Array
(
[id] => 670
[autor] => 4
[tytul] => Przepis na herbatę na grypę z lipy i czarnego bzu
[tekst] =>
W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę trudno ustrzec się przed zarażeniem. Działanie leków można jednak wspomóc, pijąc odpowiednie herbaty i napary. Działają napotnie, przeciwbakteryjnie i nawadniają, a do tego wspaniale smakują. Oto najlepsze herbaty na grypę.
Herbata z lipy na grypę
Kwiat lipy od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej jako doskonały środek o działaniu napotnym. Rozgrzewa i pomaga organizmowi walczyć z infekcją. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z kwiatami lub owocami czarnego bzu.
Suszone kwiaty lipy i czarnego bzu zalewamy wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka suszu na szklankę wody i odstawiamy na 7 minut. Do smaku warto dodać sok z malin, gruby plaster cytryny oraz miód. Uwaga - aby zachować właściwości lecznicze miodu, należy dodać go do naparu, gdy ten nieco przestygnie.
Działanie poszczególnych składników:
Kwiat lipy zawiera witaminę C oraz PP, flawonoidy, sole mineralne i kwasy organiczne. Łagodzi ból gardła, pomaga zlikwidować chrypkę oraz kaszel. Działa napotnie i moczopędnie.
Czarny bez zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, flawonoidy, sterole, sole mineralne. Owoce są cenny źródłem rutyny. Działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę, ułatwia odkrztuszanie. Zwalcza wirusy i stany zapalne.
Maliny są bogate w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, zawierają potas, magnez, żelazo, wapń. Działają napotnie, pomagając tym samym zbić gorączkę.
Cytryna nie dość, że ma sporo witaminy C, zawiera również rutynę, która pomaga zatrzymać witaminę w organizmie. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, witaminę A oraz E, potas, wapń czy fosfor.
Miód z kolei bogaty jest w witaminy A, C oraz te z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Działa bakteriobójczo.
Napar z ziół na grypę
Mniej popularny napar wykonuje się z tymianku. Ma specyficzny smak, dlatego nie każdemu odpowiada, ale należy docenić jego działanie. Ziele zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mnóstwo potasu, wapnia, magnez, fosfor, żelazo. Tymianek działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi infekcje w gardle, działa wykrztuśnie i rozkurczowo.
Napar przygotowujemy, zalewając łyżeczkę suszu filiżanką wrzątku. Przykryte naczynie należy odstawić na 7-10 minut do zaparzenia. Po usunięciu gałązek i liści, napar warto doprawić do smaku np. cytryną lub miodem, według gustu.
[data] => 2018-12-03 22:57:36
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => przepis-herbate-grype-lipy-czarnego-bzu
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 0
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 10259
[desc] => W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę trudno ustrzec się przed zarażeniem. Działanie leków można jednak wspomóc, pijąc odpowiednie herbaty i napary. Działają napotnie, przeciwbakteryjnie i nawadniają, a do tego wspaniale smakują. Oto najlepsze herbaty na grypę.
[keywords] => kwiat lipy,czarny bez, maliny,cytryna,miód,grypa,napar
[opis] => W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę trudno ustrzec się przed zarażeniem. Działanie leków można jednak wspomóc, pijąc odpowiednie herbaty i napary. Działają napotnie, przeciwbakteryjnie i nawadniają, a do tego wspaniale smakują. Oto najlepsze herbaty na grypę.
[title] => Przepis na herbatę na grypę z lipy i czarnego bzu
[kategorie] => 194
[powiazane] => 640,659,666,668,671
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => miód
[nazwa_url] => miod
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kwiat lipy
[nazwa_url] => kwiat-lipy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => czarny bez
[nazwa_url] => czarny-bez
)
[3] => Array
(
[nazwa] => maliny
[nazwa_url] => maliny
)
[4] => Array
(
[nazwa] => cytryna
[nazwa_url] => cytryna
)
[5] => Array
(
[nazwa] => grypa
[nazwa_url] => grypa
)
[6] => Array
(
[nazwa] => napar
[nazwa_url] => napar
)
)
)
1
2018-12-03 22:57:36
Przepis na herbatę na grypę z lipy i czarnego bzu
W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę trudno ustrzec się przed zarażeniem. Działanie leków można jednak wspomóc, pijąc odpowiednie herbaty i napary. Działają napotnie, przeciwbakteryjnie i nawadniają, a do tego wspaniale smakują. Oto najlepsze herbaty na grypę.
Herbata z lipy na grypę
Kwiat lipy od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej jako doskonały środek o działaniu napotnym. Rozgrzewa i pomaga organizmowi walczyć z infekcją. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z kwiatami lub owocami czarnego bzu.
Suszone kwiaty lipy i czarnego bzu zalewamy wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka suszu na szklankę wody i odstawiamy na 7 minut. Do smaku warto dodać sok z malin, gruby plaster cytryny oraz miód. Uwaga - aby zachować właściwości lecznicze miodu, należy dodać go do naparu, gdy ten nieco przestygnie.
Działanie poszczególnych składników:
Kwiat lipy zawiera witaminę C oraz PP, flawonoidy, sole mineralne i kwasy organiczne. Łagodzi ból gardła, pomaga zlikwidować chrypkę oraz kaszel. Działa napotnie i moczopędnie.
Czarny bez zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, flawonoidy, sterole, sole mineralne. Owoce są cenny źródłem rutyny. Działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę, ułatwia odkrztuszanie. Zwalcza wirusy i stany zapalne.
Maliny są bogate w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, zawierają potas, magnez, żelazo, wapń. Działają napotnie, pomagając tym samym zbić gorączkę.
Cytryna nie dość, że ma sporo witaminy C, zawiera również rutynę, która pomaga zatrzymać witaminę w organizmie. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, witaminę A oraz E, potas, wapń czy fosfor.
Miód z kolei bogaty jest w witaminy A, C oraz te z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Działa bakteriobójczo.
Napar z ziół na grypę
Mniej popularny napar wykonuje się z tymianku. Ma specyficzny smak, dlatego nie każdemu odpowiada, ale należy docenić jego działanie. Ziele zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mnóstwo potasu, wapnia, magnez, fosfor, żelazo. Tymianek działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi infekcje w gardle, działa wykrztuśnie i rozkurczowo.
Napar przygotowujemy, zalewając łyżeczkę suszu filiżanką wrzątku. Przykryte naczynie należy odstawić na 7-10 minut do zaparzenia. Po usunięciu gałązek i liści, napar warto doprawić do smaku np. cytryną lub miodem, według gustu.
Robie herbate z suszu lipy z gozdzikami sokiem z pigwy czarnego bzu malin i miodem lipowym a i jeszcze cytryna i wszystko wyprodukowalsm sama. Naprawde to jest dobre lekarstwo