Array
(
[id] => 1075
[autor] => 4
[tytul] => Kawa i herbata miesiąca - listopad
[tekst] =>
W listopadzie jako kawę miesiąca wybraliśmy dla Was najlepszą w tym roku Etiopię Sidamo ze stacji Gora Kone. Jak większość kaw z regionu Sidamo, tak i nasza pochodzi od wielu rolników z plantacji, które bezpośrednio sąsiadują z młynem Gora Kone. Kawę zdecydowaliśmy się wypalić do "jasnego espresso" czyli powinniście być zadowoleni, jeśli będziecie parzyć kawę zarówno w kawiarce, French Pressie, jak i jako klasyczne espresso z maszyny. To do wyczujecie w Ethiopia Sidamo Gora Kone, to jagody, borówki i limonka.
Do kompletu kawowego dokładamy naszą herbatę miesiąca, którą tym razem jest klasyczna Sencha wzbogacona trawą cytrynową i imbirem. Idealna i rozgrzewająca na chłodne dni, które niebawem nadajdą
Zapraszamy do spróbowania i zrobienia zakupów.
Kawa i herbata miesiąca - listopad 2021
Sprawdź też kawę i herbatę w miesiącu październik.
Ethiopia Sidamo Gora Kone Washing Station
Oto kawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owocowe smaki i aromaty. Takie właśnie są ziarna pochodzące z etiopskiej washing station Gora Kone. Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. Washing Station Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni.
Poznaj smak kawy
Jakie są te ziarna z Etiopii? Już w pierwszym łyku poczujesz aromat jagód, limonki i borówki - generalnie przyjemne kwaskowe owoce.
Jak przygotować kawę?
Ziarna wypaliliśmy przede wszystkim z myślą o metodach ciśnieniowych. Doskonale sprawdzi się również zaparzana w AeroPressie, French Pressie czy Delter Coffee Press. Sprawdzą się nie tylko do parzenia kaw czarnych, ale i mlecznych, a i jako Cold brew będą zachwycać smakiem.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Sencha Cytrynowo-Imbirowa
Sencha ma delikatny, szlachetny smak, wzbogacony w tym przypadku cytrynowo-imbirowym aromatem. To nietypowa herbata - liście od razu po zebraniu są suszone, by zapobiec ich fermentacji. Pochodzi z japońskiej prefektury Shizukoa, znana była tam już w 1738 roku. Warto wiedzieć, że japońskie zielone herbaty mają mocniejszy smak niż ich chińskie odpowiedniki.
Sencha cytrynowo-imbirowa wypita tuż po posiłku doskonale wpływa na trawienie, przyspieszając przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Szczególnie polecana jest po ciężkich daniach. Sprawdza się również u diabetyków - zawiera goryczki zapobiegające wzrastaniu poziomu cukru we krwi. Imbir również znany jest ze swoich właściwości odchudzających, a dodatkowo wzmacnia organizm.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
3 gramy suszu należy zalać 200 ml wody o temperaturze 70-80 st. C. Zaparzanie powinno trwać od 3 do 4 minut zależnie od tego, jak intensywny napar chcemy uzyskać. Można go wypić na ciepło, ale świetnie sprawdza się również w wersji chłodnego, orzeźwiającego napoju w upalne dni. Liście można zalewać wielokrotnie, za każdym razem zaparzając je nieco dłużej.
Polecane podobne produkty
[data] => 2021-11-02 12:23:55
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => kawa-i-herbata-miesiaca-listopad
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 17069
[title] => Kawa i herbata miesiąca - listopad
[desc] => W listopadzie jako kawę miesiąca wybraliśmy dla Was najlepszą w tym roku Etiopię Sidamo ze stacji Gora Kone. Jak większość kaw z regionu Sidamo, tak i nasza pochodzi od wielu rolników z plantacji, które bezpośrednio sąsiadują z młynem Gora Kone. Kawę zdecydowaliśmy się wypalić do "jasnego espresso" czyli powinniście być zadowoleni, jeśli będziecie parzyć kawę zarówno w kawiarce, French Pressie, jak i jako klasyczne espresso z maszyny. To do wyczujecie w Ethiopia Sidamo Gora Kone, to jagody, borówki i limonka.
[keywords] => Kawa,herbata,miesiąca,listopad,ethiopia,etiopia,gora,kone,espresso,sencha,sencza,herbata,tea,cytrynowo,imbirowa,cytryna,imbir,jagody, borówki, limonka
[opis] => W listopadzie jako kawę miesiąca wybraliśmy dla Was najlepszą w tym roku Etiopię Sidamo ze stacji Gora Kone. Jak większość kaw z regionu Sidamo, tak i nasza pochodzi od wielu rolników z plantacji, które bezpośrednio sąsiadują z młynem Gora Kone. Kawę zdecydowaliśmy się wypalić do "jasnego espresso" czyli powinniście być zadowoleni, jeśli będziecie parzyć kawę zarówno w kawiarce, French Pressie, jak i jako klasyczne espresso z maszyny. To do wyczujecie w Ethiopia Sidamo Gora Kone, to jagody, borówki i limonka.
[kategorie] => 26
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => borówki
[nazwa_url] => borowki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => cytryna
[nazwa_url] => cytryna
)
[2] => Array
(
[nazwa] => cytrynowo
[nazwa_url] => cytrynowo
)
[3] => Array
(
[nazwa] => espresso
[nazwa_url] => espresso
)
[4] => Array
(
[nazwa] => ethiopia
[nazwa_url] => ethiopia
)
[5] => Array
(
[nazwa] => etiopia
[nazwa_url] => etiopia
)
[6] => Array
(
[nazwa] => gora
[nazwa_url] => gora
)
[7] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[8] => Array
(
[nazwa] => imbir
[nazwa_url] => imbir
)
[9] => Array
(
[nazwa] => imbirowa
[nazwa_url] => imbirowa
)
[10] => Array
(
[nazwa] => jagody
[nazwa_url] => jagody
)
[11] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[12] => Array
(
[nazwa] => Kawa
[nazwa_url] => Kawa
)
[13] => Array
(
[nazwa] => kone
[nazwa_url] => kone
)
[14] => Array
(
[nazwa] => limonka
[nazwa_url] => limonka
)
[15] => Array
(
[nazwa] => listopad
[nazwa_url] => listopad
)
[16] => Array
(
[nazwa] => miesiąca
[nazwa_url] => miesiaca
)
[17] => Array
(
[nazwa] => sencha
[nazwa_url] => sencha
)
[18] => Array
(
[nazwa] => sencza
[nazwa_url] => sencza
)
[19] => Array
(
[nazwa] => tea
[nazwa_url] => tea
)
)
)
1
W listopadzie jako kawę miesiąca wybraliśmy dla Was najlepszą w tym roku Etiopię Sidamo ze stacji Gora Kone. Jak większość kaw z regionu Sidamo, tak i nasza pochodzi od wielu rolników z plantacji, które bezpośrednio sąsiadują z młynem Gora Kone. Kawę zdecydowaliśmy się wypalić do "jasnego espresso" czyli powinniście być zadowoleni, jeśli będziecie parzyć kawę zarówno w kawiarce, French Pressie, jak i jako klasyczne espresso z maszyny. To do wyczujecie w Ethiopia Sidamo Gora Kone, to jagody, borówki i limonka.
Do kompletu kawowego dokładamy naszą herbatę miesiąca, którą tym razem jest klasyczna Sencha wzbogacona trawą cytrynową i imbirem. Idealna i rozgrzewająca na chłodne dni, które niebawem nadajdą
Zapraszamy do spróbowania i zrobienia zakupów.
Kawa i herbata miesiąca - listopad 2021
Sprawdź też kawę i herbatę w miesiącu październik.
Ethiopia Sidamo Gora Kone Washing Station
Oto kawa, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owocowe smaki i aromaty. Takie właśnie są ziarna pochodzące z etiopskiej washing station Gora Kone. Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. Washing Station Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni.
Poznaj smak kawy
Jakie są te ziarna z Etiopii? Już w pierwszym łyku poczujesz aromat jagód, limonki i borówki - generalnie przyjemne kwaskowe owoce.
Jak przygotować kawę?
Ziarna wypaliliśmy przede wszystkim z myślą o metodach ciśnieniowych. Doskonale sprawdzi się również zaparzana w AeroPressie, French Pressie czy Delter Coffee Press. Sprawdzą się nie tylko do parzenia kaw czarnych, ale i mlecznych, a i jako Cold brew będą zachwycać smakiem.
Niezbędne akcesoria do zaparzenia kawy
Kilka słów o herbacie Sencha Cytrynowo-Imbirowa
Sencha ma delikatny, szlachetny smak, wzbogacony w tym przypadku cytrynowo-imbirowym aromatem. To nietypowa herbata - liście od razu po zebraniu są suszone, by zapobiec ich fermentacji. Pochodzi z japońskiej prefektury Shizukoa, znana była tam już w 1738 roku. Warto wiedzieć, że japońskie zielone herbaty mają mocniejszy smak niż ich chińskie odpowiedniki.
Sencha cytrynowo-imbirowa wypita tuż po posiłku doskonale wpływa na trawienie, przyspieszając przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Szczególnie polecana jest po ciężkich daniach. Sprawdza się również u diabetyków - zawiera goryczki zapobiegające wzrastaniu poziomu cukru we krwi. Imbir również znany jest ze swoich właściwości odchudzających, a dodatkowo wzmacnia organizm.
Przeczytaj opinie o herbacie
Jak przygotować herbatę?
3 gramy suszu należy zalać 200 ml wody o temperaturze 70-80 st. C. Zaparzanie powinno trwać od 3 do 4 minut zależnie od tego, jak intensywny napar chcemy uzyskać. Można go wypić na ciepło, ale świetnie sprawdza się również w wersji chłodnego, orzeźwiającego napoju w upalne dni. Liście można zalewać wielokrotnie, za każdym razem zaparzając je nieco dłużej.
Polecane podobne produkty