wino oraz syrop klonowy. Napój nie musi być gorący, ale nie można doprowadzić do wrzenia. Podaj od razu po przyrządzeniu.
Poncz z XVIII wieku
Zaledwie kilka lat temu w książkach kucharskich należących do Towarzystwa Historycznego w Charleston w USA odnaleziono przepis na Charleston Light Dragon Punch, najprawdopodobniej pochodzący z XVIII wieku. Mieli się nim raczyć wysocy rangą wojskowi podczas wojny secesyjnej. Napój podaje się na zimno, w misie. Świetnie sprawdzi się podczas imprez.
Składniki:
1 litr czarnej herbaty,
200 g cukru,
300 ml soku z cytryny,
300 ml ciemnego rumu,
1 litr brandy,
1,5 litra wody gazowanej,
2 brzoskwinie,
1 pomarańcza,
lód.
Herbatę zaparz jak zwykle. Przelej do dużego garnka i podgrzewając na małym ogniu rozpuść cukier i dodaj sok z cytryny oraz cały alkohol. Odstaw do ostudzenia. Miskę wyłóż lodem oraz pokrojonymi w ćwiartki brzoskwiniami. Wyszoruj pomarańczę i pokrojoną w plastry, razem ze skórą, dodaj do miski. Całość zalej schłodzonym napojem oraz gazowaną wodą. Podaj od razu po przygotowaniu.