Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Ślaz dziki, popularna ozdoba naturalnych ogrodów, ma zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych gardła. Sprawdza się również w kuracji dolegliwości gastrycznych i skórnych u niemowląt. Sprawdź, jakie zastosowanie ma ślaz dziki i jaka jest jego cena na rynku.
Ślaz dziki (Malva sylvestris), nazywany również malwą, ślazikiem, ślazówką, ślazem zajęczym czy malwą dziką, to jedna z popularniejszych roślin znanych w ziołolecznictwie w naszej części Europy. Pierwotnie ślaz rósł w Europie, Azji i Afryce Północnej, ale z czasem rozprzestrzenił się i dziś można go spotkać na każdym kontynencie poza Antarktydą.
Roślina osiąga do 1 metra wysokości, składa się z jednego głównego oraz kilku bocznych pędów. Łodyga jak i dolne części liści są mocno owłosione, kwiaty składają się z osobnych płatków, mają kolor fioletowy lub jasnoróżowy. Malwy można spotkać w przydrożach, na nieużytkach, przy brzegach rzek i w zaroślach. Rosną tam, gdzie mają dostęp do światła, a ziemia bogata jest w azot. Obecność ślazu dzikiego świadczy o wysokiej zawartości piasku w glebie.
Najcenniejszym składnikiem ślazu dzikiego jest śluz, którego roślina zawiera do 6 proc. Dzięki jego obecności ślaz stosuje się jako środek osłaniający zarówno w stanach zapalnych dróg oddechowych i gardła. Kontakt suszu z woda wyzwala śluz, który powleka i łagodzi dolegliwości jamy ustnej, gardła oraz krtani, ułatwia odkrztuszanie. Stosuje się go do płukania gardła u dzieci i dorosłych.
Napar z malwy pomaga również w dolegliwościach gastrycznych. Regularnie wypijana filiżanka naparu wyścieła wnętrze układu pokarmowego naturalnym śluzem, który pomaga regulować perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Niemowlętom można podawać go w formie lewatywy.
Co ciekawe, ślaz dziki doskonale sprawdza się także w stosowaniu zewnętrznym. Zalecany jest jako łagodny środek do kąpieli niemowląt, u których występuje atopowe zapalenie skóry. Śluz zawarty w ślazie nie tylko nie podrażnia, ale także łagodzi stan zapalny skóry i nawilża ją. Stosuje się go także jako balsam do intensywnego nawilżenia skóry. W takim wypadku susz powinien być zaparzany w mniejszej ilości wody.
Dawniej używano ślazu dzikiego jako jarzyny. Służył za podstawę zup ziołowych, sałatek oraz jako dodatek do wielu dań. Wykorzystywano do tego zieloną część rośliny - pędy oraz liście. Dzisiaj z liści i kwiatów malwy przygotowuje się przede wszystkim susz do naparu o wyjątkowym, niebieskim kolorze.
Cena suszu ślazu dzikiego uzależniona jest nie tylko od producenta, ale także od składu. Cena 100 g suszu z samych liści to ok. 20-30 zł, ale już za susz z kwiatów ślazu dzikiego zapłacimy 30-50 zł. Najlepsze efekty smakowe i lecznicze uzyskamy, wykorzystując mieszankę liści i kwiatów. Ślazu należy szukać w sklepach zielarskich - stacjonarnych lub internetowych.
Zależnie od tego, jak drobno pokruszone są kwiaty i liście malwy, na każdą filiżankę wsypujemy od 1 do 2 łyżeczek suszu. Zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do zaparzenia. Po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Najlepiej pić, gdy napój jest jeszcze ciepły, by uniknąć delikatnego zbrylenia, które może wystąpić z powodu obecności śluzu.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.