Cześć! Wracamy do Was z nowym marcowym wpisem i kolejną nowością :) Tym razem wybraliśmy kawę, która uszczęśliwi miłośników espresso!
Wyobraźcie sobie wzgórza pokryte dziką dżunglą i starożytnymi ruinami cywilizacji Inków. Pomiędzy nimi przepływa rzeka Urubamba, tworząca liczne progi i wodospady. To właśnie dzięki niej okoliczne lasy tętnią życiem. Wierzcie nam lub nie, ale te widoki naprawdę zapierają dech w piersiach! Odpowiednie nawodnienie, warunki klimatyczne oraz położenie w pobliżu klimatu równikowego sprawiają, że region Cusco i prowincja La Convencion są idealnym miejscem do uprawy kawy. Na zboczach wzgórz na wysokości ok. 1600 - 2000 m n.p.m rozpościerają się liczne plantacje kawowca, z których pochodzi nasza nowa Peru Quillabamba.
Kawa jest uprawiana i zbierana na małych rodzinnych farmach należących do kooperatywy Agraria Cafetalera Jose Olaya. Organizacja szczyci się bardzo długą tradycją i jeszcze większym doświadczeniem, a jej działalność rozpoczęła się już w 1966 roku. To aż 57 lat temu! Aktualnie kooperatywa posiada odpowiednie zaplecze produkcyjne umożliwiające produkcję kawy od jej zbiorów, po obróbkę i kontrolę jakości ziaren. Sposób i warunki w jakich prowadzone są uprawy uwzględniają wszystkie normy i kryteria dotyczące upraw ekologicznych.
Ziarna, które znajdziecie w hipnotyzującym opakowaniu z okiem to arabica, która jest wynikiem mieszanki kilku odmian botanicznych takich jak: Typica, Catuai, Bourbon oraz Catimor. Kawa została poddana obróbce mytej, co przekłada się na jeszcze bardziej owocowy smak. Po łyku naszej kawy z ulubionego kubka możecie wyczuć cytrusowe nuty pomarańczy i mandarynki przeradzające się w miodową słodycz. Jeśli lubicie delikatne kawy o niskiej goryczce to strzał w dziesiątkę!
Rozpisaliśmy się o walorach smakowych i historii kawy, ale co z jej zaparzaniem? Ziarna wypaliliśmy średnio, dlatego przygotujcie ją w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce czy french pressie. W Aeropressie również będzie doskonała! To jak? Spróbujecie? Już nie możemy się doczekać, żeby się dowiedzieć jak Wam smakuje!
Teraz nadeszła kolej na gratkę dla herbaciarzy. Herbatą miesiąca została klasyka gatunku: Pomarańczowa Bergamotka, czyli earl grey w podrasowanym wydaniu. Liście poza dodatkiem olejku z bergamotki zostały również wzbogacone skórką z pomarańczy, która sprawia że herbata jest przyjemnie orzeźwiająca. Skusisz się na filiżankę?
PS Pamiętajcie, że zarówno kawę, jak i herbatę miesiąca możecie zakupić przez cały marzec 10% taniej!
[data] => 2023-03-02 09:25:14
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => kawa-i-herbata-miesiaca-marzec-2023
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 19116
[title] => Kawa i herbata miesiąca - marzec 2023
[desc] => Cześć! Wracamy do Was z nowym marcowym wpisem i kolejną nowością :) Tym razem wybraliśmy kawę, która uszczęśliwi miłośników espresso!
[keywords] => kawa, herbata, espresso, promocja, peru, quillabomba, pomarańczowa bergamotka
[opis] => Cześć! Wracamy do Was z nowym marcowym wpisem i kolejną nowością :) Tym razem wybraliśmy kawę, która uszczęśliwi miłośników espresso!
[kategorie] => 195
[powiazane] => 1109,1134,1160,1166,1204,1192,1246
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => espresso
[nazwa_url] => espresso
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[3] => Array
(
[nazwa] => peru
[nazwa_url] => peru
)
[4] => Array
(
[nazwa] => pomarańczowa bergamotka
[nazwa_url] => pomaranczowa-bergamotka
)
[5] => Array
(
[nazwa] => promocja
[nazwa_url] => promocja
)
[6] => Array
(
[nazwa] => quillabomba
[nazwa_url] => quillabomba
)
)
)
1
2023-03-02 09:25:14
Kawa i herbata miesiąca - marzec 2023
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Cześć! Wracamy do Was z nowym marcowym wpisem i kolejną nowością :) Tym razem wybraliśmy kawę, która uszczęśliwi miłośników espresso!
Wyobraźcie sobie wzgórza pokryte dziką dżunglą i starożytnymi ruinami cywilizacji Inków. Pomiędzy nimi przepływa rzeka Urubamba, tworząca liczne progi i wodospady. To właśnie dzięki niej okoliczne lasy tętnią życiem. Wierzcie nam lub nie, ale te widoki naprawdę zapierają dech w piersiach! Odpowiednie nawodnienie, warunki klimatyczne oraz położenie w pobliżu klimatu równikowego sprawiają, że region Cusco i prowincja La Convencion są idealnym miejscem do uprawy kawy. Na zboczach wzgórz na wysokości ok. 1600 - 2000 m n.p.m rozpościerają się liczne plantacje kawowca, z których pochodzi nasza nowa Peru Quillabamba.
Kawa jest uprawiana i zbierana na małych rodzinnych farmach należących do kooperatywy Agraria Cafetalera Jose Olaya. Organizacja szczyci się bardzo długą tradycją i jeszcze większym doświadczeniem, a jej działalność rozpoczęła się już w 1966 roku. To aż 57 lat temu! Aktualnie kooperatywa posiada odpowiednie zaplecze produkcyjne umożliwiające produkcję kawy od jej zbiorów, po obróbkę i kontrolę jakości ziaren. Sposób i warunki w jakich prowadzone są uprawy uwzględniają wszystkie normy i kryteria dotyczące upraw ekologicznych.
Ziarna, które znajdziecie w hipnotyzującym opakowaniu z okiem to arabica, która jest wynikiem mieszanki kilku odmian botanicznych takich jak: Typica, Catuai, Bourbon oraz Catimor. Kawa została poddana obróbce mytej, co przekłada się na jeszcze bardziej owocowy smak. Po łyku naszej kawy z ulubionego kubka możecie wyczuć cytrusowe nuty pomarańczy i mandarynki przeradzające się w miodową słodycz. Jeśli lubicie delikatne kawy o niskiej goryczce to strzał w dziesiątkę!
Rozpisaliśmy się o walorach smakowych i historii kawy, ale co z jej zaparzaniem? Ziarna wypaliliśmy średnio, dlatego przygotujcie ją w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce czy french pressie. W Aeropressie również będzie doskonała! To jak? Spróbujecie? Już nie możemy się doczekać, żeby się dowiedzieć jak Wam smakuje!
Teraz nadeszła kolej na gratkę dla herbaciarzy. Herbatą miesiąca została klasyka gatunku: Pomarańczowa Bergamotka, czyli earl grey w podrasowanym wydaniu. Liście poza dodatkiem olejku z bergamotki zostały również wzbogacone skórką z pomarańczy, która sprawia że herbata jest przyjemnie orzeźwiająca. Skusisz się na filiżankę?