Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Grudzień w tym roku zaskoczył nas niskimi temperaturami i anomaliami pogodowymi. Podobne zaskoczenie przeżyliśmy w momencie wypalenia nowej dostawy kawy Costa Rica Montañas del Diamante.
Costa Rica Montañas del Diamante Washed to kawa, która od pierwszego łyku zachwyci swoim smakiem i aromatem. Oprócz owocowych smaków czerwonych winogron, jest tu całkiem sporo słodyczy.
Do kompletu kawowego dokładamy naszą herbatę miesiąca, którą tym razem jest najszlachetniejsza czerwona herbata Pu-erh Special, któracieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje właściwości odchudzające. Zawdzięcza je dużej zawartości enzymów, które ułatwiają trawienie. Ponadto czerwona herbata wspomaga pracę układu pokarmowego, szczególnie wątroby, obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie krwi.
Zapraszamy do spróbowania i zrobienia zakupów.
Sprawdź też kawę i herbatę w miesiącu listopad.
W 1999 roku Martin Gutierrez i jego czterej bracia kupili młyn Montañas del Diamante, jeden z najstarszych młynów w tym regionie. Owoce tutaj przerabiane pochodzą z różnych plantacji kawy należących do rodziny. Region ten słynie z wysoko położonych upraw. I właśnie z powodu tej wysokości, a także dobrego klimatu, silnych opadów deszczu i pory suchej, wytwarzane są tu jedne z najlepszych kaw w Costa Rice.
Costa Rica Montañas del Diamante Washed to kawa, która od pierwszego łyku zachwyci swoim smakiem i aromatem. Oprócz owocowych smaków czerwonych winogron, jest tu całkiem sporo słodyczy. Wyczuwalne są aromaty nugatu i wanilii, a także karmelu i amaretto. To połączenie, którego warto spróbować.
Kawę Kostaryka Montañas del Diamante wypaliliśmy z myślą przede wszystkim o mocnym, aromatycznym espresso. Jeśli szukacie ziaren do ekspresu lub kawiarki, to będzie świetny wybór!
Pu-erh Special to najszlachetniejsza czerwona herbata. Do jej tworzenia wybierane są najlepsze liście. Susz odznacza się złotobrązową barwą, którą osiąga się dzięki kilkuletniemu leżakowaniu liści. Napar jest ciemnoczerwony, o charakterystycznym, korzennym i cierpkim smaku. Herbata pochodzi z Chin, gdzie początkowo zarezerwowana była wyłącznie dla cesarskiej rodziny.
Herbatę zaparzamy w imbryku w proporcji 1 kopiasta łyżeczka (około 3 gramy) herbaty na 200 ml wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 st. C i parzymy przez 3 min. Po przelaniu naparu do filiżanek, liście można zalać ponownie. Drugie, a nawet trzecie zaparzanie powinno trwać trochę dłużej niż poprzednie. Nie należy jednak zbyt długo ich zaparzać, ponieważ napar stanie się gorzki.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.